Ankara Barosu’nun, şiddet gören kadınlara ve çocuklara destek sağlamak amacıyla 2011’de kurduğu Gelincik Merkezi’ne, geçen yıl telefon ve şahsen toplam 3 bin 260 şiddet mağduru başvurdu. Ücretsiz hukuki ve psikolojik danışmanlık hizmeti verilen şiddet mağduru kadınlardan 441’ine avukat ataması yapıldı. Şiddet mağdurlarına, 300 gönüllü ve 50 rehber avukat ile 24 saat boyunca ücretsiz destek verilen Ankara Barosu Gelincik Merkezi’nin Başkanı Avukat Aslı Koçak Arıhan ile Başkan Yardımcısı Avukat Feyza Soykan Çerçioğlu, Hürriyet Ankara’ya konuştu.
KAYNAĞI AİLE İÇİ ŞİDDET
Merkeze ulaşımın kolay olması için Sincan Batı Adliyesi’ndeki şubelerinin de faaliyete geçtiğini belirten Avukat Aslı Koçak Arıhan şunları söyledi:
“Toplumsal şiddetin kaynağı aile içi şiddet. Ailesinde şiddet gören çocuk, ileriki yıllarda trafikte, evde, iş yerinde her yerde şiddet gösterebiliyor. Şiddetin tohumu ailede atılıyor. En büyük sıkıntı bu. Bizim amacımız barışı sağlamak. Kararı, yine mağdurlara bırakıyoruz. Şiddet gören kadınların konuşmaya, danışmaya ihtiyacı oluyor biz onu sağlıyoruz.
ALMANYA’DAN BİLE ARIYORLAR
Sadece Ankara değil. Türkiye’nin farklı illerinden ve dünyadan da arıyorlar. Özellikle Türklerin yoğun olduğu Almanya gibi ülkelerden. 7/24 açık olan 444 43 06 numaralı hattımızdan bize ulaşıp, ‘Ne yapabilirim’ diye soruyorlar. Mağdurun, hayati tehlike altında olduğuna inanıyorsak anında yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bulunduğu yerdeki en yakın karakola haber veriyoruz. Onun haricinde Ankara’da ise merkeze çağırıyoruz. Batı Adliyesi’nde de hizmet vermeye başladık. Oradaki merkezimiz adliye içinde, Aile Mahkemeleri’nin yanında. 10.00’dan 16.00’ya kadar nöbet tutuyoruz.”
DİĞER BAROLAR ÖRNEK ALIYOR
Başkan Yardımcısı Avukat Feyza Soykan Çerçioğlu ise diğer illerdeki baroların, Gelincik Merkezi’ni örnek alarak proje geliştirmeye çalıştığını söyledi. Bu konuda Antalya ve Kocaeli barolarıyla görüşmelerinin olduğunu belirten Çerçioğlu, “Başka barolar da bizi örnek almaya çalışıyor. Antalya ve Kocaeli’nden geldiler. Diğer barolarda da avukat ataması yapılıyor ama bunu Adli Yarım Merkezleri yapıyor. Biz de aslında Adli Yardım Merkezi’nin alt koluyuz ancak şiddetle ilgili avukat ataması yapan ilk ve tek merkez biziz” ifadelerini kullandı. Çerçioğlu, talepler doğrultusunda belediyelerin kadınlar için düzenlediği hukuk eğitimlerine de katıldıklarını dile getirdi.
REHBER ATAMA YAPIYOR GÖNÜLLÜ DAVA TAKİBİ
Ankara Barosu Eğitim ve Kültür Merkezi (ABEM) ile Batı Adliyesi’nde hizmet veren Gelincik Merkezi’nde 300 gönüllü ve 50 rehber avukat 24 saat boyunca ücretsiz destek veriyor. Gün boyunca ABEM’de biri sabit, diğeri değişmeli iki rehber avukat bulunuyor. 17.30’dan sonra ise merkezin telefonları, nöbetçi rehber avukata yönlendiriliyor. Böylelikle mağdurlar, 444 43 06 numaralı hattan 24 saat boyunca merkeze ulaşabiliyor. Gerekli görülmesi halinde mağdurlara, sistem üzerinden gönüllü avukat ataması yapılıyor. 300 gönüllü avukat, kendilerine atanan mağdur ile iletişime geçip dava takibini yapıyor. Şahsen başvurularda ise mağdur önce rehber avukat ile görüşüyor, sonra gönüllü avukat ataması yapılıyor.