Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>HABER YORUM
20 Kasım 2015 Cuma - 10:31

18 yıldır bitirilemedi

Atatürk Kültür Merkezi arazisi içinde, 1992’de projelendirilip, yapımına 1997’de başlanan CSO Konser Salonu, halen tamamlanamadı. Temelini Süleyman Demirel’in attığı yapı, bugüne kadar 4 Cumhurbaşkanı, 5 Başbakan, 7 Bayındırlık, 2 Çevre ve Şehircilik, 5 Turizm, 4 Kültür, 5 de Kültür ve Turizm olmak

18 yıldır bitirilemedi

Temelini dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in attığı Anıtkabir ile Ankara Kalesi aksında, Adliye Sarayı ile Cumhurbaşkanlığı Konser Salonu arasındaki arazide yer alan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Konser Salonu ve Koro Çalışma Binaları İnşaatı 18 yıldır tamamlanmayı bekliyor.
Yapımına 1997 yılında başlanılan ve finansman yetersizliği nedeniyle inşaatı defalarca askıya alınan Kültür ve Turizm Bakanlığına ait CSO Konser Salonu ve Koro Çalışma Binaları’nın yapı kontrolörlüğü Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yapıyor. Her defasında farklı açılış tarihleri verilmesine rağmen inşaatı hala tamamlanamayan yapının, 2016’da hizmete girmesi hedefleniyor.

1995’TE İHALEYE ÇIKILMIŞTI

Yumurta formunda iki bin kişilik konser salonu ve 500 kişilik küre biçimli oda müziği salonu bulunan yapı, 1992 yılında ulusal mimari proje yarışmasında Semra ve Özcan Uygur tarafından tasarlandı. 1995’te ihaleye çıkarılan yapı için yüklenici firma olan Çağdan Mühendislik Müteahhitlik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile 4 Aralık 1995 tarihinde sözleşme imzalandı. İnşaat, 21 Aralık 1997 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in de katıldığı bir törenle başladı. Ancak inşaat, finansman sıkıntısından dolayı uzun süre askıda kaldı. 2000 yılında Çin’de inşa edilen dev yumurtaya da örnek olan yapı için ödenek ayrılmayınca temel çürüdü ve inşaat demirlerinin bir kısmı çalındı. CSO Konser Salonu’nun inşaatı, eski Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay döneminde hızlandırılarak, yüzde 70’i tamamlandı.

AÇILIŞ TARİHİ HEP DEĞİŞTİ

23 yıl önce projelendirilen ve yapımına 18 yıl önce başlanılan Başkent’in göbeğindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Konser Salonu ve Koro Çalışma Binaları inşaatı, 4 Cumhurbaşkanı, 5 Başbakan, 7 Bayındırlık ve İskân Bakanı, 2 Çevre ve Şehircilik Bakanı, 5 Turizm Bakanı, 4 Kültür Bakanı, 5 Kültür ve Turizm Bakanı gördü. Her defasında farklı açılış tarihleri verilmesine rağmen inşaat hala tamamlanamadı.

VERİLEN SON TARİH: 2016

CSO Salonu ile ilgili akıllarda kalan açıklama ve açılış tarihlerinden bazıları şöyle:
* 2009’da, inşaatta incelemelerde bulunan dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yapının 1992’de projelendirildiğini öğrenince, “Şimdi bütün arzum, Cumhurbaşkanı olduğum sürecinde bütün bunların bitirilmesi” ifadesini kullandı.
* 2012’de, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2013 yılı bütçesine ilişkin sunum yapan dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Ankara’da yıllardan beri çukur olarak görülen bir mekanda, bir büyük konser salonuna, dünyada örneklerini gördüğümüz tarzda 2013’ün sonunda Cumhuriyet Bayramı’nda kavuşmuş olacağız. Tabii bunun gerçekleşmesi büyük ölçüde bakanlığımıza verilecek bütçeye bağlı” dedi.
* 2013’te, inşaattaki küçük elipsoit şişirme çalışmalarını başlatan dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, binanın 2014 yılı sonuna kadar bitirileceğini belirterek, “Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur derler. Sadece bizim ilgimiz yetmez” dedi.
* 2014 Mayıs’ında yetkililer, salonun 29 Ekim 2015 tarihinde hizmete açılmasını planladıklarını söyledi.
* 2015 Mart’ında, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye şantiye alanını gezdiren ve salon ile ilgili teknik bilgi veren Yapı İşleri Genel Müdürü Kasım Kayıhan, binanın gelecek yıl (2016) hizmet vermesinin planlandığını bildirdi.

ANKARA’NIN SEMBOLLERİNDEN OLACAK

Yumurta formunda 2 bin kişilik bir konser salonu ve 500 kişilik küre biçimli oda müziği salonu bulunan yapı, Türk mimarisi ve mühendisliğinin en seçkin örneklerinden biri olacak. Tamamlandığında Ankara’nın sembolleri arasında yer alacak salonun etrafı gölle kaplanacak.

ÖDENEK OLMADIĞINDAN ÇALIŞMA DURDU

Konuyla ilgili açıklama yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, inşaatın durduğunu belirterek şunları söyledi: “Konser salonunun iç dizaynıyla ilgili ödenek henüz çıkmadığı için şu anda bir çalışma yok. İnşaatın kabası bitti ancak iç dizayn ve konser salonunun iç teftişiyle ilgili ödenek olmadığı için çalışma durdu. Çalışmanın tamamlanması için, ödeneğin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yatırım programına alınması bekleniyor.”

 
Canlı buluşma
 
49 gün sonra tahliye ablukası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mamak’a yeni tesis
Mamak Belediyesi, 10 bin metrekarelik alana yayılan, içerisinde aile ve ...
Seben fotoğraflarla Başkent’e geldi
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama ...
Kaçış rotası: Ege köyleri
Allahdiyen, Bağyüzü, Kızlan, Yeniosmaniye, Kuşcenneti, Alemşahlı, Denizköy, ...
 
Eşsiz bir eğlence ve hiç şüphesiz mistik bir deneyim Mykonos
Mykonos’a özel, onu eşsiz yapan güçlü mistik bir his, enerji ve aura. ...
‘Biyolojik Gölet'e özel ödül
2015 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Ödülleri sahiplerini buldu. Çankaya ...
7 bin 500 kişi gezdi gördü geldi
Sincan Belediyesi’nin kültür gezilerine bu yıl yaklaşık 7 bin 500 kişi katıldı.
 
2.5 milyon turisti var
300 bin Nüfuslu Nevşehir’e yılda yaklaşık 2,5 milyon turist Kapadokya’yı ...
Sömestirde 3 bin 500 ziyaretçi
Sömestir tatilinin başlamasıyla birlikte ziyaretçi rekoru kıran Ulucanlar ...
‘Kirlenen dünya’ Galeri Kara’da
Çevre Mühendisleri Odası’nın atık sorunu, enerji üretim santrallerinin ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri