Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
17 Temmuz 2009 Cuma - 08:38

Yolsuzluk bendi aştı

Demirsiz bentler 'canları' alıp götürdü.

Yolsuzluk bendi aştı

Günlerdir aralıksız yağan yağmur felaketi de beraberinde getirdi. Karadeniz bölgesi sel sularına teslim oldu. Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü Ordu, Artvin ve Bartın'da meydana gelen sel, su baskınları ve heyelan nedeniyle 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 11 kişinin yaralandığını ve 1 kişinin de kaybolduğunu açıkladı. En çok kaybın yaşandığı Artvin Şavşak'ta Vali Mustafa Yemlihalıoğlu sel sularıyla evlerinin altında kalarak can verenlerin isimlerinin Lütfiye Acar, Dildar Demiral, Özgen Demiral ile Mavinur durmuş olduğunu söyledi. Şavşat Belediye Başkanı Naci Köroğlu Tigrat deresinin taşması üzerine yaşanan felakete, dere üzerindeki bentlerin amacına uygun şekilde yapılmamasının neden olduğunu söyledi. Köroğlu, dere üzerinde bulunan 13 bendin 7'sinin yıkıldığını ve bunun da faciayı beraberinde getirdiğini öne sürdü.

KULLANILAN ÇİMENTO YETERSİZ

Köroğlu, şöyle devam etti: ''Yapılış şeklinde, inşaat şeklinde yanlışlar var. Kullanılan çimento yeterli değil, kum uygun değil, kullanılın çakıl ucuz. Sağlam olsa 13 bendin 7'si yıkılır mı, temel yok, malzeme yok. 2 milyon lira diye söyleniyor Bayındırlık Bakanlığı'nın birim fiyatı. Ancak 935 bin liraya ihale edilmiş, verilmiş. Yüzde 50'den fazla fiyat kıran adam elbette çalacak, elbette ki bir şeyler yapacak'' diye konuştu.

DEREDEN ÇIKAN ÇAKILLA BETON YAPMIŞLAR

Belediye Başkanı Köroğlu, 50 yaşında olduğunu ve böyle bir sel felaketi Şavşat'ta görmediğini söyledi. Köroğlu, " 7 bendin bozulmasıyla birden boşalan suyun gücü 5 katlı binanın 5'inci katına vurur. 130 yıllık değirmen yerinde yok. Bir metreküp kuma, 6 tane çimento olmalı. Burada dereden rastgele çıkarıltılan kumlu, taşlı, çamurlu şeye 3 tane çimento katarsan böyle beton olur.'' Belediye Başkanı yağışın devam etmesi ihtimali üzerine geri kalan bentlerin delinerek, suyun kontrollü olarak boşaltılması gerektiğini de belirtti.

DSi’DEN iDDiALARA CEVAP

Devlet Su İşleri 26. Bölge Müdürü Sezai Sucu, Tigrat Deresi'nin taşmasını önlemek amacıyla 2 kilometr elik sekileme ve taşkın koruma duvarı inşaatının bu yılın nisan ayında tamamlandığıhı ancak aşırı yağıştan dolayı 5 sekinin üst kademe bloklarının yıkıldığını bildir di. Sucu "DSi tarafından genişliği 11 metre ve yüksekliği 2 metre olan taşkın koruma duvarları yapılmıştır. Ancak gelen yağış o kadar şiddetli olmuştur ki bu kesitler bile yetersiz kalmış ve bu duvarların üzerinde yer alan yaya köprüsü dahi taşkından yıkılmıştır" dedi.

'HER ŞEY 3 SANİYEDE OLDU'

Şavşat'ta yaşanan sel felaketinin görgü tanığı Ali Dede dere kenarındaki evlerinde bulundukları sırada önce patlama sesi gibi bir ses duyduklarını söyledi. Dede şöyle devam etti: “İlk önce hanım dışarı çıktı. Daha sonra ben de dışarı çıktığımda gelen selin arabaları, atölyeleri ve evleri önüne alarak götürdüğünü gördüm. Her şey 3 saniyede oldu'' dedi.

SELE KAPILDILAR

Sele kapılmaktan son anda kurtulduğunu ifade eden Dede, ''Sel suları gelmeye başlayınca ben dereden uzaklaşarak evimin yakınındaki demir korkuluklara tutunarak kurtuldum. Ama dere kenarındaki baraka türü bir yapıda ekmek yapan halamın gelininin de aralarında bulunduğu biri çocuk 4 kişiyi sular götürdü'' diye konuştu.

BENTLERDE DEMİR

YOK Makine teknisyeni Müfit Yılmaz da, dere üzerinde 2008 yılından beri bent yapımının sürdüğünü belirterek, şunları anlattı: ''Dere yatağının üst kısmındaki birinci bent yıkılınca, aşağıdaki diğer bent de yıkıldı. Bentlerden kopan beton parçaları ve su aşağıya doğru gelip ev ve iş yerlerinde tahribat oluşturdu. Bentler yeterince demir kullanılmadığı için yıkıldı. Su baskını sonrası dehşet verici bir görüntü oluştu. Şavşat bir dağın eteğine kurulduğu için 5 ile 10 yılda bir sel olur. Ancak bugüne kadar en şiddetli olan ve en ağır tahribat yapan sel, bu oldu.''

BAŞBAKAN GELİŞMELERİ TAKİP EDİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, sel felaketi yaşanan Karadeniz Bölgesi'ndeki gelişmeleri yakından takip ettiği öğrenildi. Erdoğan’a, Karadeniz Bölgesi'nde meydana gelen sel, taşkın ve heyelanlarla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı ve valilikler tarafından sürekli bilgi veriliyor. TBMM Başkanı Toptan ise sel felaketiyle ilgili alt yapı yetersizliğinin bir an önce gedirilmesi görüşünü bildirdi.

TAPAN VE MİNE HAYAT KURTARDI

Arama kurtarma ekiplerinin özel eğitimli köpekleri Tapan ve Mine sele kapılan, evlerinin altında kalan vatandaşları havlayarak kurtardı. Canlı insan bulduklarında havlayarak, ceset bulduklarında ise sadece yere yatarak tepki veren köpekler aranan Mavinur Durmuş adlı kadının da cansız bedenini buldu.

KIZININ DÜĞÜNÜNÜ GÖREMEDİ

Şavşat İlçesi'nden geçen Tigrat Deresi üzerindeki iki bendin, yoğun yağış nedeniyle yıkılması sonucu meydana gelen selde, çöken evinin enkazı altında kalarak ölen Lütfiye Acar'ın kızının, cumartesi günü kızının düğününü olduğu belirtildi.

 

 
HSYK'dan şok eden bilgi notu
 
Akaryakıta süper zam
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HSYK'dan şok eden bilgi notu
Ergenekon sizin olsun PKK'ya dokunmayın!
Okey'e 5'inci aranıyor!
Bakan Akdağ'dan tiryakilere ilginç bir tavsiye
ÖSS tercih klavuzu için tıklayın
Üniversite tercihi yapacak olan adayların dikkat. Tercih klavuzları bugün açıklandı...
 
'Düşünüp taşınmadan bir şey söylemem'
Hasan Gerçek'er Cemil Çiçek'e yanıt verdi: "Yargıtay Başkanı olarak konuşmak hakkım"
HSYK'nın üç üyesi YARSAV'lı
Ergenekon savcıları sürülebilir" korkusu boşuna değil..
YÖK'ten istifa
Ahmet Necdet Sezer tarafından Yükseköğretim Kurulu üyeliğine atanan Bülent ...
 
Virüsler ortalıkta dolaşıyor!
Symbian işletim sistemi kullanan bir cebiniz varsa, bu haber sizin için çok önemli olabilir
İsrail gemileri İran için yola çıktı
Ortadoğu'da gerilimi artıracak iddia...
İşte sel felaketi bilançosu
Yaz yağmurları beraberinde felaket getirdi. Artvin'de 4 kişi öldü, 1 çocuk ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri