Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
28 Nisan 2009 Salı - 17:16

Yangının ardından şehitlik ortaya çıktı

Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda, Akbaş Şehitliği'nin yakınındaki gerçek şehitlik, geçen yıl çıkan orman yangınının ardından görülür hale geldi.

Yangının ardından şehitlik ortaya çıktı

Geçen yıl Yalova köyü yakınlarında başlayan orman yangınının söndürülmesinden sonra, bölgedeki ağaçların kesilmesiyle, Gelibolu Yarımadası'nda vatanları için kahramanca savaşan Mehmetçiklerin mezar taşları ve kemikleri belirdi.

Çanakkale Savaşları Araştırmacısı İhsan Pala, bölgenin, “Anafartalar Kahramanı” olarak savaş tarihine adını altın harflerle yazdıran Mustafa Kemal Atatürk'ün komutanlığını yaptığı 19. Tümen'in Akbaş yöresindeki sevk ve seyyar hastanesi olduğunu söyledi.

İSTANBUL'A GETİRİLMEYİ BEKLEYEN YARALI ASKERLERDİ

Akbaş Şehitliği, İstanbul-Eceabat yolu üzerinde Eceabat’a 12 kilometre, Gelibolu’ya 35 klimetre mesafede. Şehitlik 1 dönümden fazla bir büyüklüğe sahip. İçinde kesme taşlardan yapılmış 5 metre yükseklikte bir abide vardır. Çanakkale’de savaşan ve yaralanan Mehmetçiğin burada kurulan hastaneye getirildikten sonra şehit düşenlerin anısına yapıldı. Ayrıca yaralılar buradan Akbaş İskelesi’nden gemilerle başka hastanelere nakledildi. Bu şehitlik 1945 yılında yapıldı. “Akbaş Şehitliği Çanakkale Savaşlarında 25 Nisan 1915 tarihinde, Arıburnu ve Anafartalar mıntıkasında ağır yaralanan Türk askerlerini, İstanbul’da hastane haline getirilen Selimiye Kışlasına götürmek üzere Akbaş İskelesi’nde bekleyen “Halep” adlı gemi, İngilizler tarafından batırıldı, geminin personeliyle beraber ağır yaralı 200 Türk askeri şehit düştü. Şehitler kanlı elbiseleriyle toplu olarak buraya gömüldü. Şehitlik 1999 yılında ziyarete açıldı.

Buranın, cephede savaşırken yaralanan askerlerin tedavi amacıyla bulundurulduğu ve hemen yakınındaki deniz kıyısından gemilerle İstanbul ya da başka şehirlerdeki hastanelere nakledildiği önemli bir yer olduğuna işaret eden Pala, alanın 1950'li yıllarda Yalova köyüne doğru yol açmak amacıyla bilinçsiz olarak kazıldığını, geçen yılki yangının ardından da gerçek şehitliğin gün yüzüne çıktığını bildirdi.

Pala, savaş sırasında hasta ya da yaralı askerlerin bitlenmelerini engellemek için, kovalarla taşınan sularla yıkandıklarını ifade ederek, ölenlerin de aynı yere defnedildiğini kaydetti.

Bölgede gömülü askerlerin, daha çok cephede yaralandıktan sonra tedavi gördüğü sırada şehit olduğunu anlatan Pala, “Burası bilinen ormanlık bir sahaydı. Yangının ardından ağaçlar yok olunca, şehitlerimizin mezar taşları belirdi. Yağmur sularının heyelana neden olmasıyla, çok sayıda şehit kemiği gün yüzüne çıktı” dedi.

İhsan Pala, bölgede toprak yüzeyine çıkan kemikleri gören duyarlı vatandaşların bunları yeniden gömdüğünü, ancak burada acilen tedbir alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

 
Akbil tarih oluyor
 
Yeni paketin büyüklüğü 5,5 milyar lira
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akbil tarih oluyor
İstanbul toplu taşımacılığına yeni boyut getirecek temassız akıllı kart ...
Başbakan'dan hızlı trende hızlı açıklamalar
Ankara ile Eskişehir arasında hizmet verecek yüksek hızlı tren, seferlerine ...
Arınç'tan TSK'ya cevap
Genelkurmay İletişim daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, bu sabah ''İyi ...
 
Ekonomide yeni paket
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, merakla beklenen yeni paketin ayrıntılarını açıkladı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri