Her ne kadar öncü göstergeler zaten 3Ç20’nin resmini çekmiş olsa da, önümüzdeki haftanın önemli makro veri akışı içerisinde GSYH büyümesi, yılın geneli açısından oluşacak projeksiyonlar açısından izlenecektir. Türkiye ekonomisi, 2Ç20 döneminde pandeminin etkileriyle beraber yıllık bazda %9,9 oranında daralma göstermişti. 3Ç20 döneminde hem ekonomide yeniden açılmaların etkisi, hem de gevşek tutulan finansal koşullar çerçevesinde desteklenen kredi büyümesi hızlı toparlanma gösterilmesinde etkili oldu.
2Ç20 sonundan itibaren kısıtlama önlemlerinin gevşetilmesi ve ekonomide başlatılan normalleşme süreci iktisadi faaliyete olumlu yansıdı ve iş aktivitesini gösteren verilerde hızlı bir toparlanma etkisi gördü. Sanayi üretimi, PMI, sektörel güven endeksleri gibi öncü göstergeler bu etkinin 3Ç20 döneminin tamamı boyunca devam ettiğini gösterdi. Büyüme serisi ile en yakın korelasyonu gösteren sanayi üretimine bakacak olursak; son açıklanan Eylül verileri ışığında bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,7 artış olduğu görülmektedir. Sanayi üretimi, bir önceki çeyreğe göre ise %30,3 artmıştır.
Büyümeyi destekleyecek ve aslında yan etkilerini de çokça hissettiğimiz kredi büyümesi bacağında da, 3Ç20 boyunca gevşek finansal koşullar ve regülatörler eliyle banka kredi büyümesinin hızlandırılmasına yönelik durumların etkisi oldu. Kredi büyümesinin yatırımdan ziyade talep bacağına daha fazla etki etmesi de, ithalatı hızlandırarak cari açığı artırıcı etkide bulundu. Bununla beraber hissedilen en önemli yan etki olarak; TRY değer kaybetti, fiyat istikrarı bozuldu ve enflasyonda artış körüklendi. Şu anda ise uygulanan geleneksel ve sıkılaştırıcı politikalarla bu etki indirgenmeye çalışılmakta ve öncelik fiyat istikrarına verilmektedir.
Bütün bunların ışığında; 3Ç20 döneminde, çeyreksel bazda güçlü çift haneli büyüme gerçekleşmesini, Türkiye ekonomisinin geçen yılın aynı çeyreğine göre ise %3,5 oranında büyüme performansı göstermesini bekleriz. Covid-19 enfeksiyonlarındaki artış ve olası kısıtlama önlemlerinin iktisadi faaliyet üzerinde aşağı yönlü risk yaratması çekincesi ile beraber, finansal koşullardaki sıkılaşma ile beraber talep etkisinin de 4Ç20 döneminde sönümlenmesini öngörüyoruz. Bu nedenle 4Ç20, daha yavaş bir büyüme görüntüsüne işaret edecektir. Yılın geneli için ise %0 büyüme öngörüsünde bulunuyor ve bunun altında veya üstünde hafif bir sapma aralığı olabileceğini düşünüyoruz.
Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı