Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
1 Ağustos 2022 Pazartesi - 11:18

Türkiye: Temmuz imalat PMI 46,9

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve S&P Global’in açıkladığı verilere göre; Temmuz ayında imalat PMI 48,1’den 46,9 seviyesinde geriledi.

Türkiye: Temmuz imalat PMI 46,9

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve S&P Global’in açıkladığı verilere göre; Temmuz ayında imalat PMI 48,1’den 46,9 seviyesinde geriledi. Son açıklanan veriler, üst üste beşinci ay eşiğin altında kalarak yavaşlayan bir imalat sektörüne işaret etti. Mayıs 2020’den sonraki en düşük endeks değeri kaydedilirken, Covid-19 sonrası dönemin en sert düşüşü gerçekleşmiş oldu.

 

PMI verisinin ayrıntılarına bakacak olursak; yetersiz talep üretim ve yeni siparişlerde yavaşlamaya yol açmış görünüyor. Piyasa belirsizlikleri ve girdi maliyetlerindeki artışın sebep olduğu ürün fiyat baskıları da enflasyonist ortamda genel sektör faaliyetinin zorlanmasına yol açtı. Girdi maliyetlerindeki durumda ise ana etken liradaki zayıflama olmaya devam ediyor. Buradaki olumlu olarak değerlendirilecek faktör ise, nihai ürün fiyatları enflasyonunun son ayların en hafif ivmesini kaydetmesi olmuştur. İstihdam artışı ise sınırlı gerçekleşmiş görünüyor. Ücret zammı etkileri ve üretimde azalma istihdamı olumsuz etkileyebilir ve bu kanaldan iç talebe baskı yapabilir. Tedarikçilerin malzeme temin etmede yaşadığı zorluklara ve küresel lojistik sorunlarına bağlı olarak tedarikçilerin teslimat süreleri artmaya devam etti. Tedarik zincirlerindeki aksamalar son üç ayın en belirgin düzeyinde olmasına rağmen yılın başlarına kıyasla çok daha ılımlı seyretti.

 

PMI Üretim Endeksi… Kaynak: TÜİK, İstanbul Sanayi Odası, S&P Global, Bloomberg

 

Gelen veriler oldukça sert bir düşüş olduğunu gösterirken, sanayideki gerileme trendinin de belirginleşerek devam ettiğini teyit ediyor. Firmaların yeni yatırım yapmak yerine stok yönetimi tarafına da daha fazla eğildiğini görüyoruz. Siparişlerin azalması üretimi azaltırken, firmalar mevcut stoklarını eritme yoluna gitmeyi daha çok tercih ediyorlar. Burada aynı zamanda yeni yatırım yapmak için de kredi ihtiyaç duyulan bir yapı söz konusudur. Krediye erişim sorunu ve bunun maliyetinin artması firmaları orta ve uzun vadeli yatırım ve kapasite artışı perspektifi yerine, kısa vadeli stok ve nakit akışı yönetimine yönlendiriyor. Kısa vadeli perspektifte talep döngüsü daha belirgin bir hale gelmiş durumda. Stokların yetersiz talepten dolayı yüksek kalması, sanayicinin ilerleyen aylarda üretimde daha fazla frene basabileceği riskinin görülmesine sebep olmaktadır.

 

Sonuç olarak; Stok yönetimi ve PMI alt kalemlerine yansıyan yavaşlama görüntüsü itibariyle gelen veriler sert bir yavaşlama görüntüsü ortaya koyuyor. Yatırım ihtiyacı, orta ve uzun vadeli bakış piyasa belirsizliğinden dolayı arka plana alındığından azalmış görünüyor. Talep görünümünü hem iç hem de dış talep anlamında aşağı doğru eğilmiş değerlendiriyoruz. Avrupa, dünya ve ana ülkelerdeki resesyon itibariyle dış talep yavaşlaması daha belirgin şekilde görünecektir. Turizmden gelen kısmi ve dönemsel etkiler sona erdiğinde de genel ekonomik trend ve imalat-hizmet sektörü rotasyonu tarafında pozitif kalemler de ağırlığını azaltacaktır.

 

Genel talep koşullarındaki yavaşlama, cari durumu açıklarken aynı zamanda ilerleyen dönemlerde de bu kanaldan bir yavaşlama gelebileceğine işaret ediyor. Bu yavaşlama göstergelerinde ekonominin talep göstergeleri, sanayideki elektrik tüketimi, OECD’nin açıkladığı belli frekanslı göstergeler izlenebilir, özellikle 3Ç22 dönemi itibariyle büyüme görünümünde aşağı yönlü riskleri baz senaryoda ön plana çıkartıyoruz. Olumlu senaryoda ise, Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle Türkiye’ye yönelik bir coğrafi talep kaydırması söz konusu olabilir ve Doğu Avrupa’ya yakınlık tedarik alternatiflerinde bir avantaj getirebilir. Ancak sanayi yatırım, üretim ve tüketim ekseninde görünümü değiştirecek bir perspektif değişikliğine gitmezse ekonomide yavaşlama etkisi ağır basacaktır.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Dışişleri Bakanlığı'ndan Gürcistan'a taziye mesajı
 
Kıymetliler Fed sonrası güç kazandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD: Tüketici harcamaları enflasyon hızlanırken daha yüksek
Fed'in enflasyon hedefi için kullandığı kişisel tüketim harcamaları fiyat ...
Büyüme verisi sonrası kıymetliler yukarı hareket etti
FED toplantısı sonrası altın da toparlanma yaşanmaya devam ederken, dünkü ...
Piyasalar haftayı pozitif kapatmak istiyor
Fed toplantısının ardından varlık fiyatları ağırlıklı olarak denge bulma ...
 
Piyasaların yönü
Geçen haftayı endeks yatay yönlü tamamlayan endeks haftayı yatay sürdürmektedir. ...
Altın Fed sonrası güçlenme yaşadı
Bir süredir beklenen FED toplantısı dün gerçekleşirken, piyasalarda hareketli ...
Ekonomik güven endeksi 93,4 oldu
Ekonomik güven endeksi Haziran ayında 93,6 iken, Temmuz ayında %0,2 oranında ...
 
Altının gözü Fed toplantısında
Piyasalar FED toplantısını beklerken, altın da yön bulmakta zorlandığı bir seansı geride bıraktı.
Piyasalar FED’i bekliyor
Günün en önemli konu başlığını TSİ 21.00’de sonuçlanacak olan FOMC toplantısı oluşturuyor.
Altın haftaya kayıpla başladı
FED haftasına girerken altın da haftaya satıcılı bir başlangıç yaparak ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri