Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
27 Ağustos 2021 Cuma - 14:00

Türkiye: Ekonomik güven, Ağustos ayında yükseldi

Türkiye’de ekonomik güven endeksi Temmuz ayında 100,1 iken Ağustos ayında yükselerek 100,8 seviyesine geldi.

Türkiye: Ekonomik güven, Ağustos ayında yükseldi

Türkiye’de ekonomik güven endeksi Temmuz ayında 100,1 iken Ağustos ayında yükselerek 100,8 seviyesine geldi. Ekonomik güven endeksindeki artış reel sektör (imalat sanayi), hizmetler, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı. Ağustos döneminde reel kesim güven endeksi 112,2 değerine yükselirken, hizmet sektörü güven endeksi 116,1, perakende ticaret sektörü güven endeksi 110,3 ve inşaat sektörü güven endeksi 92,4 değerini aldı. Tüketici güven endeksi azalarak 78,2 değerini aldı.

 

Ekonomi genelinde ve sektörlerde Covid-19 pandemisinin türbülans etkisinin önemli derecede daralmaya sebep olduğu dönemin toparlanması devam etmektedir. Karantina önlemlerinin hafifletilmesi ve aşılamanın etkileriyle beraber ekonomik açılmalar faaliyeti olumlu etkilerken, salgının geleceğine dair belirsizlik çekingenlik unsuru olmaktadır. Buna ilişkin olarak; Delta başta olmak üzere yeni varyantların yaygınlaşması aşağı yönlü risk teşkil etmektedir. Ancak, ekonomik faaliyet yıl genelinde kuvvetli eğilimini sürdürmekte ve sektör dinamikleri pandemi öncesi seviyelere ulaşma evresinde olmaktadır.

 

En kayda değer değişimlerin ve etkilerin görüldüğü hizmet sektöründe, özellikle sosyal anlamda salgınla mücadele anlamında çok sert yansımalar gördük. Bu da, kapanma dönemlerinde sektörün faaliyetinin iyice durgunlaşmasına neden oldu. Şu anda, açılma etkisiyle beraber hizmet ve bağıl sektörlerdeki canlanma etkisi, ekonominin açık kalması ve sosyal hayatın aktifliği üzerine kuruludur. Buna seyahat ve turizmle alakalı iş kollarını da eklediğimizde ekonomi için sektörün kapladığı alan oldukça kayda değer hale gelmektedir. Bireylerin harcama yapabilme kapasitesi de işgücü arzıyla çok alakalı olduğundan ekonominin genelinden sektöre ve sektörden ekonominin geneline çift taraflı bir ilişkinden de bahsedilebilir. Hizmet sektörü için aşılamada ilerlenmesi ve ekonomide açılmayı olumlu görmekle beraber, Delta varyantı ve artan vaka sayılarının risk teşkil ettiğini düşünürüz.

 

Perakende sektöründe de, defansif olan gıda harcamalarının pandemi dönemindeki etkisine ek olarak, tercihe bağlı harcamalarda da salgın etkisinin hafiflediği dönemler olumlu etkide bulunmuştur. Bu nedenle perakende ticaret sektörü, bireylerin dönemlere ve koşullara bağlı tercih değişimlerinden kaynaklı olarak kendi içinde değişkenlik göstermektedir.

 

Finansal koşullardan en yoğun etkilenen sektör olarak, inşaat sektörü üzerinde faizlerde ve buna bağlı olarak finansal koşullardaki durumun belirleyici olacağını düşünürüz. Konut kredilerindeki hareket, 2Ç20 ve 3Ç20 dönemlerinde hızlı olmakla birlikte bireysel kredi grubunda mevcut faiz oranlarından dolayı bu koşullarda benzer hareketlenme beklenmez. Enflasyonun yüksek kalması, faizlerin inmesi noktasında engel teşkil etmekle beraber bu alanda 4Ç21 döneminde sınırlı faiz indirimleri görebiliriz. Talebin enflasyonu artırıcı etkisinin indirgenmesi bağlamında uygulanan makroihtiyati tedbirler, kredilerdeki ağırlığın bireysel kredilerden ticari ve kurumsal kredilere kaydırılmak istendiğini gösteriyor. Konut ve kira enflasyonunun yapı maliyetleri etkisinden de artma eğiliminde olduğunu düşünecek olursak, konut kredisi talebini artırmaya yönelik kredi kampanyaları olursa enflasyona pek yardımcı olmayacaktır.

 

Reel sektör güven endeksi, ekonomik faaliyetteki güçlü seyir ile beraber pandemi öncesi seviyelerindedir. Reel sektör aktivitesinde de, benzer şekilde ekonominin geneline uygun olarak Covid-19 pandemisi diplerinden toparlanma etkisi devam etmektedir. Nisan 2020’de dip yapan endeks, Ağustos 2020’de aştığı 100 eşik değerinin üzerinde seyretmektedir. Benzer şekilde; ekonomik açılma, buna bağlı olarak iç ve dış talepte hareketlenmeyle artan üretim eğilimleri, aşılama gibi faktörleri olumlu görmekle beraber; genel ekonomik aktivitede baskılayıcı olarak Delta varyantı gibi faktörlerin takip edilmesi gerektiğini düşünürüz.

Kaynak:Enver Erkan- Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin ile Afganistan arasındaki ticaret hacmi yüzde 44 arttı
 
Ritim bozukluklarının nedenleri 3 boyutlu görüntülenebiliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TL cinsi varlıklara ilgi artıyor
Geçen haftayı, gelişmiş borsalar delta varyantının ekonomik büyüme üzerinde ...
Ekonomik güven endeksi - Ağustos 2021
Mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Güven Endeksi, Ağustos ayında ...
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde açıklanan verilerde Ağustos ayına ait İmalat Güveni bir ...
 
Jackson Hole Türkiye’ye nasıl yansır?
ECB Başkanı Christine Lagarde ve BOE Andrew Bailey’nin bu sene katılamayacakları, ...
Piyasanın durumu
BIST 30 Endeksi son işlem gününde %0.84 düşüş ile 1,571 seviyesinden günü tamamladı.
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi küresel borsalara paralel yükselişini sürdürdü.
 
Global piyasalarda yön arayışı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın ikinci işlem gününü yüzde ...
Güne başlarken piyasalar
Borsa İstanbul’da dün pozitif seyir hakimdi.
Piyasadan haberler
EKGYO… Şirket 1 yıl vadeli 430.000.000 TL kredi kullanmıştır.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri