ATO Turizm Geliştirme Stratejileri Özel İhtisas Komisyonu’nun organize ettiği toplantıda kentin turizm sektörü ve bu sektörün etkilediği diğer sektörlerin ayakta kalması için öneriler ele alındı. Salgın nedeniyle üretim-tüketim dengesinin değiştiğine dikkat çekti ATO Başkanı Gürsel Baran şunları söyledi:
ÜRETİM AZALDI TÜKETİM ARTTI
“Üretim azalırken, tüketimde artış yaşandı. Bu nedenle maliyetler de artacak. Hizmet sektörü, özellikle turizm, salgından çok büyük zarar gördü. Ekonomimiz için önem taşıyan bu sektörün ayakta kalması sağlanmalı. Konaklama, hava ve kara yolu yolcu taşımacılığında alınacak önlemlerle zararı en aza indirmeye çalışmamız gerekiyor.”
DOMİNO ETKİSİ TIKANMAYA YOL AÇAR
Turizm sektörünün gıda başta olmak üzere birçok sektörle alışveriş halinde olduğunu hatırlatan ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz ise, “Nakit akışını sağlayamayan tek bir sektör, domino etkisi ile diğer iş kollarında da tıkanmaya yol açıyor. Türkiye ekonomisinin lokomotifi turizm sektörünün salgın dönemini en az zararla atlatması çok önemli” dedi.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Komisyonun ortaya koyduğu ve ATO’nun ilgili kurum ve kuruluşlara ileteceği çözüm önerilerinden bazıları şunlar:
*Salgın öncesi kamu kurumları ile sözleşmesi imzalanmış ve başlanmış işlere ilişkin yapılmış masrafların firmalara ödenmesi.
*Seyahat acentelerinin iptal edilen paket tatiller için para iadesi yerine ileri bir tarihte kullanılmak üzere kupon uygulamasına geçmesi.
*AŞTİ’de fahiş fiyatlı bilet satışlarının engellenmesi, bilet satışlarının standart fiyatla yapılması sağlanarak, yolcuların mağduriyetinin önüne geçilmesi.
*Seyahat acentelerinin kredi limitlerinin belirlenmesinde acentenin sağladığı istihdam ve şimdiye kadar ödemiş olduğu vergi tutarlarının da baz alınması.