ABD hazine tahvillerindeki satışlar, yatırımcıların Fed Başkanı Jerome Powell'ın Fed'in enflasyonu düşürmek için 50 baz puanlık faiz artırımına başvurabileceği yönündeki son yorumuna yanıt vermesiyle birlikte, getirileri daha da artırarak gece boyunca yoğunlaştı. 2Y hazine bonolarının getirisi %2,16 ile Mayıs 2019'dan bu yana en yüksek seviyesi olurken, çok izlenen 10Y UST getirisi %2,39'a yükseldi. Bugün ABD'de yarının Markit üretim ve hizmet PMI'larından önce önemli bir veri açıklaması yok. Piyasalar, diğer şeylerin yanı sıra, Avrupa'da Omicron alt varyantına atfedilen artan Covid-19 vakalarını, Rusya - Ukrayna savaşını ve Rusya'ya yönelik batı yaptırımlarını izliyor.
Fed bekleneni yaptı ve faizi 25 baz puan artırdı. Savaşın belirsizliği, Fed’in önceki beklenti olan 50 baz puanlık artıştan geri durmasına neden olurken, faiz artırımlarının bundan sonraki aşamada devam edecek olması da enflasyona karşı duruştan kaynaklanıyor. Bilanço indirimi de muhtemelen Mayıs ayında açıklanacak ve Haziran ayında gerçekleşecek. Uzun dönemli olarak, projeksiyonlara bakılacak olursa Fed, enflasyonu 2024'te bile %2'ye indiremeyeceğini kabul ediyor ve savaş dinamiklerinin de enflasyonda düşüşü geciktirmesinden endişe ediliyor.
Powell açıklamalarının ekseriyetinin ardından 2 - 10 yıllık spreade baktığımızda 2018'de resesyon paniğinin tetiklendiği seviyelere yakın seviyelere düştüğünü görüyoruz. İlerleyen aşamada Fed-ECB potansiyeli bakımından Alman tahvilleri ile spreadleri de izlememiz gerekiyor. ECB aradan çıktığında Euro Bölgesi tahvillerinin talep potansiyeli de önemli olacak, çünkü Rusya krizinin direct etki alanında ve enerji konusu ciddi bir enflasyon belirsizliği yaratıyor.
Rusya'da OFZ piyasası 3 hafta sonra açıldı ve getiriler %20'ye yükseldi, ardından kamu desteğiyle geriledi. 4 Nisan'a kadar Rusya'nın yeni dolar bazlı ödemeleri var ve temerrüt riski ortadan kalkmadı. Rusya yaptığı açıklamada kupon yaptıklarını, bu konuda hala teknik bir belirsizlik olduğunu söyledi. Rusya Maliye Bakanlığı'na göre dolar ödemesi başlatıldı ve ilgili finans kuruluşları bu ödemeleri işleme koyduklarını söyledi. Ancak Rusya'nın alacaklılarının henüz ödeme almamış olması, yaptırımların Rusya'nın dolar cinsinden yükümlülüklerini geri ödemesini engellediğinin bir göstergesi olabilir. Rus makamlarına göre, dolar ödemelerine izin verilmezse borçlar ruble olarak ödenecek. Ancak derecelendirme kuruluşları, ruble ödemelerinin temerrüt teşkil edeceğini ve Rusya'nın 30 günlük bir ödemesiz döneme gireceğini savunuyor.
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı, 17 Mart 2022'de Citi, Goldman Sachs ve J.P. Morgan’ı yetkilendirmişti. 2022 dış finansman programı çerçevesinde ihraç tutarı 2 milyar dolar olan eurobondlara ihraç miktarının üç katından fazla talep olduğu açıklandı. 24 Eylül 2027 vadeli tahvilin kupon oranı %8,60, getiri oranı ise %8,625 oldu.
ABD tahvil getirileri yükselirken, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Mayıs ayında 50 baz puanlık faiz artırımı yapılabileceğini söylemesinin ardından dolar yükseldi, bu süreçte Türk Lirası ise gelişmekte olan ülke para birimlerinin çoğundan farklı olarak yatay seyrediyor. Resmi Gazete'de yayımlanan kararnameye göre, mudilerin döviz korumalı lira hesaplarını vade sonunda yenilemelerine izin veriliyor. Yabancı para ve altının dahil olduğu bankalardaki yabancı para korumalı TL mevduatın kullanımında yurt içi bireyler için süre sınırı kaldırılmıştır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası YUVAM hesabının kapsamı da genişletildi. Daha önce sadece yurt dışında yaşayan vatandaşları kapsayan hesaplar, artık yurt dışında ikamet eden vatandaşlardan da yararlanabilecek.
Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı