TCMB’den yapılan açıklamaya göre, ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler için reeskont kredilerinin kullanım ve geri ödeme koşulları 1 Ekim'den itibaren değişti. Reeskont kredisi koşullarında yapılan değişiklikler şu şekilde:
· Toplam reeskont kredi limiti 20 milyar USD’den 30 milyar USD’ye çıkarıldı.
· Bu limitin 20 milyar USD’si Türk Eximbank aracılığıyla kullandırılacak kredilere, 10 milyar USD’si ise diğer bankalar aracılığıyla kullandırılacak kredilere ayrılmıştır. Toplam limitin 5 milyar USD’lik TRY karşılığı TRY cinsinden reeskont kredisi için de kullanılabilir.
· Son üç yıl veya son bir yıl içinde ihracat tutarı ithalat tutarının en az %10 fazlası olan net ihracatçı firmalara kredi kullandırılacaktır.
· Maksimum kredi vadesi 240 günden 180 güne indirilmiştir.
· Aracı bankalar tarafından alınabilecek maksimum komisyon oranları 100bps olacaktır.
Reeskont kredilerindeki düzenlemede temel esas alınan değişimlerin kredi limiti ve vade üzerinden olduğunu görüyoruz. Reeskont kredilerinin kullandırılma limiti kadar vade süresinin de kısaltılması, aynı zamanda kredilerin geri dönüş hızı bakımından kısa süreli rezerv takviyesi temelini oluşturacaktır. Vade süresi itibariyle ödemelerin öne çekilmesi, rezervlere olan akımın da hızlanması amaçlıdır. İşleyiş ve ödeme mekanizması itibariyle pratiğinin nasıl seyredeceği de önemli. Sonuçta, ihracatçı firmaların da esaslara uyumu gereklidir. Dolayısıyla, reeskont kredi düzenlemesinin de rezerv destekleyici bir hamle olduğunu söylemek mümkündür. Reeskont kredileri geri ödemesinin döviz rezervlerine katkısı ilk 8 ayda 11,3 milyar USD oldu. Yeni kullandırımlar hariç şu an itibarıyla yıllık katkı 20,9 milyar USD bekleniyor. Merkez Bankası’nın rezerv kaynaklarını artırma noktasında SDR, swap anlaşmaları ve reeskont kredisi geri ödemeleri temelinde takviye unsurlarını ön plana geçirdiğini ve stratejik rezerv yönetimi unsurlarını değerlendirdiği görülmektedir.
Kaynak:Enver Erkan-Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı