Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
HABERLER>GÜNDEM
9 Ekim 2010 Cumartesi - 10:24

Suda Ağustos’ta 10 gün paçallama

Geçtiğimiz Ağustos ayı içinde, önce 2 ile 7 Ağustos arasında altı gün, ardından 16-19 Ağustos arasında dört gün olmak üzere toplam on gün Kesikköprü barajından Ankara’ya Kızılırmak suyu aktarıldı. Su şebekeye harmanlanarak (paçallama) verildi.

Suda Ağustos’ta 10 gün paçallama

GEÇTİĞİMİZ Ağustos ayında Ankara Şebeke suyuna 10 gün süreyle Kesikköprü Barajı’ndan gelen Kızılırmak suyunun paçallandığı ortaya çıktı. Ankaralının tadını beğenmediği Kızılırmak suyu 29 Mart yerel seçimleri öncesi kesildiğinde Başkan Melih Gökçek bunu Ankara’lıya “müjde” olarak duyururken, bu sefer paçallama işlemi sessiz sedasız gerçekleştirildi.

Gökçek: Gayet normal

Ağustos ayı içerisinde 10 gün boyunca Kızılırmak Kesikköprü Barajı’ndan su alınmasıyla ilgili soruları yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Tam olarak su alınıp alınmadığını bilemiyorum. Zaman zaman hatların çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için suyu vermiş olabilirler. Kurtboğazı’nda sorun olursa da ya da ihtiyaç halinde Kesikköprü’den su alınabilir. Hatların her an için hazır tutulması için su alınıp, deneme yapılmış olması gayet normal” dedi.

Keserken müjde verirken gizli

Geçtiğimiz Ağustos ayında, önce 2-7 Ağustos arası altı gün, ardından 16-19 Ağustos arasında dört gün olmak üzere toplam on gün Kesikköprü Barajından Ankara’ya Kızılırmak suyu aktarıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek 29 Mart yerel seçimleri arifesinde, uzun süre savunduğu Kızılırmak Suyu’na artık ihtiyaç kalmadığını ve suyu keseceğini “müjde olarak” açıklamıştı.
Gökçek Ankara’nın su ihtiyacının Çamlıdere, Kurtboğazı, Eğrekkaya ve diğer barajlardan sağlanacağını belirterek şunları söylemişti:

“Kızılırmak suyunu kesmemizin iki nedeni var: Birincisi Kızılırmak’tan gelen su için bol enerji harcıyoruz. Bu enerji de maliyeti otomatik olarak artırıyor. Böylece maliyetten kazanacağız. İkincisi de Kızılırmak suyundaki sülfat ve klorür fazlalığı lezzette soruna yol açıyor. Vatandaş, haklı olarak, lezzetini beğenmiyor ama Çamlıdere’deki suyumuz çok daha lezzetli.”

Oran Yüzde 8

Ağustos’da, Ankara’ya günde yaklaşık ortalama brüt bir milyon metreküp içmesuyu sağlandı. 2-7 ile 16-19 Ağustos günleri arasında toplam on günde Kızılırmak’tan aktarılan suyun oranı yaklaşık yüzde 10’un biraz altında oldu.
On gün boyunca Kızılırmak’tan Ankara içmesuyu şebekesine verilen suyun miktarının brüt olarak toplam 764 bin m3’ü bulduğu öğrenildi. Bu sürede ise Ankara’ya toplam 10 milyon 472 bin 231 metreküp su sağlandı. Söz konusu 10 günde Ankara’ya sağlanan toplam içmesuyu içinde Kızılırmak’tan aktarılan suyun oranı yaklaşık yüzde 8 oldu.

TÜDEF’den tepki

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanvekili Ali Çetin, doğru bilgiyi edinmenin ‘tüketicinin evrensel hakkı’ olduğunu anımsatarak, şu iddiaları dile getirdi:
“Ankaralı’ya Kızılırmak suyu gizlice içirilerek bu evrensel hakları ihlal ediliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Melih Gökçek, yerel seçimler öncesinde, Şubat 2009’dan itibaren Kızılırmak suyunu kestiğini ‘müjde’ledi. Artık, Ankaralıların şebeke suyunu rahatlıkla ve gönülerince içebileceklerini söyledi. Şimdi, yeniden Kızılırmak suyunu verirken, bunu halktan gizlemeleri samimiyetsizliktir.
Kaldı ki, bu suyun, yüksek ve kaliteli arıtma anlamına gelen ters osmoz sistemi olmadan verilmesi, hem tüketicilerin sağlığını tehdit ediyor, hem de girdiği şu şebekesi ile tüm cihaz ve aletleri bozuyor. Bu suyun kamuoyuna açıklanmadan verilmesi etik dışı bir tutum.
Barajlardaki su stoğunun, Ankara’nın su ihtiyacını iki-üç yıl karşılayacağı söylenmesine karşın, gizlice Kızılırmak suyu verilmesi, Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği bilgilerin sağlıklılığı açısından da şüphe doğuruyor. Sayın Gökçek’i, hiç değilse belediye başkanlığının bu son döneminde, tüketici haklarına ve demokratik kurallara saygılı olmaya davet ediyoruz.”

İşte Ağustos’un baraj çetelesi

YANDAKİ tablo incelenince, Kurtboğazı Barajından çekilen günlük su miktarlarındaki kapasitesinin yarısına kadar azalma olduğu, gün gün rakamlarla gözüküyor. Bu azalmanın Kurtboğazı’ndan hamsuyu İvedik Arıtma Tesisine aktaran iki ana iletim hattından birinin devre dışı kalmış olabileceği belirtiliyor. Bunun da, hatlardaki arıza, patlama veya gerekliliği tartışmalı üçüncü yeni bir ana iletim hattının yapımı sırasındaki bir kazadan kaynaklanmış olabileceği belirtiliyor.

Durumu DSİ’ye bildirdik

AĞUSTOS ayında 10 gün boyunca Kesikköprü Barajı’ndan su alındığını doğrulayan ASKİ yetkilileri şunları söyledi: “Gizli saklı yaptığımız bir iş yok. Bunu DSİ’ye de bildirdik. Kurtboğazı’nda yaşanan bir arıza nedeniyle Ankara’ya verilen toplam suyun küçük bir bölümünü Kesikköprü’den aldık. Kesikköprü’den zehir akmıyor ki. Burası zaten ihtiyaç durumunda kullanılması için yapıldı. Zaman zaman boruların kontrolü için de Kesikköprü’den su alıp Mogan’a veriyoruz. Bunu, gizli saklı ya da halkın sağlığını tehlikeye düşürücü bir işlemmiş gibi göstermek hata olur.”

 
Acele beyan yanlış!
 
Hayatımızı süsleyen imgelerin Biri-Kimi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Acele beyan yanlış!
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın, “Ankara Valiliği’ne Kızılay’da ...
Esnaf "baba yuvası"
Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, babasının da esnaf olduğunu ve esnafı “baba ...
Cadde trafiğe kapanınca, çile kaçınılmaz oldu
Başkent’in yeni semtlerinden Mustafa Kemal Mahallesi’nde, yaklaşık iki ...
 
Mobilya fuarı bugün açılıyor
Mobilya ve dekorasyon sektörünü Ankara’da bir araya getiren AA Fuarcılığın ...
Soğuktan değil virüsten korunun
Soğuk havaların etkisini göstermeye başladığı bu günlerde uzmanlar, virüslere ...
Zil sesi çevreyi rahatsız etmesin!
Altındağ’da geçen Temmuz ayında bir vatandaşın TBMM İnsan Haklarını İnceleme ...
 
Dört mahallenin geleceği kilitlendi
Altındağ’daki gecekondu mücadelesinde, tapulu gecekondu parselleri içindeki ...
Kırmızı ödülleri sektörü kucaklıyor
Kırmızı Bölge Projesi’nin lansmanında konuşan Kırmızı Ödülleri Koordinatörü ...
Kızılay'dan halkı bilinçlendirmede farklı bir yol
Kızılay Derneği, muhtar, öğretmen ve din görevlisi olarak görev yapan ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri