Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
2025’te Tapu İşlemleri İçin Eski Kimlikler Kullanılamayacak
2025’te Tapu İşlemleri İçin Eski Kimlikler Kullanılamayacak
Sahte Alkol Operasyonunda 10 Bin 600 Litre Ele Geçirildi
Sahte Alkol Operasyonunda 10 Bin 600 Litre Ele Geçirildi
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
HABERLER>GÜNDEM
29 Kasım 2010 Pazartesi - 09:55

Sistem şiddete zorluyor!

Son iki yılda hekimlere uygulanan şiddet olaylarının arttığının vurgulayan Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Profesör Doktor Mahmut Nedim Doral, hekimleri ve halkı karşı karşıya getiren nedenlerin sistemle ilgili olduğunu söyledi.

Sistem şiddete zorluyor!

PROF. Dr. Mahmut Nedim Doral, hekim ve halk arasındaki çatışma ortamının, hem hekimin tababet sanatını doğru bir şekilde uygulamasından mahrum kalmasına neden olduğunu, hem de hastanın hak etmiş olduğu hizmeti almasına engel olduğunu söyledi.

Hasta ve doktoru karşı karşıya getiren nedenleri sıralayan
Doral, şunları söyledi:
“Şu anda Türkiye’de Tabipler Birliği başta olmak üzere, sivil toplum örgütlerinin ana gündem maddelerinin başında hekime uygulanan şiddet geliyor. Bu çok üzücü bir olay. Hekim ve halk arasındaki bu çatışma ortamı, hekimin tababet sanatını doğru bir şekilde uygulamasından mahrum kalmasına, hastanın da hak etmiş olduğu hizmeti almasına engel oluyor. Öncelikle bunun nedenlerini ortaya koymak gerekiyor. Burada konuyu hekim ve hasta açısından, uygulanan sağlık politikası açısından irdelemek lazım. 

Tartışma ortamı

Geçenlerde bir ortopedistin dövülmesi sonucu sivil toplum örgütü başkanı olarak Urfa’ya gittim. Urfa Tabipler Birliği Şubesi, orada bir gösteri yaptı. Biz de dayak yiyen arkadaşımızın yanında olduk. Ben ülkemi seviyorum. Halkla hekimler arasında bir problem yok. Neden çatışma var. Sistemdeki aksamalar ne kadar artıyorsa, dayak da o oranda artıyor. Aksamalar, ne kadar sistematize olursa tartışmalar artar ve çatışma ortamı azalır. Dayak yiyen arkadaşın babası Mahmut Bey. Üç oğlu var ikisi evli ve eşleri de doktor. Yani aynı evden beş tane doktor. Mahmut Bey’e sordum, ‘Üçüncü çocuğunun eşinin de doktor olmasını istermisin’ diye. ‘Kesinlikle hayır hocam’ dedi. Eğer Mahmut Bey istemiyorsa siz de istemezsiniz. Torunlarımızı, evlatlarımızı kim tedavi edecek. Azeri ya da Alman doktorlar mı?

Ucuz ürün riski

Kamu, ihalelerde en ucuz fiyatı veren firmadan ürün alıyor. Bu yüzden 
Çin’den giren çok miktarda sağlık ürünü var. Ne olduğu bilinmiyor. Ama bunu alıyoruz, hastaya kullanıyoruz. Ölüm öncesi yaşama şansı olan kişilerin o malzeme bulunmadığı için hayatlarını kaybedeceği bilinmeli. Demek ki hekimi değil, sistemi sorgulamak gerekir. Hekimin ailesi bir tarafta, ölen kişinin ailesi bir diğer tarafta. Ölen kişinin ailesi önce beddua etmeye başlıyor. Suçlu olarak karşısında ilk olarak hekimi görüyor. İlk hedef hekim. Doğum esnasında ölüm meydana gelebilir. Eğer hekimin teknik eksikliği ne kadar varsa, hastane ortamının da o kadar eksik olabileceğini unutmamak gerekir.” 

Ortak payda şart

DÜŞMAN durumuna düşme üzüntüsü yaşıyorum. Hekimler ve hekimlere karşı olanlar. Bunu da ikiye ayırıyoruz politikanın getirmiş olduğu hekimlere karşı olma durumu, hastaların hekimleri hedef seçme durumu. Aynı oksijeni soluyoruz, aynı güneşi ve ayı görüyoruz. Ortak paydada birleşmek zorundayız. Bunun için her ay genişletilmiş toplantıların olması lazım. Gerginlik olmaması gerekiyor. Dayak yiyen arkadaşım çekip tabancayı vursaydı ne olacaktı. Burada bir gün cenaze namazı kılardık giderdi. 

Özel hastanede yok

ÖZEL hastane sistemini düzenlemek gerekir. A firmasının 25 tane, b firmasının 7 tane özel hastanesi var. Özal hastanelerde tartışma ortamı yok. Biz üniversitede her gün bilimsel tartışmalar yapıyoruz. Tartışmalarla hangi hastaya hangi tedavinin uygulanacağını belirliyoruz. Altına da üç ya da beş hekim imza atıyoruz.

 
Eğitemezsen katlanırsın!
 
“Outlet manav” reyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eğitemezsen katlanırsın!
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Eğitim Genel Müdürü Ömer ...
Toplum destekli polis ziyareti
Altındağ İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesinde bulunan Toplum Destekli Polis ...
Tüketici aldatılıyor mu?
Tüketicilerin yoğun şekilde şikayetçi olduğu, ürünlerin etiket ile kasa ...
 
Kurallara uymayanın işine son!
Ankara’da günde bir milyona yakın ekmek üreten Halk Ekmek Fabrikası, 2010 ...
Tepkilerini kavşak kapatarak gösterdiler
Tuzluçayır taksi durağı çalışanları Ankara Şoförler Odası seçimlerinden ...
Fikirler ödüllendirilecek
Tüm Türkiye’deki üniversite öğrencilerini yenilikçi ürün ve teknolojileri ...
 
Tohumcu tepkili
Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hakkı Şafak Ses, ...
Ana oğulun feci ölümü
Kırıkkale’de sobadan zehirlenerek hayatını kaybeden anne ile oğlunun öldükleri ...
Bakan Akdağ'ın dikkatine
Aksaray'daki Trafik Kazası Ardından Gece Yarısı Ankara Başkent Hastanesi'ne ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri