Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
7 Ağustos 2009 Cuma - 10:39

Selami Öztürk krizi anlattı

Kadıköy Belediyesi’nin Yunanistan’ın bir belediyesi ile kardeşlik yapmasına engel.

Selami Öztürk krizi anlattı

CHP'li Kadıköy Belediyesi’nin Yunanistan’ın Agios Rentis Belediyesi ile kurduğu kardeşlik ilişkisine İçişleri Bakanlığı müdahale ederek, ilişkinin derhal sonlandırılmasını istedi.

Bakanlık, Yunanistan’ın Rentis kentindeki bir meydanda Ermeni Anıtı bulunduğunu öne sürerek, “kardeşlik ilişkisinin derhal sonlandırılarak İçişleri Bakanlığı’na bilgi verilmesi aksi takdirde sorumlular hakkında yasal işlem yapılacağı” belirtildi.

İhtar yazısına şaşırdığını belirten Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, “Türkiye, uluslararası ilişkilerde herkesle küserek yalnız kalmak yerine her platformda haklılığını anlatmalı. Bizim kardeşliğimiz Türk-Yunan halkı arasında yakınlaşma sağladı” dedi.

Avrupa Birliği üye ülkelerinin, üyeliğe aday ülkelerle kardeşlik anlaşması kurulması kararıyla Yunanistan’ın Rentis Belediyesi ile kardeş olan ve 6 yıldır kardeşlik ilişkileri sürdüren Kadıköy Belediyesi’ne İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden “derhal kardeşliği bozun” emri geldi. İçişleri Bakanlığı’nın 23 Temmuz 2009 tarihinde gönderdiği yazıyı üzüntü ile karşıladığını kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Yunanistan’ın Rentis Belediyesi ile 2003 yılında kardeşlik ilişkilerinin kurulduğunu ve bu süre içinde Rentis halkı ile Kadıköylüler arasında sıcak ilişkiler geliştiğini söyleyen Öztürk, bu süreci şöyle anlattı:



“Avrupa Birliği’nin üye ülkeler ve aday ülkelerin kentleri arasında sosyal, kültürel ilişkiler kurulması konusunda bir karar çıkınca Yunanistan’ın Rentis Belediyesi bizimle kardeş olmak için başvurdu. Çünkü Rentis’de Türkiye’den özellikle Kadıköy’den göç eden Rumlar çoğunlukta olduğu için Kadıköy tercih edilmiş. Bizi aralarında kadınlar ve gençler ile belediye meclis üyelerinin de bulunduğu 40 kişilik bir ekibi Rentis’e davet ettiler.

Bu ziyaret sırasında bize Avrupa Birliği projeleri hakkında bilgi ve eğitim verdiler. Biz de burada kadın ve gençlere yönelik uyguladığımız projeleri anlattık. Bu ziyaretler karşılıklı sürdü ve iki belediye çalışanları ile kent halkı arasında çok sıcak dostlukların yanında önemli proje alış-verişleri oldu.

Üstelik Rentis Belediye Başkanı Georges Ioakeimidis ile aramızda daha fazla bir arkadaşlık kuruldu. Kardeş kentin Belediye Başkanı’nın annesi Ordu’lu babası ise Trabzon doğumluydu. Kendileri de Türkiye’yi ziyarete gelince Trabzon’u ve Ordu’yu da ziyaret ettiler. Hatta yeni evlendiği için İstanbul da onlara bir Türk düğünü dahi yaptık. Çok samimi ve sıcak dostluk kurduk. ”

Rentis Belediyesi’nin Akdeniz Ülkeleri Kardeş Kentler Birliği’ne üye olduğunu ve Kadıköy’ü de bu birliğe üye yapmak için harekete geçtiklerini kaydeden Öztürk şunları söyledi:



“George, bizi de üye yapmak için Kardeşlik Kenti anlaşmasını göndermemizi istedi. Biz de Meclisten böyle bir karar çıkararak gönderdik. Kardeş kentlik anlaşmamızla ilgili Dışişleri Bakanlığı’na bilgi verdik. Ancak, Bakanlıktan bize bir yazı göndererek Kadıköy ile Rentis’in nüfuslarının uymadığını onların 15 bin nüfuslu küçük bir belediye olduğunu söyleyerek, anlaşmamızı bozmamızı söylediler.

Bunun üzerine bir yazı yazarak, nüfusun önemli olmadığını kent halkları arasında bir yakınlaşma olduğundan bahsettik. Fakat ikinci bir yazı göndererek 2000 yılında Rentis’de Tsouvaladika Meydanı’nda bire Ermeni Anıtı dikildiğini ve meydanın adının Ermeni Meydanı olduğu bilgilerini aldıklarını söyleyerek kardeşlik ilişkisinin ivedilikle bitirilmesini ve bu konuda acil bilgi verilmesini, aksi takdirde yasal işlem yapılacağını belirttiler.”

Rentis Belediye Başkanı'na ''kına gecesi traşı'' da yapılmıştı.


Öztürk: “Dışişleri Bakanlığı’nın bu karardan vazgeçeceğine inanıyorum.”

Başkan Öztürk, kardeşlik ilişkisinin sonlandırılıp sonlandırılmayacağı konusunda Kadıköy Belediye Meclisi’nin bir karar alacağını belirterek, “Rentis’de bizim kardeşliğimizden sonra Türk-Yunan dostluğuna zarar verebilecek hiçbir işlem yapılmadı, tam tersine bu ilişkileri arttıracak sıcak bir temas sağlandı. Kardeşliğimiz burada eğer varsa o bahsedilen anıtı, anlamsız kıldı. Kardeşlik kent halkı arasında kuruldu. İçişleri Bakanlığımızın bu kararından vazgeçeceğini umuyoruz. Türkiye herkesle küserek bir yere varamaz. Tam tersine haklılığımızı her platformda bu tür ilişkiler kurarak anlatmalıyız.”

 
Baba gözyaşlarına boğuldu
 
'Camiye yardım' cezası verdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Baba gözyaşlarına boğuldu
Baba Zere kızının yaşadığı koşulları anlatırken gözyaşlarına boğuldu...
Hilmi Özkök'ten tuhaf savunma
'Darbe planlarından' haberder olan Hilmi Özkök, neden gerekeni yapmadı?
Öz’ün koruması hücre lideri
İddianamedeki en çarpıcı iddialardan biri Öz'ün ailesini korumakla görevli polisle ilgili...
 
İHL'lerde garip değişiklik!
MEB'in İmam Hatip Liseleri Yönetmeliği’nde yap-tığı değişiklikler kafa karıştırdı.
Generalden sürpriz istifa
Korgeneral Mustafa Çotuksöken YAŞ kararları sonrası istifa kararı aldı.
'Çiller'i öldürelim siz üstlenin!'
PKK ile Ergenekon arasında bağlantı kurulması üzerine Öcalan 125 sayfalık dilekçe yazdı.
 
Üniversitede dolap dönüyor!
Öğrencisi ve hocası da olmayan yüksekokul için yardımcı doçent kadrosu ilanı verildi.
Gözaltında taciz ve tecavüz
12 yılda 300 taciz ve tecavüz başvurusu yapıldı ancak gerçek rakam daha yüksek.
Türban bütçe açığını kapatır mı?
Cumhuriyet Başyazarı İlhan Selçuk, yukarıdaki sorunun cevabını aradı.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri