Kaderinin belirlenmesi için 4 ay önce ulusal proje fikir yarışması başlatılan Saraçoğlu Mahallesi’ndeki lojmanların tahliye işlemleri dün başladı. 14 konutun tahliyesi için polis ekipleriyle mahalleye gelen Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, lojman kapılarını tek tek çalıp bölge sakinleriyle görüştü. Tahliye kararının iptali için açtığı davayı kazanan bazı vatandaşlar için tahliye kararı uygulanmazken, dava süreci devam eden mahalle sakinleriyle ekipler arasında tartışmalar yaşandı. Dava sürecinin devam ettiğini belirten, Dip Sokak 7 numaralı apartmanda oturan ortopedik engelli Ayşe Yılmaz’ın ek süre taahhütnamesi imzalamasını isteyen ekiplere, vatandaşlar itiraz etti. Tartışma üzerine işlemleri sonlandıran ekipler, “Tahliye kararlarını 27 Şubat’ta sizlere tabliğ ettik. 3,4 ve 5 Mart tarihlerinde işlemler devam edecek. Durduruma kararı alan lojman sakinleri için yapılacak bir şey yok. Ancak dava süreci devam eden ve lojmandan çıkmak istemeyenlerin ek süre taahhütnamesi imzalaması gerekiyor” dedi.
KARAR HUKUKA AYKIRI
Mahalleli adına konuşan ve Saraçoğlu için devam eden hukuki süreci özetleyen Avukat Asım Özcan ise şunları söyledi:
“Bakanlığın hazine taşınmazlarının kaldırılmasına karşı verdiği karara karşı mahalle sakinlerince açılan dava henüz sonuçlanmış değil. Kamu Konutları Yönetmeliği’nin zorla tahliyeyi öngören 34 ve 35’inci maddelerinin iptali istemiyle de yine Danıştay ’a dava açılmış durumda. Ayrıca ‘Saraçoğlu Mahallesi ve çevresi geleceğini arıyor’ adlı yarışmanın iptali için açılan davada Danıştay’da görülüyor. Bu süreç devam ederken cuma günü lojman sakinlerine, evlerinin bu hafta tahliye edileceği bildirildi. Mahahalle sakinlerinin bir bölümü, İdare Mahkemesi’nden yürütmeyi durdurma kararlarını aldı ancak birçoğu iş yoğunluğu nedeniyle bunu yapamadı. Bu kadar çok iptal kararı verilmiş ve diğer davalar da devam ederken yapılan bu tahliye işlemleri hukuka aykırıdır.
‘ZORLA BOŞATIRIZ’ TEHDİDİ
Davası devam eden ve evden çıkmak istemeyen arkadaşları, taahhüt imzalamaya zorladılar. Mahalle sakinlerinden bazıları kararı almak için mahkemelere koşuyor. Vatandaşa bekleme süresi dahi tanımıyorlar. Bu yaptıklarının suç olduğunu ve yaptıklarınının Kamu Konutları Yönetmeliği’ne karşı olduğunu söylediğimiz de kendilerini tehdit ettiğimizi belirttiler. Böyle bir şey söz konusu değil. Asıl, ‘Taahhütü vermezseniz, mahkemeye dava açmanıza rağmen zorla boşaltırız’ diyerek kendileri tehdit ediyor. Bu baskıcı
uygulama karşı mahalle sakinleri, hukuk mücadelesini sürdürüyor.”
TARİHİ MİRAS
Tahliye kararına karşı çıkan mahalle sakinleri de, “Saraçoğlu, bir mirastır. Atıl olduğunu ileri sürüp, boşaltmaya çalışıyorlar. Buranın tarihi ve kültürü var. Değerini yitirmesi için toplumda algı oluşturmaya çalışıyorlar. Ancak ‘atıl’ demek yerine lojmanları insanlara tahsis etmeleri lazım. Biz lojmanlara kazık bağlamış insanlar değiliz. Ancak bu miras, eğer mücadele vermezsek yok olacak” diye konuştu.