Rekabet Kurumu, geçtiğimiz yıl 311 birleşme, devralma ve özelleştirme işlemine dair inceleme gerçekleştirdi ve "2024 Yılı Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu"nu yayımladı. Rapora göre, bu işlemlerin 131'inde hedef şirketler Türkiye kökenli olup, bu işlemlerin toplam değeri 191 milyar 917 milyon liraya ulaştı. Özelleştirmeler hariç, aynı dönemde 6 özelleştirme işlemi incelenmiş ve bu işlemlerin toplam değeri yaklaşık 31 milyar 363 milyon lira olmuştur. Sonuç olarak, Türkiye kökenli şirketlerle gerçekleştirilen 137 işlemin toplam bedeli yaklaşık 223 milyar lira olarak belirlenmiştir.
Geçen yılki birleşme ve devralmalar arasında en fazla işlem, "bilgisayar programlama ve danışmanlık faaliyetleri" alanında gerçekleşirken, en yüksek işlem bedeli ise "perakende ticaret" sektöründe kaydedildi. Özelleştirmeler ise elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ile kültür, sanat, eğlence ve spor sektörlerinde yoğunlaşmış olup, en yüksek işlem değeri 16 milyar 522 milyon lira ile kültür ve sanat sektöründe gerçekleşti.
Yabancı yatırımcılar, 47 farklı birleşme ve devralma işleminde Türkiye kökenli şirketlere yatırım yapmayı planladı. En fazla işlem gerçekleştiren yabancı yatırımcılar, Hollanda ve Fransa kökenli şirketler oldu. Yabancı yatırımcıların Türkiye'deki bu işlemlerinin toplam değeri 99 milyar lirayı geçti.
Ayrıca, yabancıların yurt dışında gerçekleştirdiği 164 birleşme ve devralma işlemi de incelendi. Bu işlemlerin toplam değeri 17 trilyon 186 milyar lira olarak belirlendi. Yabancı yatırımcılar, dünya genelinde bilgisayar programlama, gıda üretimi, finansal aracı kuruluşlar ve tarım sektörlerinde yoğun faaliyet gösterdi.
Rekabet Kurulu, birleşme ve devralma işlemlerini ortalama 12 günde karara bağladı ve bu süreçte iki işlemi nihai incelemeye aldı.