Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna-Rusya gerilimine ilişkin son durumu değerlendirdi. Putin'in konuşmasından bazı satır başları ise şöyle:
"Hiçbir koşulda biz bir devlet oluşturmanın temelini bu şekilde kuramayız. Kimseyi suçlamıyorum. Geçmişte iç savaş sonrası yaşananlar yaşandı. Devlet bu şekilde oluşturuldu, tarihi bir olguydu, Ukrayna tam da bu şekilde oluşturuldu. Bolşeviklerin politikası olarak Ukrayna oluşturuldu. Şimdi Ukrayna'nın mimarı Lenin'dir. Belgeler de bunu söylüyor.
Sovyetler Birliği düşmeden lanetlenmişti. Ülkemizde olan şey ekonomiye dair alınan yanlış kararlar, SSCB'nin çöküşü onların suçudur. SSCB'nin dağılmasıyla yeni devletler tanındı. Ukrayna'nın egemenliğini tanıyarak Rusya onlara destek verdi. Ukrayna'nın bütçesinde 250 milyar dolar bir desteğimiz olduğu görülebilir. Rusya 2017'de borç ödeme sürecini tamamladı.
Rusya Ukrayna'nın çıkarlarını koruyacak şekilde iş birliği yapmıştır. Ukrayna ile ticaret hacmimiz çok yüksektir. Bunlar Rusya ile olan iyi ilişkileri gösterir. Ukrayna her zaman Rusya'dan daha fazla şey almaya gayret etti.
Geçmişte olanlar değiştirilemez ama en azından bunların üstüne konuşabiliriz. Bunu dürüst, açık bir şekilde yapabiliriz herhangi bir siyasi amaç gütmeksizin. Hiçbir koşulda biz bir devlet oluşturmanın temelini bu şekilde kuramayız. Kimseyi suçlamıyorum. Geçmişte iç savaş sonrası yaşananlar yaşandı.
Devlet bu şekilde oluşturuldu, tarihi bir olguydu, Ukrayna tam da bu şekilde oluşturuldu. Bolşeviklerin politikası olarak Ukrayna oluşturuldu. Şimdi Ukrayna’nın mimarı Lenin’dir. Belgeler de bunu söylüyor. Arşiv bunu söylüyor. Lenin’in Donbas bölgesine ilişkin görüşü de bu şekilde.
Lenin’in prensipleri mevcuttu. Bunlar değerlendirilmedi. Buna ihtiyaç da yoktu. Totatiler rejim işe yaradı. Dışarıdan bakıldığında işler iyi gidiyordu. Bu bir utanç anlamına geliyor.
Komünist Parti’nin liderleri güçlü bir sistem oluşturduklarını düşünüyorlardı. Bunu cumhuriyeti manipüle ederek yaptılar ve bunun maliyetleri vardı. Neticede ulusalcılık, milliyetçilik yok olmadı, devlete yıkım getirdi.
Rusya Ukrayna'nın egemenliğini koruyarak destek verdi. 1991'den 2013 e kadar Ukrayna'nın bütcesinde desteğimiz olduğunu görebiliriz.
2000'lere baktığımızda her yıl Ukrayna ile ticari hacmimizin ne kadar yüksek olduğunu belirtmeliyiz. Bütün bunlar aslında iyi ilişkileri gösteriyor.
Radikaller gitgide taleplerini daha artırmış ve yolsuzluk virüsü ile daha da zayıflamış Ukrayna devletine zarar vermiştir.
Ukrayna halkının çıkarları hiç dikkate alınmamıştır. Batı yanlısı kararlar alınmış ancak bunlar hiç Ukrayna halkının yararına olmamıştır. Radikaller daha cesaretlenmiş ve isteklerini daha da artırmıştır. Ukrayna halkının çıkarlarını spekülasyonlarla etkilemiştir.
Kırım Yarımadası Rusya ile olma kararını birlikte almıştır.
Ukrayna aynı zamanda kendi nükleer tesisini oluşturmak istediğini söylüyor. Yabancı ülkelerden destek alındığını biliyoruz. Nükleer silahları varsa bu tehdit karşısındaduramayız. Batı Ukrayna'yı silahla desteklemektedir. Ukrayna ordusu yabancı danışmanlar tarafından şekillendiriliyor.
Batı Ukrayna'yı silahla beslemektedir. Bunu bütün dünyanın gözü önünde gerçekleştirmektedir. Ukrayna'nın askeri birlikleri NATO'nun karargahından yönetilebiliyor. Savaş taktikleri bu şekilde ortaya konuldu. Ukrayna kendi toprakları içine yabancı askerlerin gelebilmesi için yasaları onaylamıştır. NATO'nun araçları ile Rusya'nın topraklarını inceleyebilir.
Bir süre kadar önce ABD böyle bir yapıyı Kırım'da kurmak istedi.
Bizim ülkemiz ne kadar çok güçlenirse o kadar çok yaptırım uygulayacaklar. Biz kendi ulusal egemenliğimizi asla küçümseyemeyiz onlar yüzünden. Rusya kendi güvenliğini koruma adına yaptırımlarda bulunma hakkına sahiptir ve biz de bunu uygulayacağız.
Rus parlamentosu Donetsk, Luhansk'ın bağımsızlığını destekliyor."
Hibya Haber Ajansı