Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
3 Ağustos 2009 Pazartesi - 10:42

Otomotiv şirketleri krizde

Tüketici fırsatı değerlendirdi talep öne gelince, şirketler 2010'dan korkmaya başladı.

Otomotiv şirketleri krizde

Hem Avrupa hem de Türkiye'de hükümetlerin otomobile yönelik tüketici teşvikleri üreticilere kriz yaşatmadı. Tüketiciler fırsatı değerlendirdi.

Talebin öne alınmasına yol açan bu teşvikler yüzünden otomotiv şirketleri 2010'da satışların duracağı öngörüsüyle şimdiden gerilmeye başladı.

Büyük kitlelere işsizlik getiren global ekonomik krizin etkileri, Avrupa hükümetlerinin otomobil satışlarını teşvik edici önlemleriyle bertaraf edilmeye çalışılıyor. Teşviklerin başını çeken Almanya, tarihinde rekora imza atacak otomobil satış adetlerine koşuyor.

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre; dünyanın en önemli otomobil üretici ve ihracatçısı olan Almanya'da teşvikler işe yaradı ve ülkede bu yıl 3.7 milyon adet otomobil satılması bekleniyor.

Avrupa'nın gerek hurda indirimi, gerek nakit desteği, gerekse çevreci araç indirimleri gibi isimlerle gerçekleştirdikleri teşvikler yüzünden Avrupalı tüketeciler de fırsatı değerlendirdi. Tüketici talebini öne çeken devlet destekleri, bu yılı kurtardı ama şimdi 2010 yılı için karamsar tablo çizilmeye başlandı.

Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu, Avrupa ülkelerinde devlet teşvikleri nedeniyle Avrupalı tüketicilerin fırsatı değerlendirdiğini ve 2010 yılında aracını değiştirmeyi düşünenlerin şimdiden alım yaptığına dikkat çekti. Bilaloğlu, bu gelişmenin kısmen Türkiye için de geçerli olduğunu belirtirken, 'Türkiye'de pazara destek 2010 talebini öne çekecek büyüklükte olmadı. Mart-haziran arasında artan satışlar, ikinci ÖTV indiriminde biraz hız kesti' şeklinde konuştu.

PAZAR 550 BİNİ GEÇEBİLİR

Türkiye otomobil pazarında mart ortasında başlayan ÖTV indirimi, şirketlerin yıllık satış öngörülerini altüst etti. 16 Mart tarihirnde başlayıp, 16 Haziran'dan itibaren kademeli indirilen ve eylül ayında sona erecek ÖTV indiriminin öngörü yenilettiği büyüklerden biri de Doğuş Otomotiv. Mart ayı öncesinde 310-350 bin adetlik bir pazardan söz eden çok markalı otomotiv şirketi, şimdi pazarı neredeyse iki kat büyük hesaplıyor.

Bu yıl Doğuş Otomotiv satışlarının alabilecekleri araç sayısına bağlı olarak artacağını söyleyen Bilaloğlu, 'Toplam pazarın 550-580 bin adetlere çıkacağını öngörüyoruz. Buna hafif ticari araç satışları da dahil. Bizim payımız da yüzde 10-11 civarında olur.

Türkiye pazarında ÖTV teşviğine toplam stoğun yüzde 7'sini oluşturan rakamlarla yakalandıklarını söyleyen Bilaloğlu, teşviğin etkili olduğu 1.6 lt'ye kadar olan motorlara sahip araçlarda sıkıntı çektiklerini dile getirerek, şunları söyledi: 'Martta başlayan ÖTV teşviği bizim yeni teknoloji harekası 1.4 lt TFSI ve TSI motorlarımızı kapsıyordu. Bu araçlara yönelik tüketici ilgisi başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde de yüksek seyrediyor. Bu yüzden Audi'den ek talepte bulunmamıza rağmen çok az araç alabildik. 1.200 adet fazladan satışımız oldu. Bu kadar daha olsa satardık. Yani Avrupa'daki teşvikler bizim fazladan araç almamızı engelledi. Bunu yapan markalar, Türkiye pazarında satışlarını artırdı.

Mercedes ve BMW, sadece Türkiye gibi ülkeler için 1.6 lt motorlu modeller üretip, öne çıktılar.

KARA GEÇEN BANKALAR FİLOLARINI YENİLEYECEK

Türkiye otomobil satışlarında yılın son üç ayının canlı geçtiğini hatırlatan Bilaloğlu, 'Bu yıl da bu kuralın değişmeyeceğini düşünüyorum. Şirketler krizli yıl geçirdiler ama kar açıklamaktan da geri kalmadılar. Başta bankalar olmak üzere şirketlerin yıl sonunda veri avantajını da kullanarak, otomobil alımı yapacaklarını öngörüyoruz' dedi.

PEŞİN ALIMLAR PATLADI

Bilaloğlu, bu yılın satışlarında kredili alımların oranının nakit alımlara göre düştüğünü söyledi. Bunun kredi faizlerinin artmasından kaynaklandığını hatırlatan
Bilaloğlu, 'Peşin alımlar eskiye oranla yarı yarıya artış gösterdi' bilgisini verdi. Bu dönemde
showromlara gelenlerin rasyonel
değil, duygusal karar verdiklerine de değindi. Örneğin bir Audi bayiine A4 model almak için gelen
müşterinin, A5 modeli almaya
ikna olabildiğini söyledi.

DOĞUŞ'UN BAŞARISI AUDI'Yİ ÖZENDİRDİ

Audi Satış ve Pazarlamadan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Peter Schwarzenbauer, 2008 yılında Doğuş Otomotiv Audi'nin satışlarında yakalanan yüzde 40'lık artışın kendileri için global ölçekli bir hedef olduğunu söyledi. Schwarzenbauer, markanın 100. yılından itibaren 40 farklı modelden oluşan ürün yelpazesine ulaşacağını söylerken, VW Group içinde en karlı şirket haline geldiklerine değindi. Schwarzenbauer, 10.2 milyar euroluk karın 8 milyar eurosunun Ar-Ge ve ürün geliştirme bütçesine ayrıldığını belirterek, 'Avrupa'da en büyük premium üretici olmayı hedefliyoruz' dedi.

 
Halk plajı halka yasaklandı!
 
'Susurluk'u ABD kapattı!'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Halk plajı halka yasaklandı!
Plaja belediye bürokratlarının aileleri ile belediyeye yakın isimler girebiliyor.
Tiryaki yolcu, uçağı kaldırtmadı
"Niğde" adlı uçağın tuvaletinde bir yolcu sigara içince uçak seferden çekildi.
Kim nasıl bir çözüm istiyor?
Türkiye’de kendi modelini yaratarak Kürt sorununa çözüm bulma süreci başladı.
 
Katliamın sanıkları 3. timden
44 kişinin öldüğü katliamı petrol hattını korumak için oluşturulan en son tim yaptı.
Spermin şifresi çözüldü
Sperm ve yumurta hücreleri arasındaki “kilit ve anahtar mekanizması” çözüldü.
Yolcu uçağı alev aldı
Antalya'dan havalanan uçağın sol motoru kalkıştan sonra alev alınca zorunlu iniş yaptı.
 
Kadir Topbaş'a ağır suçlama
İstanbul Gösteri Merkezi neden yıkıldı? 5 milyon dolar ödenseydi yıkım yine yapılır mıydı?
7 sınıf SBS sonuçları açıklandı
Adaylar sonuçları internetten öğrenebilecek..
Barzani: PKK pes edecek!
K.Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani'den Kürt açılımına destek:
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri