Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
8 Aralık 2021 Çarşamba - 11:41

Müdahaleler sonrasında Türk lirası

Dün TCMB’nin faizi sabit tutma ihtimalini ve olası etkilerini ele almıştık. Bugün TCMB’nin dövize doğrudan müdahaleleri sonrasında TL’yi diğer gelişen para birimleriyle kıyaslayacağız.

Müdahaleler sonrasında Türk lirası

Dün TCMB’nin faizi sabit tutma ihtimalini ve olası etkilerini ele almıştık. Bugün TCMB’nin dövize doğrudan müdahaleleri sonrasında TL’yi diğer gelişen para birimleriyle kıyaslayacağız. 30 Kasım’dan bu yana TL, diğer gelişen para birimleri içerisinde %1.81 ile en fazla değer kaybeden para birimi olmuştur. Fakat FED Başkanı Powell’ın varlık alımı azaltımının hızlandırılacağını belirtmesi, enflasyon geçici söyleminden vazgeçmesi nedeniyle tüm gelişen para birimleri de aynı dönemde değer kaybetmiştir. Müdahalelerin tam etkisini görmek için; ABD’de tarım dışı istihdam rakamlarının zayıf gelmesi ile FED Başkanı Powell’ın söyleminin etkisinin azaldığı geçen Perşembe gününden bugüne bakmak gerekir, TL bu dönemde dolara karşı değer kazanmış ve gelişen para birimlerinden pozitif ayrışmıştır. TCMB’nin geçen Cuma günü ikinci müdahalesi sonrasında TL’nin diğer gelişen para birimlerinden pozitif ayrışması TCMB’nin kura müdahalesinin başarılı olduğunu göstermektedir.

TL, dün döviz sepetine göre %2 değer kazandı. Omicron’un neden olduğu vakaların, ölüm ve hastaneye yatış oranlarının düşük olması nedeniyle dolar endeksi güçlendi. FED’in teşvikleri geri çekmesi önünde engellerin kalkması dolar endeksini 30 Kasım’dan bu yana en yüksek seviyesine taşıdı. TL, hem euro hem dolardan oluşan döviz sepetine karşı dün %2 değer kazandı. Dün dolar/TL’de yaşanan geri çekilme sonrasında yükselen kanal kırıldı ve yatay trende geçildi. 13.50 seviyesi önemli bir yatay destek seviyesi, bu destek seviyesi kırılırsa düşüş 13.00’e doğru hız kazanabilir. Bugün için destek seviyelerimiz 13.50 ve 13.24, direnç seviyelerimiz 13.88 ve 14.02 seviyeleridir. 

BIST100 6 gün sonra dolar bazında yükseldi. BIST100, 30 Kasım’dan düne kadar TL’de değer kaybı kadar yükselerek kura karşı değerini koruyordu. Dün kur düşerken endeksin yükselmesi ile dolar bazında 26 Kasım seviyesine gelindi. BIST100 için dolar bazlı direnç seviyesi 150 $’dır. Dolar/TL 13.5 iken 2025 seviyesine denk gelmektedir,13.5 desteği kırılır ve kur 13’e gerilerse endeks karşılığı 1950 olacaktır. Kurun düşmesi ile dolar bazlı direnç seviyelerine yaklaştık. Destek seviyelerimiz 1960 ve 1951, direnç seviyelerimiz 1995 ve 2000 seviyeleridir.

Aralık vadeli BIST30 kontratı. Seans içi ortalamaların üzerinde yaşanan yükseliş, 2129’da bulunan kanal direncinin kırılması ile birlikte kanalın dışına taşınarak devam etti. Dün %3’ü aşan yükseliş sonrasında bugün 2099-2200 aralığında dengelenme görmeyi bekliyoruz. Destek seviyelerimiz 2141 ve 2099, direnç seviyelerimiz 2200 ve 2205 seviyeleridir.

Aralık vadeli Dolar/TL.  Dün, “13.70-14.14 arasında yatay trend izlemesini ve ortalamalarda bulunan desteklere geri çekilmesini beklemekteyiz” demiştik. Kırmızı ortalama kırılması ile birlikte 13,72’de bulunan yatay desteğe gerileme yaşanmaktadır. 13,72-13,90 bandında yatay sıkışmanın devamını bekliyoruz.

Kaynak:ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı

 
Politika faizi düşerken, borçlanma maliyetleri artıyor
 
Beyin iltihabına yol açan 7 risk faktörüne dikkat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Politika faizi düşerken, borçlanma maliyetleri artıyor
Powell’ın son açıklamalarından sonra ücret ve enflasyon döngüsünün Fed ...
Omikron varyantı
BIST100 endeksinde de TL bazındaki ralli havası sürebilir.
Merkez faizi sabit tutabilir mi?
TCMB Yatırımcı Toplantılarını yerliler için sabah, yabancılar için öğleden ...
 
Biden ve Putin görüşme gerçekleştirecek
Biden ve Putin 18:00 ‘da video konferans üzerinden görüşme gerçekleştirecek
Dolar / TL haftaya 13,80 seviyesinden başlıyor
Geçtiğimiz hafta Türk Lirası, dolar kaşısında yaklaşık %11, Eylül ayından ...
Mevcut gündemler ile yeni hafta
ABD’de Kasım ayı tarım dışı istihdam rakamları 550 bin artış beklentisine ...
 
Dolar Türk lirası zirveye yakın
Dolar / Türk Lirası yükseliş eğilimini koruyor.
Borsada işlem gören tipe dönüşüm duyurusu
Borsada işlem gören tipe dönüşüm duyurusu yapıldı.
Fed’in finansal piyasa yaklaşımı
Finansal piyasalarda Fed’in mevcut gelişmelere vereceği tepki elbette ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri