Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
31 Ocak 2012 Salı - 10:15

Metroda ilk ödenek çıktı

Başkentliler’in bitişini merakla beklediği metro hatlarında önemli bir gelişme yaşandı. İnşa sürecinde gereken bütçenin yarısından fazlasını karşılayan yaklaşık 1.5 milyar TL’lik pay, Resmi Gazetede yayımlanan 2012 Yılı Yatırım Programına alındı. Yer tesliminin ardından iki yıl sonra ilk yolcu, Batıkent-Sincan hattında taşınacak.

Metroda ilk ödenek çıktı

YAPIMI yıllardır süren Ankara Metrosu’nun Kızılay-Çayyolu, Batıkent-Sincan ve Tandoğan-Keçiören hatlarının inşası için gereken bütçe, 2012 Yılı Yatırım Programına alındı. Geçtiğimiz yıl Bakanlar Kurulu Kararı ile Ankara Büyükşehir Belediyesinin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleştirme Bakanlığına devrettiği metro inşaatlarının payı, 2012 Yılı Yatırım Programı’nı içeren Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Güncellenmiş rakamlarla maliyet bütçesi 3 milyar 40 milyon 290 bin TL olarak öngörülen AnkaraMetrosu için 2012 Yılı Yatırım Programında 1 milyar 597 milyon 300 bin TL pay ayrıldı. Programa alınan kaynak, metro inşaatlarının sonlandırılması için gerekli olan toplam bütçenin yarısından fazlasını karşılıyor.
İlk sefer Sincan’a
2012 Yılı Yatırım Programı kapsamında Kızılay-Çayyolu hattı için 606 milyon 300 bin TL, Batıkent-Sincan hattı için 458 milyon TL ve Tandoğan-Keçiören hattı için ise 533 milyon TL kaynak ayrıldı. Buna göre Ankara metroları için 2012 yılında ayrılan toplam paydan en büyük rakamı Kızılay-Çayyolu hattı aldı. Programın öngördüğü 1 milyar 597 milyon 300 bin TL’lik pay, toplam maliyetin yüzde 52.53’ü oldu. Üç farklı güzergahtaki metro hatlarının, yer tesliminden itibaren 2 yıl içerisinde yolcu taşımaya başlaması öngörülüyor. Fiziki ilerleme durumları birbirinden farklı olan güzergahlarda ilk sefer, Batıkent-Sincan hattında gerçekleştirilecek.
İnşası, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca gerçekleştirilecek üç metro hattının toplam uzunluğu 40 kilometreyi aşacak. Batıkent-Sincan hattı 15, Kızılay-Çayyolu hattı 16.5 ve Tandoğan-Keçiören hattı ise 9.2 kilometre uzunluğunda olacak. 2012 Yılı Yatırım Programında ayrılan yaklaşık 1.5 milyar TL bütçe ile inşası hızlanacak ve Başkent trafiğine nefes aldıracağı düşünülen metro hatlarına Ankara Büyükşehir Belediyesi toplam 828 milyon TL harcamıştı.
Mevcut hatta yenileme
Öte yandan EGO tarafından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğüne devredilen Ankara Metrosu Elektromekanik İşleri Sözleşmesi kapsamında mevcut hatta yenileme çalışmaları yapılacak. 1997 yılından bu yana Ankaralılara hizmet veren, 12 istasyonlu Kızılay-Batıkent hattının mevcut sinyalizasyon, telsiz, skada, anons, yolcu bilgilendirme ve merkezi saat sistemleri yenilenecek. Batıkent-Sincan hattının sinyalizasyon ve elektirifikasyon sistemleri yapılacak ve Eryaman 2 istasyonu bölgesine makas tesis edilecek. Ayrıca bu bölgede ücret toplama, telefon, telsiz, anons, skada ve merkezi saat sistemleri kurulacak.
324 yeni araç
Kızılay-Çayyolu ve Tandoğan-Keçiören hatlarının sinyalizasyon yapımları, Macunköy’deki depo ve kontrol merkezinin yeni sistem gereksinimlerine göre düzenlenmesi ve mevcut 108 araca ek olarak 324 araç ve araç üstü ekipmanlarının temini, montajı ve devreye alınması da yine bu sözleşme kapsamında gerçekleştirilecek.

 
Ankara’nın deprem stratejisi hazır
 
AVM’ler perakendede rekabet şartlarını yok ediyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ankara’nın deprem stratejisi hazır
Ankara’nın 2012-2023 dönemini kapsayan “deprem stratejisi ve eylem planı” hazırlandı.
Minik Alper emin ellerde
Kastamonu’dan ilik nakli için Ankara’ya gelen ve geçtiğimiz hafta yeni ...
Öldüren yol için 62 bin TL ceza
ASKİ ve Ankara Büyükşehir Belediyesi, Yuva Mahallesi’nde bozuk olan bir ...
 
Karda ileri sürüş teknikleri
ANDOFF üyeleri, yoğun kar yağışı nedeniyle trafikte zor anlar yaşayan ...
İstanbul’a gidecekler dikkat!..
Ankara’dan İstanbul’a giden sürücüler Bolu Dağı geçişinde bastıran ani ...
DOĞDER uyardı: Kombinizi dondurmayın
Doğalgaz Mühendis ve Müteahhitleri ve Üreticileri Derneği (DOĞDER) Başkanı ...
 
“Toplum Desteği” güveni artırdı
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 2006 yılında uygulanmaya başlanan Toplum ...
Sertkaya Adana’da toprağa verildi
Ankara’daki birliğinde intihar ettiği ileri sürülen Piyade Er 20 yaşındaki ...
Ankara hava durumu bugün nasıl?
Ankara hava durumu bugün nasıl olacak? Yağış bekleniyor mu? Kapalı yollar ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri