Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, küresel merkez bankalarının şahin tonlarını sürdürmeleri çerçevesinde makroekonomik verilerde öne çıkardığı baskılanma işaretlerinin beraberinde, Rusya’da yaşanan Wagner İsyanı’nın yansımaları nedeniyle satıcılı seyir izledi. Wagner Grubu’nun lideri Prigozhin ve onun paramiliter güçlerinin ülke lideri Putin'e karşı kısa bir süre için isyan düzenlediği hafta sonu yaşanan olaylardan en doğrudan etkilenen varlık ham petrol oldu. Brent ham petrolü %0,5 artışla varil başına 74,18 dolardan işlem görürken, ABD West Texas Intermediate %0,3 artışla 69,37 dolardan işlem gördü. Wagner İsyanı Putin rejiminin görünümü hakkında ciddi soruları gündeme getirirken, dünyanın en büyük tedarikçilerinden biri olan Rusya’nın ham petrol üretimi üzerindeki arz kesintisi yaşanabileceği endişelerini öne çıkarıyor. Tahvil faizleri cephesinde ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,74 seviyesinde yatay seyir izlerken, 10 yıllık tahvil faizi de %3,72 seviyesine hafif geriledi. Nasdaq endeksi %1,16 düşüşle 13.335,78 puana gerilerken, S&P 500 endeksi de %0,45 değer kaybıyla 4.328,82 puandan kapandı. Dow Jones endeksi de %0,04 düşüşle 33.714,71 seviyesine geriledi.
Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise bölge özelindeki gelişmelerle genel olarak pozitif seyir görülüyor. Hang Seng endeksi teknoloji sektörü hisselerinde yoğunlaşan alımlarla %2’ye yaklaşan değer kazancı kaydederken, Shangai endeksinin Çin Başbakanı Li’nin açıklamalarının etkisiyle alımlara sahne olduğunu izliyoruz. Li katıldığı forumda makroekonomik büyümeyi desteklemek için hükümetin daha pratik ve verimli adımlar atacağı yönündeki söylemine ek olarak ikinci çeyrekte Çin’in GSYİH artışının yükselmesini bekledikleri yönündeki ifadeleri piyasalardaki görünümün temelini oluşturdu. Bu arada bu sabah Çin, yuandaki düşüşü yavaşlatmak için bir adım daha attı ve günlük referans oranını ikinci gün için beklenenden daha güçlü bir seviyede belirledi. Dün Çin’in büyüme beklentilerine yönelik havanın bozulmasıyla %1 düşüş ile son 5 ayın en sert değer kaybını yaşayan para biriminin bu sabah %0,5 değer kazandığını izliyoruz.
ABD vadeliler cephesinde ise alıcılı seyir hakim. Bugün ABD’de dayanıklı mal siparişleri, yeni konut satışları, CB tüketici güveni, Richmond Fed imalat endeksi verileri takip edilecek. Dayanıklı mal siparişleri Mayıs ayı öncü verisinin manşet bazda aylık olarak %1 düşüş kaydedeceği, çekirdek verinin ise değişim göstermeyeceği tahmin ediliyor. Yeni konut satışlarının da aylık bazda %3 düşüşle 663K seviyesine gerilemesi öngörülüyor. CB tüketici güveni Haziran ayı verisinin de aylık bazda 1,2 puan artışla 103,5 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Richmond Fed imalat endeksi verisine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor.Hatırlanacağı üzere Mayıs ayı verisi 5 puan düşüşle -15 seviyesine gerilemişti. Diğer yandan bu hafta AMB’nin Portekiz’in Sintra kasabasında düzenleyeceği Merkez Bankacılığı Forumu’ndan çıkacak mesajlar takip edilecek. AMB Başkanı Christine Lagarde dün TSİ 20:30’da forumun açılış resepsiyonunda yaptığı konuşmanın ardından bugün 11:00’de ayrı bir konuşma yapacak.
Gelecek gündemde neler var? Yarın Çin’de sanayi sektörü karlılığı verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Nisan ayı verisi yıllık bazda %18,2 düşüş kaydetmişti. Kümülatif veri de %20,6 gerilemişti. AMB’nin Merkez Bankacılığı Forumu’na ilişkin en önemli oturum yarın gerçekleştirilecek. Avrupa Merkez Bankası’nın Merkez Bankacılığı Forumu’nda TSİ 16:30’da İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, AMB Başkanı Christine Lagarde, Fed Başkanı Jerome Powell, Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda ortak bir panele katılacak. Euro Bölgesi’nin Jackson Hole’u olarak bilinen forum 29 Haziran’a kadar devam edecek.
Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı