Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>EKONOMİ
25 Ocak 2022 Salı - 12:25

Kıymetli madenlere ilgi artacak

Troy Kıymetli Maden Ticaret A.Ş. tarafından hazırlanan “Kıymetli Madenler 2022 Yılı Beklentileri” raporunda küresel anlamda yeniden sıkı para politikasına dönülmesiyle artacak olan faizlerin reel getiri fırsatı yaratmayacağı, yatırımcıların enflasyon riski karşısında yeniden altın, gümüş gibi kıymet

Kıymetli madenlere ilgi artacak

Raporda, yatırımcıların reel getiri talebinin yanı sıra endüstriyel talebin de etkisiyle 2022’nin değerli maden fiyatları açısından pozitif bir yıl olacağının altı çizildi.

Kıymetli maden ticaretinde Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden Troy Kıymetli Maden, “Kıymetli Madenler 2022 Yılı Beklentileri” raporunu açıkladı. Troy Kıymetli Maden raporunda, 2022 yılında yükselen enflasyon riski karşısında yatırımcıların başta altın olmak üzere kıymetli madenlere ilgisinin artacağına dikkat çekildi. Raporda 2021 yılını yüzde 4 kayıpla kapatan kıymetli madenlerin yatırımcısını memnun etmediği hatırlatıldı. Troy Kıymetli Maden raporunda, yükselen enflasyon karşısında başta Amerika Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) olmak üzere küresel anlamda sıkı para politikalarına geri dönülmesiyle artacak faizlerin reel getiri sağlamaya yetmeyeceği için kıymetli madenlerin enflasyona karşı “güvenli liman” olarak 2022 yılında yeniden ön plana çıkacağı belirtildi. 

 

Küresel enflasyondaki yükseliş altına ilgiyi artıracak 

Troy Kıymetli Maden “Kıymetli Madenler 2022 Yılı Beklentileri” raporunda, altının belirsizlikler ve enflasyon riski karşısındaki “güvenli liman” rolünü 2021 yılında oynamadığına dikkat çekildi. Raporda, artan enflasyon riskine karşın altının, 2021 yılının ilk haftasında kaydettiği 1.959 dolar/ons seviyesini yıl boyunca bir daha göremediği ve yılı yüzde 4 kayıpla kapattığı hatırlatıldı. 2022 yılında altının tarihi rolüne geri dönebileceği ve 2.000 dolar/ons seviyesini yeniden aşabileceğine dikkat çekilen raporda, 2022 yılında altın fiyatlarına ilişkin beklentilere yer verildi. Raporda; “2022 küresel büyümenin geçen yıla göre yavaşlayacağı, enflasyonun artmaya devam edeceği ve buna karşın başta FED olmak üzere merkez bankalarının sıkı para politikalarına döneceği bir yıl olacak. Özellikle sıkı para politikalarına geri dönülmesi altın fiyatları üzerinden baskılayıcı bir etki yaratacak olsa da yükselen enflasyona karşın, artan faizlerin reel getiriyi artıramayacak olmasından dolayı, altın tarafındaki güçlenmenin süreceğini öngörüyoruz. Faizlerin kaçınılmaz olarak bir süre daha enflasyonun altında kalacak olması nedeniyle getiri arayışında olan yatırımcıların, altın gibi enflasyon karşısında hedge görevi üstlenmesi beklenen yatırım varlıklara ilgisinin artmasını sağlayacak. Bu ilginin de etkisiyle altının 2022 yılında öne çıkararak 2.000 dolar/ons seviyesini yeniden aşmasını sağlayabilir” ifadesine yer verildi. Diğer taraftan Rusya Ukrayna arasındaki kriz ve ABD Çin arasındaki ticaret savaşı 2022 yılı boyunca bizlerle olma ihtimali masada dururken, jeopolitik risklerden kaçınmak isteyen yatırımcıların altını tercih etmeleri beklenebilir.

 

Yeşil üretime yönelim gümüşe talebi artırıyor

Troy Kıymetli Maden “Kıymetli Madenler 2022 Yılı Beklentileri” raporunda, gümüşün 2021 yılını yüzde 12 kayıpla kapattığı hatırlatılarak, 2022 enflasyon karşısında korunma görevini üstlenmesinin yanı sıra, özelikle endüstriyel kullanımındaki artışla birlikte gümüş için pozitif bir yıl olacağı vurgulandı. Raporda gümüşe ilginin artması beklentisinin nedenleri şöyle sıralandı; “Otomotiv endüstrisinin elektrikli araçlara yönelmesi gümüşü destekleyen bir unsur olarak öne çıkacak. Aynı zamanda güneş enerjisi gibi yeşil enerjinin de kullanım alanlarının artacak olması, gümüşü pozitif yönde etkileyecek gelişmelerden biri olacaktır. Gümüşün artan talebine karşılık, arz tarafında maden üretimindeki azalış ve geri dönüşüm oranının düşük olması, gümüşü destekleyecek unsurlar olarak öne çıkıyor. Bu gelişmeler doğrultusunda gümüşün 2022 yılı içerisinde yeniden 30 dolar/ons seviyesinin üzerini çıkmasını bekliyoruz.”

Hidrojen teknolojisi platine olan talebi artıracak

Troy Kıymetli Maden “Kıymetli Madenler 2022 Yılı Beklentileri” raporunda, yıl içerisinde rekor seviyelere çıkmasına rağmen otomotiv üretiminde yaşanan yavaşlamanın da etkisiyle 2021 yılını yüzde 10’a yakın bir kayıpla kapatan platinin, 2022 yılında yatırımcısının yüzünü güldürmesi bekleniyor. Raporda ayrıca hidrojen teknolojisinin bir parçası olarak yakıt hücrelerinde kullanılan platine, 2022 yılında inovatif bir alan olan hidrojen enerjisindeki gelişmelere paralel talebin artacağının belirtildi. Troy Kıymetli Maden “Kıymetli Madenler 2022 Yılı Beklentileri” raporunda, “Otomotiv endüstrisinde, karbon salınımını azaltacak araçlar üretilirken, elektrikli araçların tek başına yetersiz kalması sebebiyle alternatif teknolojiye ihtiyaç duyulacak olmasından dolayı, hidrojen enerjisiyle çalışan çevreci araçlar bu noktada iyi bir alternatif olacaktır. Aynı zamanda diğer kıymetli madenlere göre platin ucuz kaldığı için önümüzdeki günlerde daha da öne çıkacaktır Bu gelişmeler doğrultusunda platinin 2022 yılı içerisinde yeniden 1.100 dolar/ons seviyesinin üzerini çıkmasını bekliyoruz” denildi.

Raporda, geçen yıl 3.000 dolar/ons seviyesini aşarak rekor kaydetmesine rağmen çip krizinden sert bir darbe yiyen ve yılı yüzde 19 kayıpla kapatan paladyumun, çip krizinin çözülmesi durumunda 2022 yılında hızla toparlanacağı belirtildi. Troy Kıymetli Maden “Kıymetli Madenler 2022 Yılı Beklentileri” raporunda, “2022 yıl başı itibariyle çip krizi henüz çözülmüş değilken, üreticilerin iyimser açıklamaları devam ediyor. Otomotiv endüstrisinin toparlanacağı öngörüsüyle paladyumun tekrar yükseliş trendine gireceğini ve 2.500 dolar/ons seviyesini yeniden aşma beklentimizi koruyoruz” denildi.

 

TROY KIYMETLİ MADENLER 2022 YILI FİYAT TAHMİN

 ($/ons)

En Düşük

En Yüksek

Yıl Sonu

Ortalama

ALTIN

1.675

2.155

2.045

1.905

GÜMÜŞ

20,00

37,20

29,55

27,70

PLATİN

865

1.430

1.155

1.100

PALADYUM

1.670

2.700

2.345

2.210

 

TROY KIYMETLİ MADEN TİCARET A.Ş. HAKKINDA: Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş. Hazine ve Maliye Bakanlığı izni ile kurulmuş, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası üyesi olan bir aracı kurum ve bir ticaret firmasıdır. Başta altın olmak üzere gümüş, platin ve paladyum gibi kıymetli madenlerin ve bunlardan mamül ürünlerin alım-satımını, ticareti, ithali ve ihracı, fiziki teslimi, fiziki transferi, fiziki kabulü, ayar ve rafine edilmesi faaliyetlerini TPK 32 Sayılı Karar gereğince; kendi nam ve hesabına, başkası nam ve hesabına, kendi namına başkası hesabına aracılık amacıyla, yurtiçi ve yurtdışında yürütmektedir. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek Borsa İstanbul’a entegre online fiziki altın ve gümüş piyasası platformu Goldtakas’ın sahibidir.

Kaynak:TROY
Hibya Haber Ajansı

 
Küresel çapta riski algısı ve oynaklık artmış durumda
 
Pandemi stresi tatlıya ilgiyi arttırdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küresel çapta riski algısı ve oynaklık artmış durumda
Küresel çaptaki bu satış dalgasından BIST de nasibini alırken, doğalgaz ...
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.
FED haftası
Piyasalar, Fed’in Aralık ayı toplantı tutanakları yayınlanmasından itibaren ...
 
Enflasyonun 2022’de yaklaşık %40’ta zirve yapması bekleniyor
Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Nureddin Nebati, yeni ekonomi modeline ve ...
USDTRY, 13,95 – 12,95 sıkışması izleniyor
Yeni dönemde makro-ekonomik gelişmelerin kritik rol oynayacağı bir dönemde ...
17-21 haftası ekonomik seyir
Fed beklentileri etkisini hissettirdi.
 
Avrupa borsaları geriledi
Avrupa borsaları zayıf bilançolar ve Fed’in normalleşmesi sonrası artacak ...
Fed bilançosunu nasıl daraltır?
Fed'in faiz artırımı beklentisinin artık tam olarak bu seviyelerde fiyatlandığı ...
Piyasalarda bugün
Yurt içinde Tüketici Güven Endeksi açıklanacak.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri