Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
4 Ocak 2022 Salı - 12:58

Kış aylarında doğru beslenmenin ipuçları

En büyük zenginliğimiz olan sağlığımızı korumak için beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dyt. Betül Yıldız, hastalıklara yakalanma riskimizin arttığı kış ayları için beslenme önerilerini paylaşıyor.

Kış aylarında doğru beslenmenin ipuçları

En büyük zenginliğimiz olan sağlığımızı korumak için beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dyt. Betül Yıldız, hastalıklara yakalanma riskimizin arttığı kış ayları için beslenme önerilerini paylaşıyor.

Sağlık, insan vücudunun bedenen ve ruhen iyi hissetme hali; beslenme ise sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır. Sağlıklı beslenme ise insan vücudunun alması gereken besin öğelerini yeterli ve doğru zamanda almaktır. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besin öğeleri gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişme engellenir, sağlık bozulur. Gereğinden fazla besin tüketilirse, çok alınan bazı öğeler vücutta yağ olarak depolandığından sağlık için zararlı olur. Kış aylarında doğru beslenmediğimizde bazı vitamin ve mineralleri alamadığımız için vücut direncimizin düştüğünü belirten DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dyt. Betül Yıldız, bu durumun enfeksiyon hastalıklarına davetiye çıkarabileceğini hatırlatıyor.

Haftada 2-3 kez balık tüketilebilir

Dyt. Yıldız, vücudumuzun her dönemde olduğu gibi kış aylarında da 4 besin grubundan ana ve ara öğünlerde yeterli ve dengeli miktarda alınması gerektiğini söylüyor. Özellikle yağda çözünen vitaminler (A, D, E, K vitaminleri) yönünden zengin bir beslenmek gerektiğini anlatan Dyt. Yıldız, “Bağışıklık sistemini güçlendirici olan A ve C vitaminleri gibi antioksidan vitaminlerden zengin havuç, brokoli, kabak, mor lahana, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra C vitamin açısından zengin mandalina, portakal, elma, greyfurt gibi meyveler tüketilmeli. Zengin E vitamini kaynaklarından yeşil yapraklı sebzeler, fındık, yağlı tohumlar da beslenme düzenine eklenmeli. Beyin fonksiyonlarının gelişimi için omega-3 kaynağı balık haftada en az 2-3 defa yenebilir. Balık, E vitamini için de güzel bir kaynaktır. Özellikle çocukların gelişimi için mutlaka tüketilmesi gerekir” diyor.

Kış aylarında vücut ağırlığı artırıyor

Kış aylarında özellikle rafine gıdaların ve basit karbonhidratların tüketiminin artması ve fiziksel aktivitenin azalması nedeniyle vücut ağırlığında artış gözlenebiliyor. Dyt. Yıldız, bu alışkanlıklardan uzaklaşmanın sağlık açısından olumlu sonuçlar vereceğinin altını çiziyor: “Kış aylarında özellikle dışarının ısısından dolayı daha şekerli içecekler, daha yağlı, özellikle doymuş yağ ve trans yağ oranı fazla olan yiyecekler ve içecekler daha fazla tüketilir. Özellikle bu dönemde yapılan araştırmalara göre ciddi derecede obeziteye eğilim artışı oldukça fazladır. Bağırsakların düzenli çalışması için mutlaka probiyotik tüketilmelidir. Ayrıca ara öğünde probiyotik tüketimi kilo kontrolünde ve bazal metabolizmanın çalışmasında etkili olduğu da vurgulanmıştır. Bu nedenle gün içerisinde mutlaka 1 kase yoğurt tüketilmesi önemlidir.”

Şekerli içecekler yerine bitki çayları tüketin

Özellikle vücuttan toksik maddelerin atılımı, enerji dengesi, bazal metabolizmamızın çalışması için yeterli sıvı alınması gerektiğinin altını çizen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dyt. Betül Yıldız, günde 2,5-3 litre sıvı tüketilmesini öneriyor.   Kış aylarında özellikle sıcak çikolata, sahlep, şekerli kahve karışımları gibi şekerli içecekler yerine bitki çaylarının tüketimini tavsiye eden Dyt. Yıldız, “Yeşil çay, ıhlamur, kuşburnu çayı tercih edilebilir. Bitki çayların içerisinde bulunan fenolik bileşikler bağışıklık sistemimizi de güçlendirir” diyor.


Hibya Haber Ajansı

 
Kıymetliler yıla satıcılı başladı
 
KOSGEB’den genç istihdamına büyük destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gençler bağımlılıklarla mücadelede yeteneklerini sergiledi
Yeşilay ve T.C. Millî Eğitim Bakanlığı iş birliği ile 11’incisi düzenlenen ...
En sinsi şiddet çocuğa küsmektir
Şiddetin pek çok şekli ve derecesi vardır.Psikolojik şiddette bunlardan ...
İlk güne özel yenileyici 7 altın öneri
Yılbaşı sofrasında kalori saymayı ya da kısıtlanmayı kim ister ki? Hal ...
 
Diyetisyenden 2022 yılı için diyet önerileri
Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, 2022’yi ‘kilo verme yılı’ ilan ...
Sağlıklı bir yıla sağlıklı yeni yıl sofrasıyla başlayın
Uzman Diyetisyen ve Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, özellikle içinde bulunduğumuz ...
LÖSEV ile yeni yıla umutla daha da güçlü başlıyorlar
?Lösemili Çocuklar ve aileleri yılın her anı olduğu gibi yeni yılı da ...
 
Rahat sindirim ve güzelliğiniz için düzenli su tüketin
Suyun bağırsak fonksiyonlarını düzene sokma özelliği sayesinde sindirim ...
Sağlıklı besin tercihleriyle yeni yılı zinde ve hafif karşılayın
Yeni yılın gelişi renkli sofralar eşliğinde, heyecanla kutlanıyor. Bir ...
Türk hekimin geliştirdiği teknik literatüre girdi; kalp piline alternatif oldu
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tolga Aksu’nun kalp ileti kusuru ve bayılma ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri