Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
29 Ocak 2010 Cuma - 08:55

Kardeş ülkeden GAZ resti

İlham Aliyev: Türkiye'nin ödediği gaz fiyatı düşük. Bu şartlarda devam edemeyiz...

Kardeş ülkeden GAZ resti

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye'nin Azeri doğalgazı için ödediği fiyatın düşük olduğunu belirterek, "Bu şartlarda devam edemeyiz" dedi.

BAŞBAKAN'IN 'POSTA KOYDUĞU' DAVOS'TA KONUŞTU
Davos'ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aliyev, Nabucco projesinden de yakındı.

Nabucco'nun cevapsız kalmış sorularla dolu olduğunu söyleyen Azeri lider, "Bu projeyi kim ileri taşıyacak belli değil. Gaz üretimiyle, bunun taşınmasıyla ilgili müzakereleri kim yürütecek? Gazı kim pazarlayacak? Fiyatlama nasıl yapılacak? Bu soruların cevaplarını hala bilmiyoruz" diye konuştu.

Aliyev, Nabucco projesi çerçevesinde ihraç edilecek gazın Avrupa Birliği ülkelerine nasıl iletileceğinin ve transit konularının da hala cevap beklediğini söyledi.

2011 yılında inşaatına başlanması ve 2014'te tamamlanması öngörülen projenin yüzde 30'luk maliyeti Nabucco'ya ortak şirketler tarafından karşılanacak. Kalan miktarın borçlanarak finansa edilmesi planlanıyor.

ABD'DEN TÜRKİYE VE AZERBAYCAN'A GAZ UYARISI
Bu arada ABD'nin Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Richard Morningstar, "Türkiye ile Azerbaycan'ın, Şah Deniz gazının satın alımı ve transit koşulları konusunda anlaşma sağlayamamalarının hayalkırıklığı yarattığını" söyledi.

ABD'li düşünce kuruluşu Amerikan Gelişim Merkezi'nde düzenlenen konferansta konuşan Morningstar, Hazar Denizi'nden Avrupa'ya doğalgaz taşınması için yeni bir koridorun (Güney Koridoru) açılmasını desteklediklerini belirterek, bu koridorun Nabucco ve Türkiye-Yunanistan-İtalya doğalgaz boru hattını içerebileceğini kaydetti.

Her iki projenin de gaz kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve Avrupa'ya yeni tedarik rotalarının açılması açısından stratejik önem taşıdığını dile getiren Morningstar, "Güney Koridoru, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerine ticari fayda sağlayabilir, ayrıca Avrupa ile karşılıklı çıkarlar temelinde uzun vadeli bir ortaklık yaratabilir" dedi.

Bu maksatla iki alan üzerinde yoğunlaştıklarını ifade eden Morningstar, bu alanları, "Türkiye ve Azerbaycan arasında Şah Deniz gazı konusunda bir anlaşmaya varılması ve Orta Asya ile Ortadoğu'daki üretici ülkelerin koridora gaz tedarik etmesini desteklemek" olarak sıraladı.

Morningstar, "Şimdi açık konuşmam gerekirse, Güney Koridoru konsepti, ondan en çok yararlanacak ülkelerin ticari açıdan mantıklı ve karşılıklı çıkar sağlayan anlaşmalara varamamaları halinde yaşayamaz. Bu bakımdan, şimdiye kadar Türkiye ve Azerbaycan'ın Şah Deniz gazının satın alımı ve transit koşulları üzerinde bir anlaşmayı sonuçlandırmada başarısız olmaları bir ölçüde hayalkırıklığı yaratıyor. Her iki ülke de ABD'nin iyi dostu ve aralarındaki görüşmelerde herhangi bir tarafta yer almıyoruz. Ancak (anlaşmaya varmada) gecikmenin daha da sürmesi, Güney Koridoru'nun bu kilit parçasını hayata geçirmede fırsat penceresini kapatabilir" dedi.

"BİR NOKTADA ŞİRKETLER KONTRATLARINI KAYBEDECEK"
Morningstar, bir anlaşmanın Türkiye'nin de Azerbaycan'ın da çıkarına olduğunu vurgulayarak, "İki tarafın bir anlaşmaya varacağına inanıyoruz, umuyoruz bu kısa zaman içinde olur. Böylece Güney Koridoru'na olan güven zarar görmez" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Türkiye ile Azerbaycan arasındaki bu durumla, Türkiye-Ermenistan normalizasyon sürecinin birbiriyle bağlantılı olduğuna" dikkati çekerek, "ABD, Türk-Ermeni uzlaşması uğruna Güney Koridoru'ndan vazgeçebilir mi?" sorusu üzerine Morningstar, "Saf değiliz. Tabii ki Ermenistan ve Yukarı Karabağ ile ilgili gelişmeler, bugün Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin bir parçasını oluşturuyor" dedi.

"Ancak biri için diğerinden vazgeçilebileceği fikrini" reddettiğini söyleyen Morningstar, "Güney Koridoru hem Türkiye hem Azerbaycan'ın çıkarına. Her iki ülkeye de şunu söylüyoruz; 'İkinizin arasındaki ya da Ermenistan, Avrupa veya ABD ile aranızdaki konular ne olursa olsun, bu sizin çıkarınıza. Bir anlaşmaya varmanız çıkarınız için önemli, eğer varamazsanız, 2010 yılı sonunda ya da bir noktada şirketler kontratlarını kaybedecekler. Dolayısıyla konuya kendi çıkarlarınız açısından bakın ve kararınızı verin" dedi.

Morningstar, bir başka soru üzerine, İran gazının Güney Koridoru'nun bir parçası olmasından mutlu olmayacaklarını ve ABD siyasetinin de yakın zamanda bu konuya bakışında bir değişiklik olacağını sanmadığını kaydederek, "İran'a teşvik ya da fayda sağlanması için yanlış bir zaman" dedi.

 
Emri bizzat Başbuğ verdi: Sorgulayın
 
Bahçeli'den 'gaz' desteği
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sinan 10 Mart 2020 Salı 13:26

Sizin gibi yüreği güzel temiz kalpli insanlar var olduğu müddetçe memleket olarak bizim sırtımızı kimse yere getiremez.. Rabbim sizin gibi insanları önce Reisin yanından sonrada bizim başımızdan eksiltmesin Bü Dünya Sizin gibi İyilik Melekleri Sayesinde Dönüyor...

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emri bizzat Başbuğ verdi: Sorgulayın
162 subaya 'Balyoz' sorgusu
Ermenistan sözünden dönüyor
Ermenistan, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’a Türkiye ile yapılan protokollerden ...
Strasbourg’da Ankara damgası
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, Ankara’ya geçen yıl “Avrupa ...
 
Dört piyasadaki balon tehlikesine dikkat
ABD'de emlak krizinin patlamasının üzerinden henüz iki yıldan az zaman ...
Şifreli DVD'de imanlı-imansız iller
Poyrazköy İddianamesi'nin giriş bölümünde daha önce açılan Ergenekon davalarının özeti yapıldı.
Haiti'de bir mucize daha
Genç kız depremden 15 gün sonra canlı olarak kurtarıldı
 
Türkiye'de 1657 çocuk kayıp!
Kayıp çocukların 1462'sinin 13-18 yaş, 195'inin ise 0-12 yaş arasında; ...
Erdoğan'ı 'Gaza getiren' kim?
'Gaza getiren' kim?
'Türkiye askerini geri çeksin'
Türkiye'ye Kıbrıs'tan askerlerini çekmesi ve Maraş'ı Rumlara açması çağrısı yapıldı.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri