Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
HABERLER>GÜNDEM
7 Şubat 2022 Pazartesi - 20:09

Karaismailoğlu: İstanbul-İzmir Otoyolu hem hayatı hem ekonomiyi canlandırdı

İstanbul ile İzmir arasındaki kara yolu ulaşımını 3,5 saate indiren ve binlerce kişinin istihdam edildiği İstanbul-İzmir Otoyolu, iki şehir arasındaki mesafeyi kısaltmasının yanı sıra geçtiği illerin ekonomisine olumlu katkı sağlıyor.

Karaismailoğlu: İstanbul-İzmir Otoyolu hem hayatı hem ekonomiyi canlandırdı

İstanbul ile İzmir arasındaki kara yolu ulaşımını 3,5 saate indiren ve binlerce kişinin istihdam edildiği İstanbul-İzmir Otoyolu, iki şehir arasındaki mesafeyi kısaltmasının yanı sıra geçtiği illerin ekonomisine olumlu katkı sağlıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, güzergah üzerinde 306 yeni işletme belgeli tesis açıldığına dikkati çekerek, “Proje, üretim sektöründe GSYİH’ye 8,5 milyar lira katkı sunarken, otoyol güzergahı üzerinde 8 yeni OSB konumlandırıldı. Yatırımcılar için çekim merkezi haline gelen bölgede mevcutta bulunan 13 OSB’de ise 2 bin 635 hektar genişleme yapıldı” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul-İzmir Otoyolu ile ilgili yazılı açıklama yaptı; Yap-İşlet-Devret finansman modeliyle hayata geçirilen projenin, 384 kilometresinin otoyol, 42 kilometresinin bağlantı yolu olmak üzere toplamda 426 kilometrelik güzergahı kapsadığını kaydetti.

İstanbul-İzmir O-5 Otoyolu’nda ayrıca 2 bin 907 metre uzunluğunda Osmangazi Köprüsü bulunduğunu belirten Karaismailoğlu, ikisi çelikten yapılan toplamda 21 bin 571 metrelik 38 viyadük, 6 bin 445 metrelik 3 tünel, 179 köprü, 715 hidrolik kutu menfez, 291 alt geçit kutu menfez, 22 kavşak, 18 servis alanı, 4 bakım işletme merkezi, ana kontrol merkezi ve 21 gişe alanı bulunduğunu ifade etti.

 

HEM GÜNDELİK HAYAT HEM DE EKONOMİ CANLANDI

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Nüfusun yoğun bir bölümünün yaşadığı İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ile İzmir illerinin yer aldığı ve Türkiye’nin dünyaya açılan önemli ihracat kapılarından olan bölgedeki proje ile yerel kalkınmaya da yarar sağlandı. Proje bölgede gündelik hayatı ve ekonomiyi daha da canlandırırken, yöredeki turizm ve sanayinin gelişmesine katkıda bulundu. İstanbul-İzmir Otoyolu güzergahı boyunca bulunan dinlenme tesisleri, bakım ve işletme merkezleri ile diğer ticari alanlarda binlerce personel istihdam edildi” değerlendirmesinde bulundu. 

 

GÜZERGAH ÜZERİNDEKİ TESİS SAYISI ARTTI

İstanbul-İzmir Otoyolu ile şehirlere daha kısa mesafede ve hızlı ulaşılmasının bölgedeki turizm faaliyetlerini de hareketlendirdiğini vurgulayan Karaismailoğlu, proje sayesinde bölgedeki illerin kapasitelerinin üzerine çıktığını, yeni yatırımların da önünün açıldığını ifade etti. “Proje sonrasında güzergah üzerinde 306 yeni işletme belgeli tesis açıldı. 31 bin yeni işletme belgeli oda turizme katıldı” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“61 bin de yatak eklendi. Bölgedeki turizm sezonu daha da uzarken turizm merkezlerinde ziyaretçi sayısı da arttı. Ticari limanların varlığı nedeniyle Türkiye’den yapılan ihracat ve ithalatın önemli bir kısmının gerçekleştirildiği bölge, ulaşımda sağlanan kolaylıklar sonrasında gelişimini sürdürdü. Proje, üretim sektöründe GSYİH’ye 8,5 milyar lira katkı sunarken, otoyol güzergahı üzerinde 8 yeni OSB konumlandırıldı. Yatırımcılar için çekim merkezi haline gelen bölgede mevcutta bulunan 13 OSB’de ise 2 bin 635 hektar genişleme yapıldı. Burada da 54 bin personel istihdam ediliyor.” 

 

TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRLERİNDE GENİŞLEME 

Ülke ekonomisine önemli katkılar sunan tarım sektöründe de proje sonrasında gelişmeler yaşandığını aktaran Karaismailoğlu, bölgenin uygun coğrafi koşulları ve iklimsel özellikleri sayesinde tarımsal faaliyetlerin her koluna yer verildiği, tarım alanlarında 300 bin dekar ekili alan artışı, üretim hacminde de 408 bin ton artışı sağlandığına dikkati çekti. Karaismailoğlu, “Hayvancılıkta da küçükbaşta 713 bin, büyükbaşta da 350 bin hayvan artışı görüldü. Otoyol sayesinde tarım arazilerinde üretilen ürünler, tüketiciye çok daha kısa sürede ulaşıyor” ifadelerini kullandı.

Hibya Haber Ajansı

 
Yanık: “Şubat ayı yaşlı aylığı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırıyoruz”
 
Haftalık insidans haritası yayımlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yanık: “Şubat ayı yaşlı aylığı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırıyoruz”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Şubat ayı yaşlı aylığı ve ...
Aydemir: ‘Ümmetin duası Cumhurbaşkanımızladır’
AK Parti Grup Yönetim Kurulu üyesi Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ...
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre azaldı
Türkiye'de bugünkü koronavirüs vaka sayısı 87 bin 934 oldu.
 
Bakan Akar'ın koronavirüs testi pozitif çıktı
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın koronavirüs testi pozitif çıktı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelli bireylere yönelik çalıştay düzenleyecek
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hamdolsun, olumsuz bir durum yok"
Koronavirüs'e yakalanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine ...
 
Resmi Gazete başlıkları
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliği.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a geçmiş olsun mesajları
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın koronavirüs ...
Vaka sayısı 100 binin altına indi
Türkiye'de bugünkü koronavirüs vaka sayısı 98 bin 715 oldu.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri