Prof. Dr. Ciechanover, HÜ Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Neşe Genç’in ölüm yıldönümü için düzenlenen anma etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen konferansta Nobel Ödülü almasına konu olan proteinlere ilişkin bilgiler verdi.
Vücudu idare eden mekanizmalar olan proteinlerin görme, işitme, kalp atışı, sindirim, solunum, atıkların uzaklaştırılması gibi tüm aktivitelerden sorumlu olduğunu anlatan Ciechanover, bu proteinlerin sürekli ve yoğun bir şekilde parçalanıp yerine yenilerinin yapıldığını ifade etti. Ciechanover, bu proteinlerle kanser hastalığının ilişkisi üzerine yaptığı araştırmalara ve deneyimlerine ilişkin görüşlerini de aktardı.
HER HASTA FARKLI
Konferansın ardından soruları yanıtlayan Ciechanover, kanserin kesin tedavisinin bulunup bulunmayacağı sorusunun cevabının kesin olarak “evet” yönünde olduğunu, ancak bunun çok zaman alacağını belirtti.
Kanserin çok kompleks bir hastalık olduğuna işaret eden Ciechanover, hastalığa ilişkin şu bilgileri verdi:
“Aynı kanser hastasından biri tedavisini olduktan sonra iyileşebilir, ancak diğeri iyileşemeyebilir. Bu nedenle kanser, kişiye göre farklılıkları olan bir hastalık. Bu nedenle her kanser vakasını ayrı bir hastalık olarak düşünmek gerekir. Aslında bilimin de bu konudaki sorunu, daha en baştan kanserdeki tanıyı doğru koyamamalarından başlıyor. Çünkü bunun doğru yapılması için bilimdeki hücre bilgisi henüz yeterli değil. Genom projesi ile kanser türlerini alt gruplara ayırmaya ve kişiye özgü özelliklerini çıkarmaya başladık. Ancak yolumuz daha çok uzun.”