Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
8 Ekim 2021 Cuma - 14:10

Kalp ve damar sağlığını korumak için bunlara dikkat

Uzm. Dyt. Elif Melek Avcıdursun, yeme alışkanlığını sağlıklı besinlerle birleştirerek hastalıkların önüne geçmeyi hedeflemektedir. Hangi besinlerden uzak durulmalı, hangi besinleri nasıl tüketmeli hepsini ayrıntılarıyla haberimizde açıkladı.

Kalp ve damar sağlığını korumak için bunlara dikkat

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2016 yılında açıkladığı istatistikler, Türkiye’de her 10 kişiden 4’ünün, kalp-damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiğini göstermekte. Özellikle ailede kalp hastalığı öyküsü, cinsiyet, obezite, yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı, diyabet gibi faktörler Kalp ve Damar hastalıkları için birer risk oluşturmaktadır. Hayvansal gıda tüketiminin, tuz tüketiminin, doymuş yağ alımının, yoğun enerji alımının alkol tüketiminin işlenmiş kırmızı et tüketiminin, düzensiz beslenmenin kalp ve damar hastalıklarıyla doğrudan ilişkili olduğu bulunmuştur.

1- Tuzu Sınırlayın 

Günlük tuz tüketimi 3-5 gram kadar olmalı ve yemeklere ilave olarak tuz atılmamalıdır. Sodyum oranı yüksek işlenmiş hazır gıdalar tüketilmemelidir. Tuz kan basıncını artırarak tansiyon yüksekliğine sebep olur ve ilerleyen süreçte böbrek sağlığını olumsuz etkiler.


2- Hayvansal Gıdaları Azaltın

Kırmızı et yumurta sakatatlar yağlı etler tütsülenmiş ve işlenmiş et grupları doymuş yağdan & sodyumdan zengindir. Bununla beraber bu tür gıdaların haftada ikiden fazla tüketilmesi yine yağda pişirilmesi kolestrolü yükselterek damar tıkanıklıklarına kalp hastalıklarına ve çeşitli sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Aynı zamanda insülin direnci ve tip iki diyabet oluşmasına zemin hazırlar. Özellikle bu Gruptaki gıdalardan yağsız kırmızı etlerin tercih edilmesi ve ekstra yağ kullanılmadan pişirilmesi, Izgara yapılarak veya fırındanarak pişirilmesi daha sağlıklı olacaktır. Hayvansal et gruplarından özellikle balığın haftada en az iki gün tüketilmesi ile omega3 ihtiyacı karşılanır ve kalp koruyucu özelllik gösterir. Yine kümes hayvanlarının da yağsız kısımlarından tercih etmek (örneğin tavuk göğüs gibi) kaliteli protein almayı kolaylaştıracaktır.

3- Çay ve Kahve Tüketimine Dikkat

Günde dört kupadan fazla kahve tüketimi kalp damar sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir kan basıncını yükselte bilmekte ve kolestrolü etkileyebilmektedir. Günlük ortalama beş fincan şekersiz açık ve limonlu siyah çay tüketimi kalp hastaları için yeterli olacaktır. Bitki çaylarından ihlamur papatya rezene veya beyaz çay tercih edilebilir.

4- Posa Alımını Artırın

Çözünür ve Çözünmez posta kaynaklarının kan kolestrol lipit düzeyleri üzerinde iyileştirici etkileri bulunmaktadır. Özellikle meyve ve sebze tüketiminin günlük en az beş porsyon olması hem hedeflenen posa tüketimini tamamlamaya yardımcı olmakta hem de gerekli olan antioksidanların alınmasını kolaylaştırmaktadır. Kuru baklagiller tam tahıllı ürünler çiğ kuruyemişler günlük Posa alımını desteklemektedir. Her gün bir avuç çiğ kuruyemiş haftada en az iki gün bir porsyon baklagiller ve günlük meyve sebze tüketimi ile 20 ila 35 gram posa tüketimi desteklenmelidir.

5- Sağlıklı Yap Kaynaklarına Yönelin 

Hayvansal kaynaklı doymuş yağ tüketiminin günlük enerji alımının %5 ila 7 geçmemesi gerekmektedir. Doymuş yağlar yüksek kolestrol birikmesine ve kan lipit profilinin olumsuz görünmesine sebep olabilir. Özellikle HDL LDL kolestrol oranı doymuş yağ tüketimi ile birlikte Hedeflenenden uzaklaşmaktadır Bu da kalp krizi damar tıkanıklıkları vb Gibi sağlık sorunları beraberinde getirmektedir. Günlük ortalama 20  - 30 gram kadar zeytinyağ alımı kalp koruyucu özelliği gösterir. Bununla beraber yemekleri zeytin yağı ile pişirmek, salatalara zeytinyağ ilave etmek ve günlük beş adet zeytin tüketmek kalp sağlığını korumaktadır ve kötü kolestrol seviyesinin düşmesine yardımcı olmaktadır. Avakado zeytin yağı ceviz badem ve benzeri gibi yağ kaynaklar Günlük belirlenen sınırlarda tüketildiğinde kan basıncını düzenlemeye, kolestrolü azaltmaya ve lipit profilini iyileştirme yardımcıdır.
Akdeniz tarzı beslenme modeli ve DASH diyet yaklaşımı ile kalp hastalıkları önlenebilir bir sağlık sorunudur

Hibya Haber Ajansı

 
Yatırımcı toplantısı notları
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası'na katıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evde gıda israfını birkaç basit önlemle engelleyin
Avrupa'da her yıl yaklaşık 88 milyon ton gıda israf ediliyor ve bu israfın ...
Çinko kaynağı et, yumurta ve deniz ürünleri ihmal edilmemeli
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Diyetisyen Özden Örkcü, ...
Bu yanlışlar kalp krizi riskini artırıyor
Sağlıksız beslenmeden sigaraya, hareketsizlikten aşırı strese, bozuk uyku ...
 
Soğuk havalarda egzamaya dikkat
Egzama oldukça yaygın görülen bir cilt rahatsızlığıdır ve bu durumun oluşmasına ...
Pandemi tıbbi atık miktarında artışa neden oldu
Pandemi, maske ve eldiven kullanımının artmasına neden olurken aynı zamanda ...
Kilonuzun nedeni yeterli kadar uyumamanız olabilir
Uykunun beden ve ruh sağlığımız üzerinde sayısız faydası bulunuyor. İyi ...
 
Diyabet hastalarının dikkatine, kireçlenme ile karşı karşıya olabilirsiniz
Tüm bunlar günlük hayatımızın bir rutini gibi görünse de bazı hastalıklar ...
Göz altı torbalanmalarına dikkat
Dr. Sevgi Ekiyor, gözaltı problemi yaşayan kişiler için uygun tedavi yöntemlerin ...
Epilepside erken müdahale ihmal edilmemeli
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri