Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
13 Temmuz 2009 Pazartesi - 09:42

İsim isim Fethullahçı TRT'ciler

TRT muhabiri, Cumhuriyet'e konuştu: TRT cemaate teslim teslim..

İsim isim Fethullahçı TRT ciler

Osman Köse, TRT'nin deneyimli muhabirlerinden, ama kurum yönetimi tarafından deyim yerindeyse “istenmeyen personel” ilan edildi. Hakkında soruşturmalar açıldı, maaşında kesintiye gidildi ve son olarak TRT kapısından içeri girişi yasaklandı! Nedeni ise TRT'deki “kadrolaşma, yolsuzluk, usulsüzlük, personele yapılan haksız kıyım ve uygulamalara” karşı mücadele eden Haber-Sen üyesi olmak...

TRT cemaat kadrolaşmasına teslim
Osman Köse, “Kürtçe açılımı”, “cemaat-tarikat-akraba” kadrolaşması eleştirileri nedeniyle son dönemin en “tartışmalı” kurumu haline gelen TRT'de “olup bitenler” ve kendisine uygulanan “ambargolar” ile ilgili Cumhuriyet'in sorularını yanıtladı:

- TRT, her zaman iktidarlar için önemli bir “iktidar gücü” olmuştur ve gelen yönetimler kendi kadrolarını egemen kılmak istemişlerdir. Ama AKP iktidarı döneminde özellikle İbrahim Şahin'in kadrolaşmada galiba yöntem ve “içerik” de değişti. Neler oluyor TRT'de?

- Her dönemde TRT'de kadrolaşma olmuştur ve iktidarlar orayı kadrolaşma alanı olarak görmek istemişlerdir. Ama son 7 yıla kadar yaşanan kadrolaşma hiçbir dönemde yaşanmadı. İstedikleri gibi kadrolaşabilmek için “kadrolaşma yasası” çıkarıldı. Son 7 yılda değiştirilmeyen hiçbir yönetci kalmadı. Bu kadrolaşma o noktaya geldi ki, önceki dönemde daire başkan yardımcılarına kadar inerdi. Şimdi şoförün, muhabirin görev yerini belirlemeye kadar indi. Gerçek anlamda bir siyasal kadrolaşma söz konusu. Türkiye'de herkes tarafından bilinen bir cemaat hareketinin temsilciliğine soyunan medya gruplarından Samanyolu TV, Aksiyon, Cihan Haber Ajansı, Zaman gazetesinden insanlar TRT kadrolarını doldurdu. Özellikle İbrahim Şahin'in göreve gelmesinden sonra 1.5 yılda 803 kişi işe başlatıldı. Farklı kesimden isim de koydular ama bunlar tamamen vitrinlik, bu 803 kişi içinde sayıları 20'yi bile geçmez.

İsim isim cemaatçi kadrolaşma
- Bu “cemaatçi kadrolaşma” ile ilgili somut örnekler var mı?
- Hem cemaatçi hem de akraba kadrolaşması söz konusu. Bakın, şu anda Haber Dairesi Başkan Yardımcısı Ahmet Böken, Samanyolu TV'nin genel yayın yönetmeniydi. TRT'nin yeni yayına başlayacak olan Arapça koordinatörü Sefer Turan, Kanal 7 dış haberler müdürüydü. Kürtçe yayın yapan TRT 6'nın haber sorumlusu Cumali Çaygeç Samanyolu'ndan geldi. Ahmet Böken, Samanyolu'ndaki kendi kadrosunu taşıdı. Merkez Haberler'deki 2 editör, Ahmet Torun ve Cavit Atasever, Samanyolu'ndan geldi. Yine Samanyolu'ndan gelen Mehmet Çığın, TRT 2 haberlerde editör olarak görevlendirildi, örnekleri arttırmak mümkün... Ayrıca Samanyolu'ndaki çeşitli programlar da ekibiyle tamamen TRT'ye geçti. Samanyolu'nda Faruk Bilgin'in yaptığı “Açı” adlı program bütün formatıyla “Açılar” adı altında TRT'de yayımlanıyor. TRT'deki “Büyüteç” programının sunucusu Savaş Genç, Samanyolu'nun internet sitesinde haber yazıyor. Ayrıca inanılmaz bir “hemşeri” ve akraba kadrolaşması da var.

- Yayınlarda nasıl değişiklikler oldu?
- Dini programların sayısı arttı, diğer programların da içerikleri dinselleştirildi. TRT ekranlarından “şeriat” övgüsü yapıldı. Bu dönemde tarikat destekli medya kuruluşlarında çalışanlar, TRT'de program yapmaya, sunmaya ve programlara konuk olarak katılmaya başladılar. İbrahim Şahin döneminde ise “dini olan-olmayan” program ayrımı kalktı, neredeyse her programda bir şekilde dinsel temalar işleniyor.

- Bu kadar ne yaptınız da “istenmeyen adam” oldunuz?
- İbrahim Şahin'in kadrolaşmanın önündeki engellemeleri kaldırmak için hazırladığı taslağa karşı ciddi mücadele verdik ve AKP hükümeti ilk kez bir tasarıyı Meclis'ten geri çekmek zorunda kaldı. Şahin, bu “yenilgi”den sonra Haber-Sen üye ve yöneticilerine yönelik baskılarını arttırdı.

- Size ve arkadaşlarınıza ne tür yaptırımlar uygulandı?
- TRT, yasası gereği TBMM tarafından denetleniyor. Haber-Sen TRT'nin gerçek anlamda denetlenmesi için KİT komisyonu üyeleri ve parlamentoyu da bilgilendiriyor. Ve bu da TRT Genel Müdürü'nü çok kızdırıyor. Haber-Sen yönetim kurulu üyesi olarak benim KİT komisyonu toplantılarını izlememem ve milletvekilleri ile görüşmemem için görev saatlerim değiştirildi, görev yerim değiştirildi. Son olarak da 4 Haziran'da yapılan KİT komisyonu toplantısını izlememem için sendikal gerekçem yok sayılarak, son 15 yıldır hiç yurtdışı göreve gitmezken, 1 haftada 2 kez yurtdışına gönderilmek istendim. Göreve gitmediğim gerekçesiyle hakkımda soruşturma açıldı. Bana yöneltilen suçlamalardan birisi de görevlendirilmediğim halde izinsiz olarak KİT komisyonu toplantısını izlemekti. Hakkımda açılan soruşturmayla beraber, bugüne kadar TRT'de görülmemiş şekilde açığa alındım, yani kurumla ilişkim askıya alındı ve yasaya aykırı şekilde kuruma girmem ve sendikal çalışmalarımı yürütmem de engelleniyor. Maaşımın üçte ikisini alabiliyorum. KİT komisyonu toplantısı yapıldığı 4 Haziran günü, çalıştığım ünitede, çalışma arkadaşlarıma “işe gelmedim” gerekçesiyle aleyhime zorla tutanak imzalattırılmak istendi. Tutanağı imzalamayan 3 arkadaşım istekleri dışında Ankara dışına geçici görevlendirildi. Ankara Radyosu'nda çalışan sendika yöneticilerimiz, Fatih Eroğlu ve Korhan Rüzgâr da yine açığa alındı ve kuruma girişleri yasaklandı. (Cumhuriyet)

 
Diyette doğru bilinen yanlışlar
 
Nabucco'da imzalar atıldı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mrt 23 Temmuz 2009 Perşembe 12:26

ya kardeşim bırakın bu işleri... türkiyede kim işni doğru dürüst başarılı yapıyrsa oco bucu oluyar. söyleyin o zaman trt trt olalı bu kadar zengin program sundu mu kaliteli haber izlenme orana ki agb hakkında bu kadar şaibe varken izlenme oranını yükseltti kanal sayısını artırdı ve müthiş açılımlar yaptı.herkes görüyor.e şimdi bu kadar güzellik varken yok oşucu yok o bu cu..aşın bunları aşın trt kurulşduğundan beri böyle zevkli ve keyifli programlar yapmış mı ona bakın. başarıyı konuşalım....

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye için tarihi gün!
Türkiye dev projenin göbeğinde yer alıyor. Dev projenin imzaları bugün ...
5 gün boyunca sağanak yağış var
Türkiye sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı havanın etkisi altına ...
İşte ÖSS'de en başarılı ve en başarısız iller
Birinciler ve sonuçlar... 13.07.2009 00:04 Üniversitelerde okuyacak ...
 
Kenan Evren'den Baykal'a sitem
Çok duyarlıysa önce 27 Mayıs'ı sorgulasın
Türk sporunda transfer rekorları
Transferi için Türk futbol tarihinin en yüksek bonservisi ödendi..
'Sincan'da ölü sayısı 184'
Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde çıkan olaylarda ölü sayısı 184'e yükseldi.
 
'Mayınlı arazileri temizleriz'
OSTİM'li sanayiciler, Gül'e mayınlı arazileri temizlemeye talip olduklarını açıkladılar.
'Dur' ihtarına uymadı öldü!
Polisin ''dur'' ihtarına uymayan sürücünün, polisin açtığı ateş sonucu öldüğü iddia edildi.
Telafer'de Türkmen soykırımı
Peşmergenin uzun zamandır sistemli saldırılar düzenlediği Türkmen ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri