Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>SİYASET
26 Ağustos 2009 Çarşamba - 10:37

Görülmemiş imar kıyağı

Başbakan Erdoğan’ın “40 yıllık dostuna” rezidans kıyağı yaptığı ortaya çıktı.

Görülmemiş imar kıyağı

CHP’li meclis üyesi Yıldız, “Böyle bir imar planı değişikliği Türkiye’de ilk kez yapılıyor. Tapusu olmayan kamuya ait yeşil alanlar, plan değişikliği istenen parsellerle birlikte değerlendiriliyor” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için “40 yıllık arkadaşım” diyen ve adı Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan kömür satışları nedeniyle gündeme gelen Erkan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Erkan’a ait arazi için, “Türkiye’de benzeri görülmemiş” imar değişikliği yaptı. CHP’li İBB meclis üyesi Mehmet Yıldız, “Yeşil alanlar özel şahıs arazisi içinde değerlendirilerek inşaat miktarı arttırıldı. Bu işin peşini bırakmayacağım” dedi.

İBB Meclisi, 17 Temmuz Cuma günü yapılan oturumunda Ümraniye “Tepeüstü Transfer Merkezi”yle ilgili imar planı değişikliği teklifini görüştü. Üsküdar-Ümraniye Metro hattına hizmet verecek olan Tepeüstü Transfer Merkezi’nin bir bölümünü oluşturan 18 ada 7.10 ve 17 No’lu parsellerle ilgili plan değişikliğine CHP grubu karşı çıktı.

CHP’li meclis üyesi mimar Mehmet Yıldız, söz konusu parsellerin çevredeki tescil dışı (yeşil alan, yol fazlası) arazilerin de aynı plan değişikliği içine konulduğunu ve böylelikle araziye yapılacak olan inşaat miktarının arttırıldığına dikkat çekti.

‘TÜRKİYE’DE BİR İLK’

AKP’li İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş ise CHP’nin eleştirisi üzerine, sağlanan imar avantajı karşılığında belediyeye bölgede hizmet verecek 600 araçlık otopark ve kavşak yapılacağını söyledi. İmar planı değişikliği teklifi, AKP’li meclis üyelerinin oyçokluğu ile kabul edildi.

Nurettin Sözen’in İBB Başkanlığı döneminde İBB İmar Dairesi Başkanı olan CHP’li meclis üyesi mimar Mehmet Yıldız, meclis toplantısından sonra gazetecilere yaptığı değerlendirmelerde şu noktalara dikkat çekti:

“Böyle bir imar planı değişikliği Türkiye’de ilk kez yapılıyor. Tescil dışı bırakılmış olan, yani tapusu olmayan kamuya ait yeşil alanlar, plan değişikliği istenen parsellerle birlikte değerlendiriliyor. Özel şahsa ait parseller ve yeşil alanların brüt büyüklükleri üzerinden emsal alınıyor. Böylelikle söz konusu parsellere yapılacak olan inşaatın miktarı arttırılıyor. Bu kesinlikle yasal değil. Yapılacak otopark karşılığında büyük bir imar artışı getiriliyor. Arsa sahiplerine, otopark karşılığında parsellerin üzerine otel, alışveriş merkezi, çok katlı mağaza, rezidans ve konut yapılması hakkı veriliyor.”

‘BELEDİYE ANAMIZI AĞLATTI’

İmar planı değişikliği istenen arsaların sahibi Erkan İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Erkan, kabul edilen imar planı değişikliğinin henüz kendi ellerine ulaşmadığını, ancak iddia edildiği gibi kendilerine büyük bir imar artışı sağlanmadığını söyledi.

Arazilerin sadece kendisine ait olmadığını 2-3 ortaklı olduğunu belirten Erkan, şöyle konuştu:

“İmarlı arsalarımız için planlarımızın onaylanmasını istiyoruz. Transfer merkezinin altına otopark yapacağız, dışarıda bir başka yere bir başka otopark yapacağız. Kavşağı da bize yaptırmak istiyorlar. 20-30 milyon dolarlık yatırım yapmamızı istiyor. Arsaları hibe edelim daha iyi. Belediye bir anlamda arsaları bedava bırakmamızı istiyor. Bu kadar ağır şartlar olur mu? Karar henüz elimize ulaşmadı. Kararı inceledikten sonra belki belediyeyi dava etmek durumunda kalabiliriz.”

Erkan, 2006’da Vatan gazetesine verdiği bir röportajda, “İmam hatip lisesinde Recep Tayyip Erdoğan ile ortaokula kadar birlikte okuduk. Ortaokulda okulu bıraktım ve ticaret hayatına atıldım. 40 yıllık arkadaşım. Daha sık görüşürdük ama başbakan olduktan sonra yılda birkaç defa görüşür olduk. Ancak kendi işim için kapısını hiç çalmadım” demişti.

‘DEĞERLERİ 10-12 MİLYAR DOLAR’

Erkan İnşaat’ın internet sitesinde, Ümraniye’ye yapılacak olan rezidans ve alışveriş merkezinin tanıtımı da yapılmaya başlandı. Sitede yapılacak olan inşaatın animasyon çizimleri de yer verildi. Prof. Dr. Nadir Yayla ve Atalay Coşkunoğlu tarafından geçen yıl nisan ayında “1. Ulusal Karayolları Kongresi”ne sunulan, “Erişilebilirliğin Arazi Kullanımı ve Değerine Etkisi, Ulaşım Projelerinin Finansmanı İçin Model ve Yasal Çözüm Önerileri” adlı çalışmada, söz konusu bölge ile ilgili, “Ümraniye Kavşağı ve Tepeüstü Kavşağı civarları daha da önem kazanmaya başlamış olup, İKEA Alışveriş Merkezi tamamlanmış ve diğer tesislerin inşaatına başlanmıştır. 2008 yılı başında ise kavşak alanı tamamen dolmuştur. Buradaki arazilerin bugünkü sadece arazi değeri 10-12 milyar dolar civarında olup, bu alanlardaki değer artışlarının kamuya kazandırılamaması nedeniyle, kamunun 4-5 milyar dolarlık bir kaybı söz konusudur” değerlendirmesinde bulunulmuştu.

Üsküdar-Ümraniye Metro hattına hizmet verecek olan Tepeüstü Transfer Merkezi’nin bir bölümünü oluşturan 18 ada 7.10 ve 17 No’lu parsellerle ilgili plan değişikliğine inşaatların artacağı gerekçesiyle CHP grubu karşı çıktı.

 
'Açılım'da en kritik yanıt!
 
Kılıçdaroğlu: Açılım sorun oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Türkiye Yugoslavya gibi olmaz'
Holbrooke, Deniz Baykal'ın 'Türkiye eski Yugoslavya'ya benzer' uyarısına katılmadı.
'Milletin g.tüne plaka takın'
Hürriyet Gazetesi Yazarı Yılmaz Özdil milletvekillerinin isteğini nasıl ti'ye aldı?
Sinn Fein'den DTP'ye taktik
Sinn Fein'in yöneticilerinden Jim Gibney: Kürtler bizi dinledi Türk Hükümeti de dinlesin.
 
Kürt açılımına iki yasa!
Hükümet, açılımı “Eve Dönüş Yasası” ve ve kamu reformuyla yapılacak!
Başbakan: Sıçrama yapacağız
Erdoğan, marina açılışında konuştu: "Açılımın ardından ekonomide sıçrama yapacağız"
'Çözümü başarmak zorundayız'
Atalay'ın ziyaret ettiği DİSK Başkanı: 'Denedik ama olmadı' sözünü duymak istemiyoruz.
 
Öcalan'ın haritası çözülemedi
Öcalan’ın yol haritasındaki bazı ifadeleri kimse anlamayınca farklı yorumlar ortaya çıktı.
İşte AKP'nin açılım adımları
Hükümet, Kürt sorununun çözümü için Genelkurmay ve MİT'ten de görüş alacak.
Baykal: Anlatsın sır tutarım
CHP lideri Baykal, Kürt açılımı konusunda Başbakan Erdoğan'a çağrıda bulundu:
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri