Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
17 Ocak 2012 Salı - 09:56

Görme engelliye yön tarif cihazı

Sincan’da Satılmış Yılmaz İlköğretim Okulu’nda müdür yardımcısı Haluk Ataşer ile öğrencisi Tuncay Koç, görme engelliler için radyo frekanslı yer ve yön tarifi yapan bir cihaz geliştirdi. Ataşer ile öğrencisi Koç, 2012’yi ‘engelliler yılı’ ilan eden Vali Yüksel’e bu cihazı tanıtmak istediklerini söyledi.

Görme engelliye yön tarif cihazı

SİNCAN’IN Çokören mahallesindeki Satılmış Yılmaz İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Haluk Ateşer ile öğrencisi Tuncay Koç, görme engelliler için radyo frekanslı yer ve yön tarifi yapan bir cihaz geliştirdi. Hareket algılayıcı, FM verici ve flash bellekten oluşan cihazın maliyeti ise sadece 25 lira.
Sistem, görme engelliler için kişiye özel harekete beş adım önceden duyuruyor. Şahsın nerede olduğunu ve istikametindeki yeri bildiren sistemin kamuya açık alanlarda kullanılabileceğini belirten öğretmen Haluk Ateşer, cihazın özelliklerini şöyle anlattı:
“Bu sistemde zaman ayarlı algılayıcı bulunmaktadır. Önceden uyaran, nerede olduğunu söyleyen ve ileride ne olduğunu bildiren bir cihazdır. Radyo frekanslı olduğu için kişisel radyolar veya cep telefonlarındaki radyolardan dinlenebiliyor. 15 dakika aralıksız mesaj yayınlanabiliyor. Kutunun içinde FM verici, flash bellek var, MP3 formatında ses yüklü. Maliyeti ise sadece 25 lira. Cihazı alışveriş merkezleri, mağazalar, açık alanlar, kamu alanlarında kullanmak çok kolay. Üstelik reklamlarını da yapabilirler” 
Öğretmeninin yolunda 
Sistemi ilk tasarlayan ise ilköğretim 7’nci sınıf öğrencisi olan 14 yaşındaki Tuncay Koç. Öğretmeninden aldığı talimatla araştırmalar yapan Koç, görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak için tasarım yapmak istediğini ve öğretmeniyle birlikte böyle bir proje geliştirdiklerini söyledi. Koç, önümüzdeki dönemlerde yeni icatlar yapmak için çalışacağını da sözlerine ekledi.
Vali Yüksel’e sunmak istiyor
BAŞKENT’te 2012 yılını ‘engelliler yılı’ ilan eden Vali Alaattin Yüksel, engellilerin hayatını kolaylaştıracak tüm önlemlerin alınması için de birimlere talimat verdi. Öğretmen Haluk Ateşer ile öğrencisi Tuncay Koç, engelliler yılı nedeniyle bu cihazı Vali Yüksel’e tanıtmak istediklerini söyledi. Öğretmen Koç, şu anda yürüme engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştıracak bir proje üzerinde çalıştıklarını ve önümüzdeki günlerde tanıtım yapacaklarını da ifade etti. /_np/8372/15508372.jpg
Gölbaşı engelleri aşıyor
GÖLBAŞI Belediyesi, ilçede yaşayan 730 engelli vatandaşa, engeli taşıma aracı ile hizmetin yanı sıra, sosyal yardımlar ve çeşitli etkinliklerde de engellilere hizmet veriyor. Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, “Engelli vatandaşlarımızın dün olduğu bugün de yanlarında olmaya devam ediyoruz. Belediyemiz, sosyal belediyecilik anlayışı gereği, tüm vatandaşlarımıza olduğu gibi engelli vatandaşlarımıza da her zaman hizmet vermeye devam edecek” dedi.
Engelli atlet uluslararası başarı getirdi
/_np/8373/15508373.jpgENGELLİ sporlarında adından söz ettiren Yenimahalle Belediyesi’ne bir başarı da atletizmden geldi. Yenimahalle Belediyesi’nin görme engelli sporcusu Veli Kanber Uluslararası Adana Kurtuluş Yarı Maratonu’nda birincilik derecesini aldı. Adana’nın Kurtuluş Yıldönümü sebebiyle bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Adana Kurtuluş Yarı Maratonu’na katılan Yenimahalle Belediyesi sporcusu Veli Kanber koşuya damgasını vurdu. Yüzde 85 görme kaybı olan Veli Kanber, görme engelliler kategorisinde ipi en önde göğüslerken, engelliler genel klasmanında da ücüncü sırayı aldı. Toplam 611 kişinin katıldığı 21 kilometre uzunluğundaki parkuru, 1.40.06.95’lik dereceyle geçen Kanber, kazandığı birincilik kupasını Belediye Başkanı Fethi Yaşar’a getirdi.
Yerli ve yabancı atletlerin katıldığı yarışmanın birinciliğini elde eden Kanber, engellilere verdiği destekten dolayı Yenimahalle Belediye Başkanı Yaşar’a teşekkür etti.
Kanber’i tebrik eden Yaşar, engellilere yönelik hizmetlerin başarı olarak geri döndüğünü görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Amatör sporculara ve engelli sporlarına verdikleri önemin altını çizen Yaşar, “Gençlerimizi ve engellilerimizi sportif faaliyetlere yönlendirmek, ve onları yaşama kazandırmak açısından büyük önem taşıyor” dedi.

 
Görüntüsü bile yetiyor
 
Ankara 5. sırada
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Görüntüsü bile yetiyor
Kırıkkale Keskin Kaymakamlığı tarafından “Maket Trafik Aracı ile Denetim ...
Bakan Yıldız’dan tasarruf tavsiyesi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kendisini ziyaret eden ...
Zanlıları banka memuru yakalattı
Beypazarı’nda banka memuru, bir kişiyi dolandırarak 48 bin lirasını aldığı ...
 
Nitrat kirliliği için mobil laboratuvar
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kimyasal ve hayvansal gübrelerden ...
Hızlı tren için ek finansman yürürlükte
Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü Ankara-İstanbul ...
Başkent beyaza büründü
Başkent’te önceki gün yağmaya başlayan kar, kenti beyaza bürüdü. Yetkililer ...
 
MKE’den iş adamlarına gelin çalışalım çağrısı
MKE Genel Müdürü Ünal Önsipahioğlu, “Kırıkkale’de yüklenicimiz yok. İşlerimizi ...
Sayacınız bombaya dönmesin uyarısı
Su sayaçlarının izole edilmediği taktirde donarak patlayabileceğini söyleyen ...
Patlamada ölen dört işçiye hüzünlü veda
Kırıkkale’nin Yahşihan İlçesi’ndeki Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisi’nde ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri