Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
2035'te Geri Dönüşüm Oranı %60 Olacak
2035'te Geri Dönüşüm Oranı %60 Olacak
2024 Yılının Kelimesi: Kalabalık Yalnızlık
2024 Yılının Kelimesi: Kalabalık Yalnızlık
İŞKUR ve SYDV İşbirliğiyle 19 Bin Kişi İşe Yerleştirildi
İŞKUR ve SYDV İşbirliğiyle 19 Bin Kişi İşe Yerleştirildi
2025’te Tapu İşlemleri İçin Eski Kimlikler Kullanılamayacak
2025’te Tapu İşlemleri İçin Eski Kimlikler Kullanılamayacak
Sahte Alkol Operasyonunda 10 Bin 600 Litre Ele Geçirildi
Sahte Alkol Operasyonunda 10 Bin 600 Litre Ele Geçirildi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
13 Nisan 2010 Salı - 13:12

Eskizlere porselende can verdi

Opera sanatında 40 yılını geçiren ve pek çok eserde başrol üstlenen sanatçı Yıldız Tunbul, yıllarını verdiği sanatını emeklilik yıllarında farklı bir yolla yaşatıyor. Tunbul, opera eserlerinin sahne eskizlerini porselen tabaklara uygulayarak hiç denenmemiş bir çalışmaya imza attı.

Eskizlere porselende can verdi

Kariyerine Ankara’da başlayan ve 40 yıl boyunca opera sanatına emek veren Tunbul, emekli olduktan sonra sanatla içiçe olmayı sürdürdü. Ankara’da Sezer Acarlar ile başladığı porselen boyama çalışmalarına İstanbul’daki Elma Sanat Atölyesinde Gül Arık ve Uğur Olgaç eşliğinde devam eden sanatçı, bu sanatta zaman içinde tecrübe edindi.
Başlangıçta farklı desenler çalışan Tunbul, “yaşamı boyunca büyük bir aşkla bağlandığı opera sanatı kanına işlediği için” bir süre sonra bunu giderek ilerlediği klasik porselen boyama sanatıyla buluşturmaya karar verdi. Tunbul, bu fikirden yola çıkarak ünlü dekor ve kostüm tasarımcılarının sahne eskizlerini porselen tabaklara uygulamaya başladı.

Türkiye’de ilk kez

Tunbul, Türkiye’de ilk kez uygulanan bu çalışmayı, Devlet Opera ve Balesi fuayesinde düzenlenen sergide izlenime sundu. Uğur Babürhan’ın 20 operaya ait 20 tablosunun da yer aldığı sergide, Yıldız Tunbul’un porselen tabaklara uyguladığı 18 sahne eskizi bulunuyor. Sergi, ay sonuna kadar gezilebilecek.

Amsterdam yolcusu

Sanatçı Yıldız Tunbul, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, porselen boyama çalışmalarına 1996 yılında başladığını söyledi. Boyama çalışmalarını 2002-2003 yıllarından itibaren opera sanatı üzerinde yoğunlaştırdığını anlatan Tunbul, bir kitap üzerindeki sahne eskizleri üzerinde çalışmaya başladığını ifade etti. Porselen boyama sanatının meşakkatli bir uğraşı olduğunu dile getiren Tunbul, “Bir kişi bütün gün, 24 saat boyunca sadece bunun üzerine çalışsa dahi ancak bir haftada bitirebiliyor. Çok emek isteyen bir çalışma” sözleriyle porselen boyama tekniğine ilişkin bilgi verdi.

Çalışmalarını yaparken özellikle kendisinin sahne almadığı opera yapıtlarını seçerek porselen tabaklara aktardığını ifade eden Tunbul, “Buna da özellikle dikkat ettim. Çünkü bir böbürlenme, kendini beğenmişlik gibi algılanmamasını istedim. İçlerinde bir tek benim rol aldığım ‘Maskeli Balo’ var. O da bir tesadüftür. Özellikle dikkat ettim” dedi.

Sergideki porselen tabaklarda 18 sahne eskizinin yer aldığını anlatan Yıldız Tunbul, “Sergimiz Ekim ayında da Amsterdam’daki bir galeride de izlenime sunulacak. Ayrıca, İstanbul’da da bir sergi açmamız gündemde, henüz tarihi belirlenmedi” diye konuştu.

Zirvede veda

YILLARINI verdiği operada geçirdiği yılların kendisi için çok anlamlı olduğunu da vurgulayan Tunbul, “Opera literatürünün en büyük rolleri, uluslararası kariyer, alkışlardan sonra zirvede veda... Zaman geçtikçe opera aşkı beni rahat bırakmadı ve onun için sahne eskizlerini porselen tabaklara uygulamaya karar verdim” diyerek sanat olan bağlılığını özetledi.
Sahnede bulunduğu yıllar boyunca dramatik operaların hemen hepsinde başrol oynadığını dile getiren Tunbul, “Bunların hemen hemen hepsinde tek kast (opera ve bale eserlerinde oyuncuların öncelik sıralaması) olarak sahne aldım. Bolşoy dahil olmak üzere dünyanın önemli opera merkezlerinde de sahneye çıktım” dedi.

 
Leyla Aras'tan muhteşem sergi
 
“Türk Filmleri Haftası”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Leyla Aras'tan muhteşem sergi
Ev hanımı Leyla Aras’ın 57 eserinden oluşan resim sergisi Atakule Vakıfbank ...
Müzayedeye ilgi büyüktü
Ankara’nın köklü antikacılık kuruluşlarından Ankara Antikacılık tarafından ...
Başkent Turizm Haftasında coşacak
Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 15-22 Nisanda kutlanacak ...
 
Ankara'lı sanat severlere müjde!
Ankara'da faaliyet gösteren Galeri Artist, olağan sergi programına paralel ...
TÜRKSOY sergisi Ankara'da açıldı
''TÜRKSOY Resim ve Fotoğraf Sergisi'', Basın Yayın ve Enformasyon Genel ...
Onay büyüledi
İngiltere Büyükelçiliği’ndeki piyano resitalinin sanatçısı Gülsin Onay’dı. ...
 
Festival başlıyor
Devlet Tiyatroları, bu ay Konya ve Ankara’da yapılacak iki uluslararası ...
ÇYDD'den gece
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, 20. kuruluş yıldönümünü kutlayan ...
Anadolu'nun büyük başarısı
Ankara Anadolu Lisesi yedi ülkeden dokuz okulla birlikte hazırladığı “Aromatik ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri