Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
3 Mart 2010 Çarşamba - 08:01

Erdoğan kaldıramayacağı bir yükün altına mı girdi

Geçen hafta içinde iktidar karşıtı planlar kurdukları gerekçesiyle üst düzey subayların tutuklanması Türkiye’deki laik elitlere ağır bir darbe vurdu. Ancak bazıları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın altına girdiği ağır yükü kaldırıp kaldıramaycağını sorguluyor.

Erdoğan kaldıramayacağı bir yükün altına mı girdi

Türkiye böyle durumlara alışkın. Son iki yılda bu tarz baskınlar ve tutuklamalar Türk televizyonlarında bol bol haber oldu. Ancak Pazartesi ve Cuma günü tutuklananlar geçmişte olduğu gibi sağcı milliyetçilerin arasından çıkan belirsiz isimler değildi. Bu sefer tutuklananlar son yıllarda Türkiye’ye damgasını vuran, Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasının koruyucusu üst düzey generallerdi.

 

Der Spiegel, 1960’dan bu yana Türkiye’de dört askeri darbe yaşandığını hatırlattı. Tutuklamalardan bu yana pek çok Türk, ordunun misilleme yapıp yapmayacağını soruyordu. Başbakan Tayyip Erdoğan fazla ileri gitmiş olabilir miydi?

 

Dergi, hükümetin ordudan çekinirmiş gibi görünmediğini, Erdoğan’ın ülkeyi önünde herhangi bir engel olmaksızın yönetmeye devam ettiğini belirtti ve ekledi: “Asıl gergin görünen taraf ordu.”

 

Tutuklamaların ardından Orgeneral İlker Başbuğ, Mısır ziyaretini iptal etmesine rağmen, İspanya’da bulunan Erdoğan’ın “yargı süreci işliyor” yorumunu yapması Başbakan’ın soğukkanlılığını ortaya koydu.

 

22 ŞUBAT DÖNÜM NOKTASI OLDU

Dahası, tutuklamaların yaşandığı 22 Şubat tarihi Türkiye’deki İslami hükümet ile laik askerler arasındaki güç mücadelesinin doruk noktasını oluşturdu. Hükümet yanlısı gazeteler olayla ilgili haberleri bir zafer edasıyla verdi.

 

Erdoğan, ordu ve mahkemelerin kendisini devirme çabalarından sıyrılırken, generaller kontrol altına alındı. Başbuğ’un, Erdoğan’ın başörtüsü nedeniyle iki yıl önce askeri hastaneye kabul edilmeyen eşinden dolayı özür dilemesi, bir dönüm noktası oldu.

 

Dergi, yıllardır Türk hükümetinden ordunun gücünün azaltılmasını isteyen Avrupa Birliği’nin (AB) de yaşanan gelişmelerin ardından memnun olması gerektiğine dikkat çekti.

 

ORDUNUN MİSİLLEMESİ

Der Spiegel, Kemalist seçkinlerin pes etmesi durumunda bunun Cumhuriyet tarihinde ilk kez yaşanan bir durum olacağını hatırlatırken karşı tarafın da misilleme yapma hazırlıkları olduğunu ifade etti. Aylardır, hukuk sistemi içindeki Kemalistlerin, Ak Parti’nin kapatılması için dava hazırlığında olduklarına inanılıyor.

 

Generaller, Erdoğan’ın yaptığı pek çok şeyin modern Türkiye’nin temellerine yöneltilmiş bir saldırı olduğunu düşünüyor. Ancak generallerin Erdoğan’ı yerinden etmek için ellerinde kısıtlı sayıda yasal ve siyasi araç kaldı. Eski usul yöntemlerle gücü ele geçirmeye çalışmak da artık bir seçenek olmaktan çıktı.

 

“Buna rağmen aralarında üst düzey karar alıcıların da olduğu aşırı milliyetçi bir grup hükümeti devirmek için yollar arıyordu” ifadesini kullanan Der Spiegel, Özden Örnek’in Nokta dergisinde yayımlanan “Darbe Günlükleri”yle ve “Kafes” planıyla ilgili tartışmaları hatırlattı.

 

Dergi, ordunun yöneltilen suçlamaları kendi içinde soruşturması konusunda baskı altında olduğunu belirtti ve geçen hafta Erdoğan, Başbuğ ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül arasında yapılan “tansiyon düşürme” görüşmesinde Genelkurmay Başkanı’nın ortalığı temizleme sözü verdiğini ifade etti.

 

İSLAMİ DEMOKRASİ?

Der Spiegel, tutuklamaların hükümet yanlısı basında yarattığı heyecanın ne Türk halkında, ne de Avrupa’da görülmemesinin şaşırtıcı olduğuna dikkat çekerek, “Bunun nedeni, birçok Türk ve Avrupalının aslında Erdoğan’a güvenmemesi mi? Türkiye Cumhuriyeti tarihinin belki de en güçlü başbakanı Erdoğan, gerçekten kusursuz bir demokrat mı?” sorularını sordu.

 

Pek çok kesimden insanın Ak Parti’nin kurduğu düzenden rahatsız olduğu belirtilen yazıda

Erdoğan’ı sert dille eleştiren gazeteci Burak Bekdil’in, “AK Parti kendi yandaşlarını toplumun her yerine doldururken sadece ordunun demokratikleşmesiyle nasıl bir demokrasi inşa etmiş oluruz ki? İslami bir demokrasi mi?” sorusunu hatırlatıldı.

 

Erdoğan birkaç yıl önce iktidar “halkın elindedir” demişti. Elbette haklı. Ancak pek çok insan Başbakan’ın hangi halktan bahsettiğini merak ediyor.

 
'İntikam almıyoruz'
 
Enflasyon çift haneye çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'İntikam almıyoruz'
Erdoğan, komutanlara yönelik son operasyonlara gönderme yaparak "Şahsi ...
Beyaz Saray'dan şok açıklama
Yarınki Ermeni oylaması öncesinde Obama'nın sözcüsü 'Gerçekler kabul edilmeli' dedi..
YAŞ kararlarına yargı yolu
AKP'nin anayasa değişikliği paketine göre ihraçlara karşı yargıya gidilebilecek.
 
Türkiye böyle bir işsizlik görmedi
2009'da Türkiye 860 bin kişi işsiz kaldı...
İşte Erdoğan'ı protestoya imza veren isimler
İlginçtir protestoyu muhafazakar medya başlattı. Erdoğan'ı protestoya ...
Erdoğan: Kıbrıs'tan asker çekebiliriz
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözümü konusunda üzerine ...
 
Bahçeli, Erdoğan'ı Erbakan'la vurdu!
MHP Lideri Devlet Bahçeli 28 Şubat'ın asıl mağdurlarının Erbakan ve arkadaşları olduğunu savundu.
Erdoğan mal varlığını açıkladı
Avro ve Dolar’a güvenmedi parasını TL’de korudu
Üniversiteli işsiz çaresiz!
Araştırmaya göre üniversite mezunlarının % 35,3'ü asgari ücretle çalışmaya hazır.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri