BDP desteğini çekti
BDP, 8. maddeyle ilgili dünkü 2. tur oylamaya katılmadı. Ankara Milletvekili M. Zekai Özcan’ın istifasıyla sandalye sayısı 336’ya düşen AKP, Meclis Başkanı Şahin’in de oy kullanamıyor olması nedeniyle 335 oyla 8. maddeyi geçirmeye çalıştı. Ancak fire korkusu sonunda gerçek oldu.
AKP fire verdi 8.madde düştü,Erdoğan şokta
ANAYASA değişikliği görüşmelerinin 2. turunda AKP’lilerin verdiği ret oylarıyla parti kapatmayı zorlaştıran 8. madde 327 oyda kalarak düştü ve Başbakan Tayyip Erdoğan, Anayasa paketinde hiç beklemediği bir yenilgiye uğramış oldu. İlk turda 337 kabul oyu çıkan maddeyle ilgili sonucun şoku, Erdoğan’ın yüzüne yansıdı.
8. madde neler getirecekti?
MADDEYLE, Anayasa’nın 69. maddesi değiştiriliyordu. Buna göre parti kapatma davası; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın talebi üzerine, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin 5’er üye ile temsil edildiği komisyonun üçte 2 çoğunluğu ve gizli oyla vereceği izin üzerine açılabilecekti. İlk turda bu maddeye BDP ’evet’demişti.
Şokun dalgaları yayılıyor
BAŞBAKAN Erdoğan, şokun ardından kurmaylarıyla bir araya gelip bundan sonra atılacak adımları ele alırken, “Milletvekilleri kendi iradelerini kullandı” demekle yetinirken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Çok hayırlı oldu” ifadesini kullandı. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, “Vekiller vicdanlarının sesini dinledi” dedi.
Anayasa paketi delindi
Anayasa değişikliği teklifinin 2. turunda parti kapatmayı düzenleyen 8. madde 327 oyda kaldı ve düştü. TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamada 8 fire veren AKP iktidarı, Anayasa maratonunda ilk golü yemiş oldu
Macit SOYDAN
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ’hap gibi’diye nitelediği Anayasa paketi delindi. Anayasa değişikliği teklifinin parti kapatmayı düzenleyen 8. maddesi 327 kabul oyu çıktığı için paketten düştü. TBMM Genel Kurulunda gizli oylamaya 410 milletvekili katıldı. Oylamada 327 kabul, 76 ret oyu kullanıldı; 2 milletvekili çekimser kaldı, 3 oy boş çıktı ve 2 oy da geçersiz sayıldı. Oylamaya ilişkin tasnif işlemi herhangi bir karışıklığa neden olmamak için iki kez yapıldı. Oyların ikinci sayımında da Anayasada öngörülen beşte üç çoğunluğun altında kabul oyları çıktığı belirlendi.
BDP oylamaya katılmadı
Birleşimi yöneten TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, “İlgili madde öngörülen beşte üç çoğunlukla (330) kabul oyu alamadığından reddedilmiştir” dedi. Maddenin yeterli oyu alamayarak reddedilmesi CHP ve MHP grubundaki milletvekillerince sevinçle karşılandı. Sonuçta, ilk tur oylamalara katılan BDP’nin ikinci tur oylamalara katılmaması etkili oldu. BDP’li Sırrı Sakık, bu durumu, “Diyalog olmayınca bu noktaya gelindi” şeklinde değerlendirdi.
İlk turda 337 oy almıştı
Teklifin 8. maddesi ile Anayasa’nın “Siyasi Partilerin Uyacakları Esaslar” başlıklı 69. maddesinde parti kapatmayı zorlaştırıcı hükümler getiriliyor; parti kapatma davası açılması TBMM’nin iznine bağlanması öngörülüyordu. Madde, CHP’nin itiraz ettiği 3 maddeden biriydi. Birinci turda, 8. maddenin gizli oylamasına 414 milletvekili katılmış; oylamada 337 kabul, 72 ret oyu kullanılmış; 5 milletvekili çekimser kalmıştı.
Bu kez hapı AKP yuttu
Hatırlanacağı gibi Başbakan Erdoğan, Anayasa değişkilği paketini hapa benzetmişti. Erdoğan, “Milletin vekilleri zaten bunu tek tek oyluyor, Parlamento’da bütün değerlendirmesini yapıyor, milletin huzuruna bunu hazır olarak getiriyor, ön çalışma bu Parlamento’da bitiyor, bittikten sonra da bunu adeta bir hap gibi, tablet gibi sunuyor. Yani, ’Biz bunu görüştük, bitirdik, size sunuyoruz ey milletim’diyor” demişti. Erdoğan önceki günkü grup toplantısında yaptığı konuşmada da ‘evet’ veren milletvekillerine övgüler yağdırmıştı. Ancak bu övgülein vekilleri etkilemediği ortaya çıktı.