Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>EKONOMİ
14 Haziran 2022 Salı - 12:49

Enflasyon doğrultusunda parasal sıkılaşma perspektifi

Enflasyon baskıları… ABD’de enflasyon baskıları yoğun şekilde hissedilirken, Cuma açıklanan Mayıs TÜFE verileri enflasyonun sanıldığı gibi düşüşte olmadığını, aksine zirveye doğru eğiliminin devam ettiğini gösterdi

Enflasyon doğrultusunda parasal sıkılaşma perspektifi

Enflasyon baskıları… ABD’de enflasyon baskıları yoğun şekilde hissedilirken, Cuma açıklanan Mayıs TÜFE verileri enflasyonun sanıldığı gibi düşüşte olmadığını, aksine zirveye doğru eğiliminin devam ettiğini gösterdi. Mayıs verilerinde TÜFE yıllık %8,6 artarken, çekirdek TÜFE yıllık %6’lık bir orana işaret etti. TÜFE belirgin bir zayıflama belirtisi göstermediği sürece Fed’in hızlı bir şekilde faiz artırma noktasında kalacağını bildiğimizden, bu gibi yüksek gerçekleşmeler şahin beklentileri körüklemekte. Enflasyonun genele yayılan ve birçok koldan etkilenen eğilimi gerekli politika aksiyonunun etkinliği konusunda zorlayıcı. Bu aşamada tedarik zinciri sorunları, hizmet enflasyonunda görülen hızlanma gibi faktörler uzun süre yüksek kalabilecek bir enflasyona işaret etmekte ve bu yönde birikimli riskleri öne çıkarmaktadır.

Şahin perspektif… Enflasyon eğiliminin halen aşağı doğru dönmediği anlaşılırken, bundan önceki süreçte de enflasyonun geçiciliğine dair saptamaların bir “yanlış okuma” olduğu ortadadır. Bu doğrultuda Fed tarafında hızlandırılmış bir sıkılaşma olmasına yönelik daha fazla beklenti ortaya çıkmaktadır. Fed’in 50 bps’lık faiz artışları serisini bu hafta başlatması kesin gözükürken, bunu iki toplantıda daha bu şekilde devam ettirmesi de neredeyse kesinleşmiştir. Powell’ın son açıklamaları Haziran ve Temmuz toplantılarında 50 bps’lik faiz artışlarının makul görüldüğünü göstermektedir. Bu konudaki rehberlik, Fed’in enflasyonda sürekli ve ikna edici şekilde bir düşüş olana kadar faizleri artırma ve hızlı şekilde nötr orana ulaşılması yönünde. FOMC tutanakları da birçok üyenin bu rotaya uygun bir bakış açısında olduğunu ortaya koydu.

 

 

 

Ekonomik aktivite çekinceleri… Fed’in azalan ekonomik aktivite çerçevesinde faiz artışlarından kaçınma eşiğinden ise henüz tam olarak emin olunamamakta ve faiz artışlarının resesyona yol açıp açmayacağı halen belirsiz. Son tüketici güveni verileri, enflasyonun artık harcama yapma isteğine yönelik erozyon etkisini göstermekle beraber ABD ekonomisinin fiyat artışlarından veya finansal sıkılaşmadan bir talep şoku yaşaması riski bulunmaktadır. Bu perspektif Eylül ayında duraksanabileceğine dair analizleri bir ara öne çıkarsa da, enflasyonu düşürme gerekliliği ve ağırlığı talep enflasyonuna kayan profil Fed’in acı ilacı uygulamada çekingen davranmama ihtimalini daha yüksek göstermektedir.

Avrupa Merkez Bankası gibi, jeopolitik risklerin yarattığı kriz ortamına resesyon potansiyeline anlamında daha yakın duran bir parasal otorite de sıkılaştırma rotasında ilerleme isteğini ortaya koydu. Son toplantısında şahin perspektifi ortaya çıkaran ECB, Temmuz ayında 25 bps faiz artışı sinyalini verirken Eylül toplantısında yeni bir faiz artışı ihtimalini de masaya koydu.

Sonuç? Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verileri ve yüksek fiyat etkilerinin çekirdek endekslerde de yansımalar göstermesi Fed’in 15 Haziran toplantısında 50 bps faiz artışı yapacağı konusunda mutabakatı oluştururken, artık trader fiyatlaması Temmuz ve Eylül toplantılarında da bu serinin devam ettirileceğini göstermektedir. ABD 2 yıllık tahvil faizleri %3,21, 10 yıllık tahvil faizleri de %3,25 ile yukarı hareketini ağırlıklandırdı ve önden yüklemeli bir sıkılaştırma efektini yansıtıyor. Bu seviyeler, 2018 yılındaki zirve piyasa faiz oranları eşiğinin geçilmesi bakımından da önemli. Fed, kredi piyasalarını ve ekonomideki talebi daha sıkı şekilde ele alan politika ayarlamalarını yapma konusunda muhtemelen daha hızlı davranacak ve gelen verilerin enflasyon çıkarımları marjinal beklentiler doğurma noktasında da etki yaratabilecek bir potansiyel oluşturabilir.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Suriye'de gözaltında tutulanlar karşılıklı serbest bırakıldı
 
Küresel piyasalar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasa gelişmeleri
Bu hafta Fed ve İngiltere Merkez Bankası toplantıları gerçekleştirilecek, ...
Piyasalar ECB sonrası Fed’i bekliyor
Gelecek hafta gerçekleşecek Fed beyanatı piyasaların odak noktası durumunda. ...
Türkiye: Cari hesap açığı Nisan’da genişledi
Türkiye’de Nisan ayında cari işlemler dengesi enerji fiyatlarındaki küresel ...
 
ABD: Enflasyon beklenmedik şekilde yüzde 8,6 ile 40 yılın en yüksek seviyesine hızlandı
Enflasyon, mayıs ayında geniş çaplı bir ivmelenme ile 40 yılın yeni zirvesine ...
Türkiye: Yabancı para mevduat arttı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre ...
Yabancılar Mayıs ayında 885,2 milyon dolarlık satış yaptı
Borsa İstanbul tarafından aylık olarak açıklanan yabancı yatırımcıların ...
 
Türkiye: Gelire endeksli senetler yüzde 23,04 yıllık bileşik getirecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 15-22 Haziran talep toplama sonrasında ihraç ...
İhracat birim değer endeksi %13,3 arttı
İhracat birim değer endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ...
Enflasyon verisi öncesi altın 1850 Dolar/Onsun üzerinde kalamadı
Altın dünkü seansta kırmızıda bir kapanış yaparken enflasyon verisi öncesi ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri