Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
17 Kasım 2021 Çarşamba - 12:40

Ekonomik gelişmeler

Dün endeks 1681.78 – 1725.02 arasında işlem gördü ve günü -0.99% değişimle 1685.60 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi yüksek seviyede gerçekleşti. Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1663 – 1710 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz. (Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de karışık açılış bekliyoruz. Dün endeks 1681.78 – 1725.02 arasında işlem gördü ve günü -0.99% değişimle 1685.60 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi yüksek seviyede gerçekleşti. Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1663 – 1710 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

 

Piyasalarda Bugün

Küresel piyasalarda varlık sınıfları arasındaki fiyatlama davranışları daha belirgin şekilde ayrışma gösteriyor. Fed’e dair beklentiler, Amerikan dolarına yönelim ve ülkelerin uyguladıkları para politikalarındaki ayrışmanın gelecek dönem beklentilerinde yarattığı erozyon kaynaklı bugüne indirgenen sert fiyat davranışları FX işlemlerinde şiddetini daha fazla artırmış durumda.

ABD’de geçtiğimiz hafta takip edilen ve 30 yılın yükseğinde gerçekleşen enflasyon verilerinin ardından faiz ve USD işlemlerindeki talep yönlü değişim artan hızda devam ediyor. İçerisinde bulunduğumuz haftanın en önemli verisi konumunda olan ABD perakende satışlar verisinin manşet ve çekirdekte beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, bu durumun da enflasyonist baskıların dile getirildiği dönemde yaşanması endişelerin güçlü iç talep noktasında konsolide olmasına imkan tanıyor.

16 Kasım fiyatlamalarında DXY Temmuz 2020’den bu yana en yüksek seviyesini test ederken, Bloomberg dolar endeksi ise (BBDXY) Kasım 2020’den bu yana en yüksek noktasına ulaşmış durumda. DXY 200 haftalık ortalamasının gerçekleştiği 94.85 seviyesinin üzerine taşınırken, teknik açıdan 97.50-98.00 aralığının çok uzakta olmayabileceğini düşündürüyor. Ortak para birimi euronun Amerikan doları karşısında 16 ayın düşük seviyelerine gerilemesinin yanında Japon yeni ise bir süredir sergilediği zayıf duruşun devamı olarak 4 yılın düşüklerinde karşımıza çıkmakta.

Fed’in önemli isimlerinden Bullard dün yaptığı açıklamalarda tapering sürecinin erken tamamlanmasından yana olduğu şeklindeki düşüncesini bir kez daha dile getirdi. ABD Başkanı Biden’ın Fed başkanlığı için vereceği kararda ise ilk kez süre dile getirildi ve 4 gün içerisinde açıklanacağı belirtildi. En kuvvetli aday mevcut başkan Powell olarak karşımıza çıkarken, Demokrat aday Brainard ile Biden’ın süreç içerisinde görüşme yaptığı detayını da not düşmek gerekiyor.

Yurt dışı fiyatlamalarda Amerikan dolarına olan yönelimin son günlerde bir miktar ivme artırdığını daha yüksek sesle tartışıyoruz. Söz konusu durumdan gelişmekte olan ülke para birimleri de kendi içerisinde farklı hikaye ve beklentiler ile ayrışma göstererek etkilenmekte. Dün Türk lirası Amerikan doları karşısında %2.47 zayıflarken, DXY %0.53 yükseldi, EMFX grubu üyeleri ise ortalamada %1.04 değer kaybetti. Fed’in 22 Eylül’de gerçekleştirdiği toplantısından bu yana 16 Kasım kapanışına dek Türk lirasındaki zayıflama %16 seviyesine ulaşırken, EMFX grubu %3.5 değer kaybı ile karşımıza çıkmakta. Enflasyonun yüksek çift hanelerdeki ivmesini artırması, para politikasına dair beklentiler ve faiz indirimleri liranın ayrışmasında açıklayıcı faktörler olarak belirtilebilir.

Piyasalar

Hafta ortası işlemlerinde genel risk algısının negatif yönde şekillendiği görülüyor. Amerikan dolarına olan talep, tahvil faizlerindeki yükseliş ve yıl sonu eğilimi kaynaklı realizasyon isteği fiyatlamalarda etkili oluyor. Bu sabah MSCI Asya endeksi 4 gün sonra ilk kez değer kaybederken, vadeli ABD endeksleri de dalgalı seyrediyor.

Türk lirası Amerikan doları karşısında geride kalan günde %2.47 değer kaybederek emsallerinin daha zayıf seyretti. BIST 100 endeksi kapanışı %-0.99 ile 1685 puan seviyesinden gerçekleşirken, 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +16bp ile %19.66, ülke risk primi ise %2.3 yükselişle 416bp oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genel olarak pozitif bölgede gerçekleşti. Euro Stoxx 50 %0.35, FTSE 100 %-0.34, DAX %0.61 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %-1.33 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde bir kez daha majör ABD endeksleri ile gelişmekte olan ülke varlıklarının ayrıştığı görüldü. Dow Jones %0.15, S&P 500 %0.39 ve Nasdaq %0.76 olurken; Bovespa %-1.82, Merval ise %-3.58 ile günü sonlandırdı.

Asya’da değer kayıpları söz konusu. TSİ 08.25/ NKY 225 %-0.27, Hang Seng %-0.35, CSI 300 %- 0.01 ve KOSPI %-1.10 ile karşımıza çıkarken, USDCNH paritesi offshoreda 6.3879 ile yuanda değer kazancına işaret etmekte.

Fiyatlamalar

BIST 100 endeksinde 1670-1645 seviyeleri destek, 1750-1800 ile direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 10.08-9.95 seviyeleri destek olarak izlenebilir. Global Amerikan doları fiyatlamalarının EUR çaprazları üzerinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. 1.1270-1.1115 destek, 1.1350-1.1420 ise direnç olarak izlenebilir

ABD Verileri -

Perakende satışlarda güçlü seyir devam ediyor

ABD’de Ekim ayına ait perakende satışlar verisi açıklandı. Manşette Bloomberg Terminal beklentisi olan %1.4’ün üzerinde %1.7 yükseliş gerçekleşirken, Eylül verisi %0.7’den %0.8’e revize edildi. Doğrudan GSYH içerisine giren çekirdek satışlarda beklenti %0.9 iken %1.6 yükseliş yaşandı, Eylül rakamı %0.8’den %0.5’e güncellendi. Aynı dönemde ithalat fiyatları endeksi %1 olan beklentinin üzerinde %1.2 artarken, çekirdekte %0.5, yıllıkta ise %10.7 yükseldi.

Maliyetlerin yükselmesi enflasyon görünümü açısından olumsuz. Keza güçlü perakende satışlar verisi de iç tüketimi destekliyor. Verilerin faiz hadleri ve Amerikan doları üzerinde yukarı yönlü baskı kurmasını bekleriz.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin-Afrika ticaret hacmi yılın ilk 9 ayında 185,2 milyar doları buldu
 
Antalya’da sahte içki operasyonları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, beklentileri aşan makro verilerin yarattığı iyimserliğin ...
Dolar-TL rekorları yenilerken endeks rekorlara mola verdi
Yarın yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısına bir adım kala doların ...
Piyasalarda bugün
Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 23.852 kişi, hayatını ...
 
Enflasyona rağmen algı pozitif
ABD enflasyonun yükselişin, Fed’in para politikasını etkileyebilir yaklaşımına ...
Piyasaların yönü
Geçen hafta açıklanan global enflasyon verileri, enflasyon kalıcığı sorunun ...
Kıymetliler rallisi sürüyor
Altın yedi seans üst üste yeşilde kapatmayı başarırken, FED toplantısından ...
 
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde Eylül ayına ait açıklanan sanayi üretimi beklentilerin ...
Zeytin üretimi yüzde 32 artacak
2021 yılında, geçen yıla göre zeytin üretimimiz yüzde 32 artarak 1.7 milyon ...
Toplam ciro yıllık %42,6 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2015=100), ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri