Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
"Çanakkale Boğazı'na taktığımız yakut bir gerdanlık olarak gördüğümüz 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışını yapmak üzere bir aradayız.
Ecdadın 107 yıl önce kazandı muhteşem zaferini adadığımız 1915 Çanakkale Köprüsü'nü bir hilal uğruna ya Rab batan güneş kadar şanlı tarihe, ecdada hitap ediyoruz.
Hani hep maziden atiye köprü kurmak diyoruz ya işte bugün bu sözü hem lafzıyla hem ruhu hayata geçiriyoruz.
1915'te Çanakkale Köprüsü'nün ülkemize milletimize şehrimize tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum.
Fakat unutmayın 140 yıl önce Sultan Abdülhamid Han az önce ifade ettiğim o köprülerin eski çalışmalarını yapmıştı ve o hazırlıkları yapmıştı
Osmanlı'nın ardı ardına yaşadığı savaşlar sebebiyle hayata geçirilemeyen Abdülhamit Han yadigarı bu projelerin bir kısmını hayata geçirmekte bize nasip oldu.
1915'te Çanakkale Köprüsü her bir teknik özelliği ile de farklı anlamlar taşıyor ve şimdi de hamdolsun Cumhur İttifakı olarak bunu açmak bize nasip oldu. Köprümüzün isminin başındaki 1915 1. Dünya Savaşı'nın en kanlı en ibretlik en mücadelelerine sahne olan Çanakkale'de Deniz Zaferi'ni kazandığımız yılı.
Kule yüksekliği 318 metrede martın 18'ini ifade ediyor 3 mart ayı 18 bugün işaret ediyor. Orta açıklıgı uzunluğu 2023 metre ise cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yılı olan 2023'ün ve büyük hedeflerimizin işaretidir.
Dolayısıyla ecdadımız bir asır önce burada 'Çanakkale geçilmez' sözünü kanıyla tarihe nakşetmişti. Neydi o haçlı hilal mücadelesiyle ve ecdadımız kınalı kuzuları ile Gazi Mustafa Kemal'in riyasetinde Paşa'nın riyasetinde o kınalı kuzular Seyit Onbaşı, evet 'Çanakkale geçilmez' demiş ve burada tarihi yazmıştı.
İşte o Çanakkale'deki mücadeleyi verenlerin torunları olarak bugün biz burada mıyız.? Buradayız, ama biz şimdi bugün başka bir adım atıyoruz Biz de işte 18 Mart Çanakkale Köprüsü'nü açıyoruz. İnşa ettiğimiz bu köprü ile ecdadın mirası aynı mesajı mühendisin ve teknolojinin imkânlarıyla tarihe yeniden kazıdık. Ve az önce Güney Kore Başbakanla dinledik heyecanlı gördünüz değil mi.? Aşkını gördünüz değil mi.? Kore herhangi bir anlaşma şu bu yokken o zaman da işte bizim büyüklerimiz ne yaptılar Kore'de savaşa gittiler ve orada şehit olanlar oldu Şu anda orada tabii insanları var oraya gittiğimizde hep o kabristanı ziyaret ederiz. Bunlar sıradan bir olay değil bunlar aşktır aşk.
Kişinin sevdiğinde yok olmasıdır, işte hep beraber şu anda Kore ile attığımız bu adımlar inşallah en kısa zamanda ticaret hacmimizi inanıyorum ki 20 milyar dolara çıkaracağız ve yatırımlarıyla köprülerimiz de ki bu dayanışma ile adımlarımızı atıyoruz.
Türkiye'nin Türk milletinin istediğinle başaramayacağı hiçbir şey olmadığını dosta düşmana gösterdik gösteriyoruz. Hiç şüphesiz ubrada sadece bu köprüden bahsetmiyoruz, karşımızda İstanbul'u Tekirdağ ve Çanakkale üzerinden Balıkesir'e bağlayacak dev bir ulaşım projesi var.
Bugünkü Malkara'dan Çanakkale'ye kadar uzanan 101 kilometrelik otoyolunda açılışını gerçekleştiriyoruz. İş bilenin kılıç kuşananındır. Türkiye'nin en yoğun araç güzergahlarından birisi olan bu yolda Lapseki-Gelibolu arasında feribotlarla ulaşım sağlanıyordu Burası saatlerce feribot sırası beklenen ardından bir buçuk saatlik bir yolculukta karşıya geçilebilen bir yerde şimdi aynı yolculuk 1915 Çanakkale Köprüsü üzerinden sadece 6 dakikada tamamlanacak.
Köprümüzün temelini 4 yıl önce yine bir 18 Mart günü atmıştık. Firmalarımız Güney Koreli iş ortaklarıyla birlikte kolları sıvadık.
Türkiye orta açıklığı itibariyle dünyanın en uzun köprüsü ne sahip Japonya'yı geride bırakarak bu alanda ilk sıraya yerleşti tabii orta açıklık uzunluğu bakımından dünyadaki ilk 10 köprünün üçünün ülkemizde olduğunu da hatırlatmak isterim.
Tünelleri ile çepeçevre kuşatan otoyol projemizin bugün açılışını yapacağımız kısmı evet burayı söylüyorum 2,5 milyar avroluk bir yatırım bedeline sahip.
Peki bu 2,5 milyar avroluk yatırım bize ne kazandıracak.? Ülkemizin bu yatırımla sadece zamandan akaryakıt tüketiminden ve karbon salınımı az alımından kazancı yıllık ne olacak biliyor musunuz.? 415 milyon avro.
Şehirlerimiz arasında güvenli konforlu hızlı bir şekilde yapılacak seyahat'n kolaylığına, rahatlığına huzuruna yapılan hesaplamalar bu projenin ekonomimize üretimde 5,3 milyar avro istihdamı 118 bin kişi milli gelirde 2,4 milyar avro ilave katkısının olacağına işaret ediyor.
1915 Çanakkale Köprümüz kamu özel işbirliği ne denilen yap-işlet-devret modeliyle inşa ettiğimiz en son eserdir. İnşallah bunun devamı gelecek burada kalmayacağız.
Ülkemizde bu modeli 30 yıllık bir geçmişi olmakla birlikte en başarılı örnekleri bizim dönemimizde ortaya çıkmıştır. Dünyada da 134 ülke bu modeli farklı sektörlerdeki yatırımlarında kullanıyor. Kamu özel işbirliği modeli performansında Avrupa'da 3. dünyada 13 sırada yer alıyoruz.
Almanya son 4 yılda 15 milyar dolarlık kamu özel işbirliği ne dayalı otoyol projesi yaptı Amerika'nın açıkladığı 1,5 trilyon dolarlık altyapı projelerinin önemli bir kısmı bu modelle gerçekleştirmiştir.
Asya ve Ortadoğu ülkelerinde de kamu özel işbirliği projeleri oldukça yaygın. Türkiye bu yöntemle sadece ulaştırma sektöründe son 20 yıl 37 buçuk milyar dolarlık yatırımı hayata geçirmiştir.
Yani kendi kafamızdan değil dışarıdan getirmek suretiyle bunu başarmıştır. Bu dönemde yaptığımız projelerin milli değerlerimize katkısı ne biliyor musunuz.? 395 milyar dolar üretime katkısı 838 milyar dolar istihdama katkısı. 1 milyon kişi aynı yatırımları sadece bütçe kaynakları ile yapmaya kalsaydık on yıllar boyunca beklememiz gerekecekti.
Buradaki gibi stratejik öneme sahip yüksek bütçeli projeleri kamu özel işbirliği kısa sürede tamamlayarak hizmete açtık. Plan hazırlıkları süren 2053 vizyonumuzdaki altyapı projelerinin önemli bir kısmını da aynı modeller gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.
Eserlerimizi projelerimiz ülkemize katma değer ve bütçemize gelir sağlayan eserler olarak kalkınma tarihimizdeki yerlerini almışlardır. Aslında bugün burada bu kamu özel işbirliği projelerinin her birinin yatırım ve bakım maliyetleri garantileri ve devlete sağlayacakları kazançlarını teker teker anlatmayı planlıyordum , ancak bu soğuk havada sizlere uzun süre bekletmemek için sadece şunu söylemekte yetinmek istiyorum. Türkiye babasının temelini attığı eserin bitimini ancak torununun görebildiği dönemlerden aldığı derlse bu modeli geliştirerek uzun yıllara yayılacak yatırımlarını kısa sürede bitirmeyi tamamlamıştır.
Garantili işletme döneminde bile kamuya kaynak veya getirisi olan bu eserleri sonrasında da uzun yıllar boyunca devlete kazanç sağlamayı sürdürecektir.
Mesela bütçeden tek kuruş çıkmadan 10 milyar avroluk bir yatırım da tamamlanarak 200 bin kişi istihdam eden İstanbul Havalimanı ilk yılında garanti yolcu sayısını aşarak kamuya 22 milyon avro ilave gelir getirmiştir. Bölünmüş yolların ve otoyolların %100 artan araç trafiğine rağmen kazaları yüzde seksen azaltarak insanımızın sadece mal değil can güvenliğine de hizmet ettiğini unutmamalıyız. Basitçe ifade edecek olursak bu modelli peşin parayla zaten yapamayacağımız bütçe imkanlarıyla da bitirmesi uzun vakit alacak projeleri kısa sürede ve taksitle milletimizin hizmetine sunuyoruz.
Hastaneleri böyle yapıyoruz, yolları böyle yaptık, yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Sağladığı zaman yakın emisyon kazançları yanında hayata geçirildiği bölgelerde yol açtığı ekonomik ve sosyal ivmeyle bu projeler Türkiye'nin kalkınmasına çok önemli destekler vermektedir.
Küresel ekonomik sistemin yeni baştan düzenlendi şu dönemde ülkemizin yatırım insan gücü üretim ihracat potansiyeli ile öyle çıkmasında bu projelerin payı çok büyüktür.
Bu modele karşı çıkanlara sadece ülkenin kalkınması için gereken yatırımları yapma konusunda hangi teklifleri olduğunu sorunu tek başına onların ne derece boş konuştuklarını ne derece hazırlıksız neden seni yakar olduklarını göstermeye yetecektir.
İşte bunun için diyoruz ki biz burada sadece boğazın iki yakası arasındaki bir köprü hizmet açmıyoruz. Biz burada Türkiye'nin bugünü ile geleceği arasında giderek daha da güçlenen bir kalkınma köprüsü kuruyoruz.
Biz bugün burada Türkiye'nin büyüme güçlenme gelişme bölgesinde ve dünyada huzurunun refahın adaletin hakkaniyeti sembolü haline gelmemiz yolunun yeni bir halkasına kavuşuyoruz.
1915'te Çanakkale Köprüsü'nün şehrimize ülkemize milletimize bölgemize dünyaya hayırlı olmasını diliyorum.
Bizler geçiş ücretini 200 lira olarak belirledik. Bir hafta ücretsiz olacak."
Hibya Haber Ajansı