Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
12 Aralık 2011 Pazartesi - 09:41

Çöplükten 3-4 Bilkent çıkar

Beş sene öncesine kadar kentin en büyük çevresel felaketi olan Mamak Çöplüğü’nde çöp artık yok ediliyor. ITC Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, Mamak Çöplüğü’nde yeni kurulan sistemle ilgili soruları yanıtladı.

Çöplükten 3-4 Bilkent çıkar

BAŞKENT’İN beş yıl önceye kadar kanayan yarası olan Mamak Çöplüğü’nü, “Endüstri Parkı’na” dönüştüren İnvest Trading Consulting(ITC) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur iddialı konuştu: “Çöpün ıslahıyla bir kentin doğu aksının kaderi değişti. Buradan abartısız söylüyorum 3-4 Bilkent çıkar. Orayı nasıl yaptıysak burayı da o hale dönüştürmek zor değil.”
Beş yıl öncesine kadar belediyelerin köpekleri öldürüp attığı, kilometrelerce ötesine kokusu giden Mamak Çöplüğü’nde bugün elektrikten ısıya, domatesten çileğe bir çok ürün elde ediliyor.
Bizim çöpümüze uygun teknoloji
Ankara’nın en prestiji bölgelerinden Bilkent’in yaratıcılarından, Ali Kantur, Büyükşehir Belediyesi adına yürüttüğü Mamak’taki “Ankara Katı Atık Projesi”ni 
anlattı:
“Çöp ıslahıyla ilgili tüm teknoloji ‘Batı’daydı. En iyiyi yapmak için yola çıktığımızda gördük ki batının çöpüyle bizim çöpümüz aynı değil. Bizim çöpümüze uygun teknolojiyi üretmeye karar verdik. Bugün bir çatı altında tüm teknolojinin kullanılabildiği Türkiye’de tek kuruş haline geldik. Açıkçası bir bölgeyi hatta bir ülkeyi bu kadar etkileyecek bir iş yaptığımızı ilk başlarda farketmedik. 
Bilkent modeli
Mamak denince akla çöplük gelirdi, bugün çöplüğün çevresinde İKEA’sı alışveriş merkezleri olan bir yere dönüşüyor. 
Ankara Batı’ya doğru büyürken, trafik de çekilmez hale geliyordu. Bugün doğuya doğru büyüme şansı oldu. Bizden sonra buraya gelen yatırımcıları da çok takdir ediyoruz. Üniversitelerin, okulların ve yerleşim yerlerinin de açılmasıyla sosyal değişimin de yaşanacağını düşünüyorum. Bilkent’i kurduğumuz için rahatlıkla söyleyebilirim ki buradan 3-4 Bilkent çıkar. Bilkent’in toplam sahası 5 bin dönüm civarıdadır, burada çok büyük bir saha var. İki üniversiteyi rahatlıkla kaldırabileceği gibi golf sahaları, spor
 kompleksleriyle seçkin bir kent kurabilirsiniz. Bunun yanında fuar alanları ve teknoparkları da ekleyebilirsiniz. Bölgenin Silikon Vadisi benzeri bir bilim ve teknoloji üssüne de dönüşmesi mümkün. Bilkent’i kurarken dikkat ettiğim birinci unsur insanların şehre gidip gelme gereksinimini ortadan kaldırmaktı. Aynı modeli rahatlıkla bu bölgede de uygulayabiliriz.” 

Mamak’ı “çöple” ısıtabiliriz

MAMAK Çöplüğü’nde biriken metan gazının bertarafı için kurulan santralin 16 jeneratörün ürettiği 22.4 Megawatt/saat elektrik enerjisi ve 10 yıllık rezerv kapasitesiyle eşdeğerleri arasında dünyanın en büyükleri arasında yer aldığını belirten Kantur, “Elektrik üretirken çıkan ısıyla tüm Mamak’ı ısıtmak mümkün” dedi. Kantur şu bilgileri verdi:
“Burada elektirik üretirken çıkan ısıyı civardaki binalara vererek ısıtabiliriz. Evlere sıcak suyu rahatlıkla taşıyabilir böylece doğalgaz ithalatını da azaltırız. Aynı sistemi Bilkent’te yaptık, Mamak’ta da yapabiliriz. Bunu öncelikle yerel yönetimin istemedi lazım. Büyükşehir Belediyesi ile el ele bunun altından kalkarız.”

Önce domates şimdi çilek

“ESAS işimiz çöpü bertaraf” etmek diyen Kantur bunun yanında da elde edilen ısıyla seralar kurarak tarımsal üretim sahası da yarattıklarını söyledi. Kantur şu bilgileri verdi:
“Metan gazını çıkarıp elektriğe dönüştürdüğünüz zaman karbon-dioksit azaltması yapıyorsunuz. Daha fazla karbondioksit azaltması yapmak isterseniz bu defa elektrik üretirken çıkan atık kısmı seralarda kullanıp çeşitli bitkiler vasıtasıyla karbon-dioksiti oksijene çevirmeniz mümkün oluyor. Sera fikri buradan doğdu. Domates olduğu gibi küçük yosunlar ve çilek üretimine başladık. Çilekler yenebilecek büyüklüğe ulaştı. Bir taraftan yosun üretimine de başladık. İstediğimiz noktaya getirebilirsek buradan biodizel de üretmemiz mümkün.”

 
Bir lastik bakımı lüks otomobil fiyatına
 
Mamak Belediyesi kışa hazır
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir lastik bakımı lüks otomobil fiyatına
Yaklaşık 250 inişin ardından tamir görmesi gereken uçak lastiklerinin ...
Sigortasız yola çıkmayın!
TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, kış mevsimiyle birlikte maddi hasarlı trafik ...
Önce D1 belgesi alınması gerekir
AŞTİ’de bir kooperatifin gerekli izinlerin olmasına rağmen çalıştırılmadığı ...
 
Bebekte kendi markasını üretti
Emekli bankacı Ayşe Lale Kayıhan’ın “Yapalak Ayşe” markasıyla ürettiği ...
105 bin hastaya evde sağlık hizmeti
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünce 105 bin yatağa bağımlı ...
Sıhhiye’ye geliş kapalı
Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı gerçekleştirilen DDY Alt Geçidi ...
 
Engellilerin havuz keyfi
Büyükşehir Belediyesi Sincan Aile Yaşam Merkezi Yüzme Havuzu’nda düzenlenen ...
Nisan'a kadar yasak!
Ankara’da cadde ve sokaklardaki kazı çalışmaları, 1 Nisan 2012 tarihine kadar yasaklandı..
Kızılay'dan Oran'a teleferik
Gökçek, Ankara’nın ulaşım planında yer almamasına karşın, Kızılay - Oran ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri