Türkiye’deki Japon medya kuruluşlarının temsilcileri ve Türk gazetecilerle birlikte Japonya hükümeti ile Japonya Uluslararası İş birliği Ajansı (JICA) tarafından Suriyeli göçmenlere yönelik fonlanan projelerle ilgili Gaziantep’te iki gün boyunca temaslarda bulunan Büyükelçi Miyajima ilk etapta depreme hazırlığa okullardan ve hastanelerden başlanabileceğini belirterek şunları söyledi: “Türkiye’nin eğitim ve yapılaşma olarak depreme hazır olduğunu düşünmüyorum. Mesela Japonya’da her evde mutlaka bir yardım kiti bulunur, her bir çocuk deprem anında ne yapması gerektiğini bilir. Türkiye’de deprem anında insanlar ilk olarak bulundukları yerden kendilerini dışarı atmaya çalışıyor.
OKULLARDAN VE HASTANELERDEN BAŞLANABİLİR
Ama Japonya’da ise dışarı çıkmak yerine masanın altına yada emniyetli farklı yerlere girmeyi deniyorlar. Bu sayede can kaybı daha az oluyor. Türkiye bir deprem ülkesi, her şehirde deprem riski olabilir. Deprem konusunda Türkiye’ye yardım etmeye hazırız. Depreme yüzde yüz hazırlıklı olmak asla mümkün değil ama zararları en aza indirebilmek için önlem almak gerekmektedir. Binaların depreme dayanıklı olması lazım. Bunu şu an tüm Türkiye’deki binalara uygulamak imkansız. Ancak ilk olarak okullardan ve hastanelerden başlanabilir. Ayrıca deprem eğitiminin çocuk yaştan itibaren verilmesi gerekir.”
İKİ DEVLET TEK YÜREKTİR
Japonya olarak destekledikleri projelerle Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye’nin ve mültecilerin bulunduğu kentlerdeki yükü hafifletmeyi amaçladıklarını da belirten Japonya Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, “Önümüzdeki dönemde de Japon Hükümeti ve JICA işbirliğiyle Suriyelileri destekleyen çalışmalarda Türklerle birlikte çaba sarf etmek içinde olacağımızı destek olacağımızı belirtmek isterim. Türkiye ve Japonya coğrafi olarak uzaktır. Fakat iki devlet tek yürektir” dedi.