Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>TÜRKİYE
1 Temmuz 2009 Çarşamba - 00:41

Bariyer sorunu mahkemelik etti

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında, ABD Büyükelçiliği’ni çevreleyen yapılaşmaya ilişkin idari yargının verdiği yürütmeyi durdurma kararına uymayarak, "Görevini kötüye kullandığı" iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Bariyer sorunu mahkemelik etti

ABD Büyükelçiliği’nin önüne kurulan ve kaldırılması için verilen mahkeme kararına uymayan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Gökçek hakkında, ABD Büyükelçiliğini çevreleyen yapılaşmaya ilişkin idari yargının verdiği yürütmeyi durdurma kararına uymayarak, "görevini kötüye kullandığı" iddiasıyla bir yıldan üç yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Davanın iddianamesinde, müşteki Tezcan Çakır tarafından Başsavcılığa sunulan suç duyurusu dilekçesinde, "Atatürk Bulvarı’ndaki ABD Büyükelçiliği’ni çevreleyen, üzerinde araç ve yaya trafiğini engelleyen, hukuka aykırı yapılaşmanın durdurulması için Ankara 12. İdare Mahkemesi’nde dava açıldığının ve mahkemece yürütmenin durdurulması kararının verildiğinin" kaydedildiği anlatıldı.

Suç duyurusu dilekçesinde, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na 30 Mayıs 2005 tarihinde tebliğ edilmesine ve aradan bir yıl süre geçmesine rağmen kararın uygulanmadığı, bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında soruşturma yapılarak kamu davası açılmasının talep edildiği hatırlatılan iddianamede, Başsavcılıkça, İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni istendiği, İçişleri Bakanlığı’nın ise soruşturma izni verilmemesine karar verdiği belirtildi.

İddianamede, karara yapılan itiraz sonucu, Danıştay 1. Dairesi’nce, "Ankara 12. İdare Mahkemesi’nin 2 Mayıs 2005 gün ve 2005/495 sayılı kararının uygulanmadığının sabit olduğu tespit edildiğinden, bu kararın idareye tebliğini takip eden 30 gün içerisinde uygulamayan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisi olan ilgiliye isnat edilen suçu işlediği yönünde soruşturma yapılmasına yeterli delil bulunduğu anlaşıldığından, soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararın kaldırılmasına ve itirazın kabulüne" karar verildiği kaydedildi.

Topu trafik konisyonuna attı

İddianamede, Melih Gökçek’in, savunmasında, "Soruşturmaya konu bariyerlerin konulması konusunda Büyükşehir Belediyesi tarafından alınmış bir karar olmadığını, bu konudaki yetkinin İl Trafik Komisyonu’na ait olduğunu, yasanın değişmesiyle birlikte bu konudaki yetkinin Ulaşım Koordinasyon Merkezine geçtiğini, bu bariyerlerin kaldırılmasıyla ilgili yapılan müracaat üzerine, Ulaşım Koordinasyon Merkezi tarafından direkler arasındaki bariyerlerin kaldırılması yönünde karar alındığını, zaten bu konudaki Ankara 12. İdare Mahkemesi’nin kararıyla ilgili olarak da Danıştay 8. Dairesi tarafından esastan bozma kararı verildiğini, dolayısıyla yapılan işlemde hukuka aykırılık bulunmadığını, suçlamayı kabul etmediğini ifade ettiği" aktarıldı.

Gökçek’in yargılanmasına başlanacak

DAVANIN iddianamesinde, Danıştay 8. Dairesi’nin bozma kararının ardından yeniden yapılan yargılama sonucunda, Ankara 12. İdare Mahkemesi tarafından davanın reddine karar verildiği, ancak kararın henüz kesinleşmediği belirtildi. Gökçek’in, Anayasa’nın 138. maddesi ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28. maddesinin bağlayıcı hükmüne rağmen yürütmeyi durdurma kararının gereğini yerine getirmediğinin sabit olduğu savunulan iddianamede, Melih Gökçek’in, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na tebliğ edilmesine rağmen Ankara 12. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararını süresinde uygulamayarak kamu zararına sebebiyet verip, "görevi kötüye kullanma" suçunu işlediği ileri sürüldü. İddianamede, Gökçek’in, TCK’nın 257/1. maddesi uyarınca 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması ve TCK’nın 53. maddesine göre "belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılması" talep edildi. Ankara 6. Asliye Ceza Mahkemesine sunulan iddianamenin kabul edildiği ve Gökçek’in yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacağı öğrenildi.

 
İngiliz yıldız Ankaragücü'nde!
 
TOKİ’den Başkent’e yeni toplu konut alanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gökçek'in 3 yıl hapsi istendi
Melih Gökçek hakkında,"görevini kötüye kullandığı" iddiasıyla 1 yıldan ...
Başkent'te kaza 1 ağır yaralı
Ankara'da yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda aracıyla kayarak köprü girişindeki ...
Ankara Büyükşehir itfaiye eri alacak
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, bünyesinde 657 Sayılı Devlet Memurları ...
 
Havuz rezaleti
19 Mayıs açık havuzunda gerçekleşen Ankara Grubu 11-12 Yaş Altyapı Bölgesel ...
ODTÜ mezunları yeniden buluştu
ODTÜ’lü eski mezunlar, "ODTÜ Mezunlar Günü" etkinlikleri kapsamında yeniden ...
Başkent’te İran eylemi
Ankara’da yaşayan bir grup İran kökenli, İran’da seçimlerin ardından yaşanan ...
 
Yazıcıoğlu yeniden başkan
Türk Hukukçular Birliği başkanlığına, Bilgin Yazıcıoğlu yeniden seçildi. ...
Günay: Bu akşamı hayal etmiştim
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca restore edilen "Ankara Kültür Sanat Merkezi ...
Gökdelende son direniş
Türkiye’nin, ilk gökdeleni olma ünvanını taşıyan ve otel yapılması tartışmalarıyla ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri