Bakan Ersoy’un konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Yılbaşında açıkladığımız hedefler, 60 milyon ziyaretçi hedefimiz vardı. Türkiye geçen yıl seneki rakamlarda da 51.4 milyon ziyaretçiyle kapatmıştı. 2023 yılında da 60 milyon ziyaretçi hedefi koymuştu. Beklentimiz yüzde 16.8’lik bir artıştı. İlk 6 aylık rakamlara bakıldığında 2022 yılında 19 milyon 530 bin ziyaretçiyle kapatmıştı Türkiye, 2023 yılında ise 22 milyon 945 bin ziyaretçiyle kapattık. Artık oranına baktığımız zaman yüzde 17.5’luk bir artış gerçekleşti. Türkiye’nin 2023 hedefleriyle orantılı bir büyümeyle ilk 6 ayı tamamlamış olduk.
Gelir bazında baktığımız zaman ise geçen yıl 46.4 milyar dolarlık bir gelirle kapatmıştı Türkiye ve bu yıl için de 56 milyar dolarlık bir gelir hedefi koymuştu. Hedefimiz yüzde 20.5’lik bir artıştı. İlk 6 aylık gerçekleşmelere baktığımızda geçen seneki ilk 6 ayda 17.1 milyar dolar olan gelir, bu yıl ilk 6 ayda 21.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yüzde 27’lik bir artış oldu. Gerçekleşmeler beklentilerinde oldukça üzerinde oldu.
Turizm verilerinde iki önemli konu var. Ortalama kalış süreleri ve kişi başı gecelik harcama. Bizim için kişi başı gelirden çok kişi başı gecelik gelir önemli. Onları incelediğimiz zaman 2022’nin ilk 6 ayında yüzde 10.5 olan ortalama kalış süresi, 2023’ün ilk 6 ayında 9.9 geceleme olarak gerçekleşti. Burada eksi yüzde 5.7’lik bir daralma söz konusu. Gelir bazında baktığımız zaman kişi başı gecelik gelirlerde ilk 6 ayda geçen sene 89.2 dolar olan gerçekleşme, 2023’ün ilk 6 ayında 99.9 dolar olarak gerçekleşti.
Bazı bölgelerde yüksek gelir grubuna hitap eden otellerde doluluk oranları beklentilerin bu 6 aylık dönemde altında gerçekleşti. Dört tane ana kriter var. Deprem ve sonrasındaki seçim sürenin olumsuz etkileri. Tam da bizim oteller için erken rezervasyon dönemi olan sürece denk geldi. İklimsel etkiler sonucu serin havaların temmuz ortasına kadar uzamış olması. Başta Rusya ve Rusça konuşan ülke vatandaşlarının geçmiş yıllarda yoğun konut alımı ve bu konutlarda özellikle bu yıldan itibaren otel yerine bu konutlarda konaklıyor olmaları.
Türkiye, özellikle son birkaç yıldır 200 ülke de tanıtım yapıyor. Dünyada en fazla tanıtım yapan ve etkili tanıtım yapan ülke oldu. Yeni destinasyonlar üzerinde çalışıyoruz. Bizim için gelişmekte olan kaynak pazarlara yoğunlaşıyoruz.
Türkiye şu an itibarıyla sürdürülebilirlik konaklama sektöründe sürdürülebilirlik belgesi aşamasında birinci sıraya geldi. Biz bu yarışa biraz geç başladık ama herkesin önüne geçtik. Hızlı bir şekilde de bütün sektörün tamamına sürdürülebilirlikle ilgili sertifikasyon programını yaymış olacağız.”
Hibya Haber Ajansı