BBC’nin “Deksametazon ilk can kurtaran Koronavirüs ilacı” adlı yayımladığı habere göre, İngiliz uzmanlar düşük üretim maliyetli ve yaygın olan “Deksametazon” adlı ilacın solunum cihazına bağlı KOVİD-19 hastalarında ölüm riskine üçte bire, oksijen desteği alan hastalarda ise beşte birine indirdiğini iddia etti.
Söz konusu olan ilaç dünyada şu ana kadar yapılmış en geniş çaplı klinik testlerden birinde, KOVİD-19 hastaları üzerinde denendi, alınan sonuçlar ise İngiliz bilim insanlarını tatmin etti.
BBC’nin konuştuğu İngiliz bilim insanları, “Eğer bu ilaç salgının başında İngiltere’de kullanılıyor olsaydı şu ana kadar 5.000 hayat kurtarabilirdi. İlaç ucuz, aynı zamanda daha dezavantajda olan ve KOVİD vakaları ile zorlanan ülkelere büyük faydalar sağlayabilir” dedi.
Oxford Üniversite’sinin 2000 Deksametazon alan ve 4000 ilacı almayan KOVİD hastası test grupları ile yürüttüğü araştırmada ilaç, entübe edilmiş hastalarda ölüm riskine yüzde 40’tan yüzde 28’e indirdi, oksijen desteği alan hastalarda ise risk yüzde 25’ten yüzde 20’ye indirildi.
Deksametazon, antienflamatuar bir ilaç olarak birçok hastalıkta kullanılan bir ilaç grubuna giriyor. Uzmanlara göre ilaç, KOVİD virüsü vücuda girdiği zaman çöken bağışıklık sistemine virüse karşı savaşmasında büyük bir oranla yardımcı oluyor.
İlacın geliştiren ekibi yöneten araştırmacı Prof. Dr. Martin Landray’e göre, 8 entübe vakalarından birini, oksijen desteği alan 20-25 hastalardan birini de bu ilaçla kurtarmak mümkün.
Landray konu hakkında, “İlacın çok açık bir şekilde yararı var. 10 günlük Deksametazon tedavisi günlük hasta başına 5 sterlin (43,30 TL) maliyeti oluyor. Bu demek oluyor ki küresel bir yaygınlığı olan bir ilaçla sadece 35 sterlin ile (303.08 TL) hayat kurtarabileceğiz.” İfadelerinde bulundu.
Hibya Haber Ajansı