Mavi Marmara baskınından sonra İsrail ile Türkiye arasındaki Akdeniz üzerinde en ciddi kriz yaşandı. 14 Mayıs’ta İsrail’e ait bir uçağın KKTC Hava Sahasını 5 kez ihlal etmesi üzerine, İncirlik’ten, “Savaş Durumundaki - (Scramble)” silah yüklü iki Türk F-16 uçağı havalandı. Türk uçakları, yaptıkları devriye göreviyle, İsrail uçağını KKTC hava sahası dışına püskürttü. İsrail’in yaşattığı gerilim nedeniyle Akdeniz’de çatışmanın eşiğinden dönülürken Türkiye’nin Dışışleri Bakanlığı kanalıyla İsrail’e tepki göstermesi bekleniyor. Türk savaş uçaklarına, İsrail’e karşı önleme görevi verildiğini, daha önce Cumhuriyet duyurmuştu.
İran gerilimi bekleniyordu
İsrail’in Türk hava sahasını kullanarak İran’ı vurmasından endişe eden Türkiye, bu yüzden Hatay’a I-Hawk adı verilen hava savunma bataryalarını kururken, Güneydoğu Anadolu’daki üs komutanlıklarına da İsrail savaş uçaklarını önleme görevini vermişti. Türk Hava Kuvvetleri’nin bu hazırlığını, Cumhuriyet duyurmuştu. Türk hava sahasını 24 saat korumakla görevli olan pilotlara, İsrail savaş uçaklarının elektronik harp kabiliyeti ve kullandığı mühimmatlar konusunda da bilgi eğitimi veriliyor. Ankara, İsrail uçaklarının ülkesinden havalandıktan sonra Akdeniz üzerinde yakıt ikmali yaparak Türk hava sahasına Hatay üzerinden girip, daha sonra Kuzey Irak’tan geçerek İran’ı vurmasından endişe ediyor. Bunun için Hatay’a 35 kilometre menzile ve 18 kilometre yüksekliğe ulaşabilen orta irtifa hava savunma bataryaları konuşlandıran Türkiye, İsrail ile havadaki ilk gerilimini KKTC üzerinde yaşadı.
2007’de de yaptılar
2007 yılında Türk Hava Sahası’nı F-15 savaş uçakları ile delen ve son olarak Hatay’ın Kırıkhan mevkiinde bulunan askeri tesislerin görüntülerini almak üzere casus amaçlı Heron gönderdiği iddia edilen İsrail ile ilgili Türk Hava Kuvvetleri önlemleri arttırmıştı. 2007 yılında, Hatay ve Gaziantep arasında İsrail’e ait F-15 savaş uçağının harici yakıt tankı bulunmuş, konuyla ilgili olarak İsrail’e Dışişleri Bakanlığı kanalıyla nota verilmişti. İsrail’e verilen notada, “Türkiye’nin egemenlik haklarının ihlali kabul edilemez” denilerek bilgi talep edilmişti. İsrail tarafı ise verdiği yanıtta, İsrail’den havalanan uçaklarının terör odaklarını hedeflediğini, Türkiye’ye yönelik bir kasıt bulunmadığını ve pilotların uçuş sırasında manevra hatası yaptığını savunmuştu.
Genelkurmay Başkanlığı akşam saatlerinde bir açıklama yaparak KKTC hava sahasını ihlal eden uçağın Türk jetleri tarafından önlendiğini doğruladı.