Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
2035'te Geri Dönüşüm Oranı %60 Olacak
2035'te Geri Dönüşüm Oranı %60 Olacak
2024 Yılının Kelimesi: Kalabalık Yalnızlık
2024 Yılının Kelimesi: Kalabalık Yalnızlık
İŞKUR ve SYDV İşbirliğiyle 19 Bin Kişi İşe Yerleştirildi
İŞKUR ve SYDV İşbirliğiyle 19 Bin Kişi İşe Yerleştirildi
2025’te Tapu İşlemleri İçin Eski Kimlikler Kullanılamayacak
2025’te Tapu İşlemleri İçin Eski Kimlikler Kullanılamayacak
Sahte Alkol Operasyonunda 10 Bin 600 Litre Ele Geçirildi
Sahte Alkol Operasyonunda 10 Bin 600 Litre Ele Geçirildi
HABERLER>SİYASET
8 Mayıs 2009 Cuma - 09:56

AK PARTİ’NİN ÖNÜNDEKİ HESAPLAŞMALAR

AK Parti’nin dünkü Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından basına yansıyan ‘görevden alma’ operasyonu, yakın geleceğe dair bir işaret mi, yoksa günü kurtarmak için atılmış bir adım mı?

AK PARTİ’NİN ÖNÜNDEKİ HESAPLAŞMALAR

Nasuhi Güngör / Star
 
AK Parti’nin dünkü Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından basına yansıyan ‘görevden alma’ operasyonu, yakın geleceğe dair bir işaret mi, yoksa günü kurtarmak için atılmış bir adım mı? Bu soruya biraz daha yakından bakmaya çalışalım.
 
Görevden alınan parti teşkilatlarına bakarak hüküm vermek zor. Muhtemelen mevcut sorunların biraz fazla öne çıktığı yerler olsa gerek.
 
Oysa 29 Mart seçimlerinin ardından çok daha keskin bir teşkilat düzenlemesi, hatta hesaplaşması bekleniyor AK Parti içinde.
 
Teşkilat disiplini, seçimlere erken hazırlanmak ve sandık hakimiyeti gibi özelliklerin birinci sırada yeraldığı bir siyasi geleneğin devamı olmak, en azından bugüne kadar AK Parti’ye ciddi avantajlar sağladı.
 
* * *
 
Esasen 22 Temmuz seçimlerine gelindiğinde AK Parti bu özelliklerinin önemli bir bölümünü yitirmiş bir görüntüye sahipti. Fakat gerek cumhurbaşkanlığı krizi, gerek 27 Nisan e-muhtırasının etkileri ve sandık başında parti dışı sivil organizasyonların varlığı bu zaafların üzerini örttü. Ortaya çıkan % 47’lik başarının gölgesinde, bu sorunları konuşmak bir yana, gündeme getirmek bile mümkün olmadı.
 
Merkeze doğru yürüdükçe, ideolojik tabanı zayıflayan bir siyasi partinin, teşkilat ve çalışma disiplinini kaybetmesinde çok da şaşılacak birşey yok aslında. Buna bir de ‘iktidar’ rehaveti eklenince 29 Mart’ta ortaya çıkan tablo sürpriz olmadı.
 
Teşkilat disiplini, birinin üstlendiği işin bir diğeri tarafından mutlak surette denetlendiği ve her durumda yedek mekanizmaların olduğu bir sistemi ortaya çıkarır. ‘Tamam, bu işi ben yaparım’ deyip durumu idare etme şansınız olamaz. Neyi ne kadar yapıp yapmadığınız denetlenir; üstelik bir de hesap verirsiniz.
 
* * *
 
Aynı sistemi bir merkez partide, hele yıllardır iktidarda olan bir partide devam ettirmek neredeyse imkansız. İç çekişmeler artıyor, gönüllü çalışmanın yerini profesyonellikle doldurma gayreti ise her zaman iyi sonuç vermiyor.
 
Yerel seçimlerde Türkiye’nin pek çok yerinde parti teşkilatlarıyla adaylar arasında büyük çekişmeler yaşandı. AK Parti bu çatışmaya müdahil olamadı. Müdahale etmek istediği yerlerde işler iyice çığrından çıktı.
 
Dün bazı teşkilatların görevden alınması, tüm bu sorunların doğru okunduğu anlamına mı geliyor? Önce kabinede yapılan değişiklikler, ardından peşpeşe yapılacak ilçe ve il kongreleri, nihayet Büyük Kongre.
 
Bu takvim sanıldığından çok daha zor işleyebilir. AK Parti hala iktidarda, yüzde 40 civarında oya sahip, üstelik iktidarını zorlayacak bir alternatif yok. Bu durumda ilçe ve il kongreleri, ortaya çıkacak yeni adaylarla hayli çekişmeli geçebilir.
 
Aynı çekişmenin Büyük Kongre’ye ne kadar yansıyacağı ve Genel Başkan Tayyip Erdoğan’ın nasıl bir parti yönetimiyle yola devam edeceği de önemli.
 
* * *
 
Hazır değinmişken bu tabloda bir önemli değişiklik daha beklenebilir. Kabinede ciddi bir değişim yapan Erdoğan, acaba aynı düzeyde bürokraside değişim isteyecek mi?
 
Şurası bir gerçek. 2002 yılından 2006’ya kadar bürokrasiyi gerçekten iyi çalıştıran ve bir hedefe yönlendirme gücünü elinde tutan iktidar, bu konuda son üç yılda hayli inisiyatif kaybına uğradı. Devlet sistemimizin arızalı tarafı yeniden baskın gelmeye ve bürokrasi iktidarı yönlendirmeye başladı.
 
Eğer geçmişteki havayı yeniden yakalama yönünde bir beklenti varsa, bürokrasi, en az kabine ve parti kadar önemli bir başlık.
 
Bakalım AK Parti bu kadar hesaplaşmayı nasıl yürütecek.
 

 
'ERGENEKON MAĞDURUYUM'
 
Süleyman Soylu adaylıktan çekildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kurtulmuş'tan Yerinde Öneri: İdam Yeniden Gündeme Alınsın!
45 kişinin hayatını kaybettiği Mardin katliamına en sert tepki, Saadet ...
Milletvekili seçimi 2011 Köşk ise 2012’de
MHP ve CHP'den Anayasa değişikliğine destek yok Bahçeli: Anayasa değişikliği ...
Gül'ün süresi 5 yıl
Yerel seçimlerde aldığı oy oranı ve kazandığı büyük illerle moral bulan ...
 
YENİ kabine AKP Grubu’nda hayal kırıklığı yarattı.
Bülent Arınç’ın Başbakan Yardımcılığı Milli Görüş çizgisinden gelenleri ...
Kurtulmuş'a göre Kabine SP korkusunun eseri
Saadet Partisi Genel Başkanı Kurtulmuş, dün açıklanan kabine değişikliğindeki ...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri