AİHM’in aldığı bu “tarihi” karar, Dimopulos ve 7 arkadaşının başvurusu sonrası alındı. “Pilot dava” olarak bilinen ve KKTC’de oluşturulan “Taşınmaz Mal Komisyonu”nun akıbetini belirleyen karara göre, bundan böyle Rumların Kuzey’deki ev, arsa veya evle ilgili başvuruları, AİHM’e değil, doğrudan KKTC’deki mahkemeye yapılacak. Bu karar, halen AİHM’in önünde bulunan 1500 Rum başvurusundan 1100’ünü de ortadan kaldırdı.
AİHM dünkü kararında, Rumların tüm argümanlarını reddederek, KKTC’deki komisyonun “hukuki sistemde yasal” olduğunu belirtti. AİHM, bu komisyona başvurmanın “mecburi” olmadığını, ancak Rumların aksi durumda mülkiyet sorununun çözümünü beklemek zorunda kalacaklarını kaydetti.
AİHM bu kararla, KKTC’de oluşturulan “Taşınmaz Mal Komisyonu”nun, “iç hukuk” sisteminde olduğunu kabul etmiş oldu. Rumlar bugüne kadar mülkiyetle ilgili davalarını AİHM’de Türkiye’ye karşı açıyordu. Karar, sırada bekleyen 1100 mülkiyet davasına da emsal olarak kabul edilecek. Bu nedenle bu davalar pilot dava olarak isimlendiriliyor.
Avrupa Konseyi Nezdindeki Daimi Temsilci Büyükelçi Daryal Batıbay, Rumların mülkiyet sorununu uluslararası mahkeme yoluyla çözme gayretlerinin ters teptiğini belirtti. Bu karar sonrasında Rumların adada sürdürülen müzakerelerin sonucunu beklemek, ya da KKTC’deki komisyona başvurmak zorunda olduklarını söyledi.
100 dava çözümlendi 60 milyon $ tazminat çıktı
2005’te kurulan ve iki yabancı (Avrupa Konseyi Eski Genel Sekreteri Daniel Tarchys ile eski Genel Sekreter Yardımcısı Hans Krüger) ve üç Kıbrıslı Türk yargıcın görev yaptığı “Taşınmaz Mal Komisyonu”na, Rum makamlarının engeline rağmen bugüne kadar 500’ye yakın başvuru yapıldı. Bunların 100’ünden fazlası sonuçlandırıldı ve bazıları “takas” yoluyla çözüme kavuşturuldu. Komisyonun bugüne kadar 60 milyon dolara yakın tazminat kararı aldığı bildirildi.