Dünyada ve Türkiye’de son dönemde sağlık ve ekonomi başta olmak üzere birçok alanda büyük değişimler yaşanıyor. Gelecek hakkında konuştuğumuz birçok kavramın artık hayatımıza girdiğini görüyoruz. Diğer taraftan uzaya turistik gezi hazırlıkları yaparken bir anda kendimizi COVID-19 küresel salgını ile zorlu bir mücadele içerisinde bulduk. İnsanoğlunun zorlandığı dönemlerden geçiyoruz.
2018 Yılı Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Yatırım Engelleri Araştırmasına göre bürokrasi her on firmadan yaklaşık yedisinin yatırım kararını olumsuz olarak etkiledi. Bürokrasi, ıslah OSB’lerdeki firmaların yüzde 62,5’inin, ihtisas OSB’lerdeki firmaların yüzde 67,3’ünün, karma OSB’lerdeki firmaların ise yüzde 66,1’inin yatırım kararını olumsuz etkiledi. Ülkemizde bürokrasinin azaltılması eylem planı kapsamında e-devlet uygulamalarının kapsamının giderek genişlemesi ve resmi yazışmaların bulut (internet) üzerinden yapılması hem kamu tarafında hem de kullanıcı tarafında büyük avantajlar getirdi. Bu avantajlar uluslararası arenada ülke olarak skorlarımıza da olumlu yönde yansıdı. 2020 yılı Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan e-Devlet Gelişmişlik Endeksi’ne göre ülkemiz 93 ülke arasında, e-Katılım Endeksi’nde 23. Sıraya, Çevrim İçi Hizmet Endeksi’nde ise 22. sıraya yükseldi.
Her Alanda Üretim Temelli Ekonomi
Türkiye'yi orta gelir tuzağından çıkaracak yegâne unsurun katma değerli teknoloji üretimi ve ihracatı olduğunu belirten Global Bilişim Derneği (BİDER) Başkanı Şenol Vatansever sözlerine şu şekilde devam etti: “Türkiye'den en az 10 Turcorn -yani Unicorn- çıkarma hedefimiz var. İlki Peakgames oldu. Zynga tarafından 1,8 milyar dolara satın alındı. Diğer taraftan Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de pandeminin etkisiyle ekonomik sıkıntılar daha da arttı. Türkiye’nin özüne dönmesi ve üretim temelli ekonomiyi tekrar hayata geçirmesi ile bu sıkıntıları aşabileceğine inanıyoruz. Tarımda, hayvancılıkta, sanayide, teknolojide vs. tüm alanlarda üreticilerin sorunlarının can kulağıyla dinlenmesi ve üretimi destekleyecek politikaların sahadan gelen taleplere uygun olarak hayata geçirilmesi gerekiyor. Tabi bunun için üst düzey bürokrasiye yapılacak atamaların saha ile barışık, sahadan gelecek geri bildirimleri dikkate alacak ve saha ile uyumlu çalışacak kişilerden seçilmesi gerekiyor.”
BİDER Başkanı Şenol Vatansever, girişimcilerimizin yüksek teknoloji projelerini büyütecek ve global pazarlara açacak sermaye birikimleri olmadığını belirterek şu açıklamalarda bulundu: “Teşviklerden yararlanamayan ve melek yatırımcılardan destek alamayan, ama büyüme potansiyeli olan birçok firmamız var. Devletimizin liderliğinde vatandaşlarımızın mevcut birikimlerinin bir kısmını yüksek teknoloji firmalarına yatırım yapabilmelerine imkân sağlayacak altyapılar tasarlanabilir. Vatandaşlarımız birikimlerini maalesef hala ev, arsa, faiz, döviz, yastık altı gibi geleneksel yöntemlerle değerlendirmeye çalışıyor. Tüm bu sebeplerle firmalarımız yabancı yatırımcılara ihtiyaç duyuyor. Yapısal reformlar ile yabancı yatırımcılar için güven ortamının sağlanması normalleşme süreçlerine katkı sağlar. Türkiye’nin son yıllarda bölgesel bir oyun kurucu haline gelmesi birçok ülke ile çıkar çatışmaları yaşamasına ve ilişkilerinin bozulmasına sebep olmuştu. İsminde ‘Global’ kelimesi olan Global Bilişim Derneği olarak; Sayın Cumhurbaşkanımızın Avrupa Birliği (AB) Ülkeleri, Amerika ve diğer ülkeler ile bölgesel ve küresel iş birliği çağrısı yapmış olmasını destekliyoruz. AB Ülkeleri, Amerika, Türki Cumhuriyetler, Rusya, Çin ve Arap Ülkeleri başta olmak üzere yabancı yatırımcı çekebileceğimiz tüm ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmemiz önem taşıyor.”
Hibya Haber Ajansı