NCHA Başkan Yardımcısı Guan Qiang, kültürel öğelerin bazılarının önemli tarihi, sanatsal ve bilimsel değere sahip olduğunu söyledi. Eserler, 25 yıllık uzun bir yolculuktan sonra evlerine geri döndü.
Eserler, 1995 yılında İngiltere’ye kaçırıldığında İngiliz polisi tarafından yakalandı. Ancak kalıntıların alıcısı pazarlık yapmayı reddetti ve eşyalar bu yıla kadar İngiliz polisi tarafından gözaltında tutuldu. Ocak ayında, İngiliz polisi Çin’e alıcının kayıp olduğunu ve kovuşturma süresinin sona erdiğini bildirdi ve eserlerin Çin’e iade edilmesine yardımcı olmak için yardım teklif etti.
68 eser arasında İlkbahar ve Sonbahar Dönemi’ne (MÖ 770 - MÖ 476), Savaşan Devletler Dönemi’ne (MÖ 475 - MÖ 221) ve Qing Hanedanlığı’na (1644-1911) kadar uzanan, geri kazanılan kültürel kalıntılar bulunuyor. Bu gelişmeyi, “Son yıllarda kaybolan kalıntıların peşinde ve ülkesine geri gönderilmesinde Çin ve İngiltere tarafından ortaklaşa yapılan dikkate değer bir başarıdır” diyen Guan, bu bağlamda uluslararası hukuk ve düzenin tarihi bir değişim gördüğünü de sözlerine ekledi. Çin, 1989 yılında Çin, Kültür Varlıklarının Yasadışı İthalat, İhracat ve Mülkiyet Transferinin Yasaklanması ve Önlenmesi Yollarına İlişkin 1970 UNESCO Sözleşmesi’ni kabul etti ve o zamandan beri, eski eserlerin yasadışı transferiyle mücadele eden 20 ülke arasına girdi.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı