Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), 2024 yılında 4 milyon 590 bin başvuru aldı. 2018'den itibaren 35 milyonun üzerinde başvuru yapan ve vatandaşlar ile devlet arasındaki köprüyü oluşturan bu platform, 2024'te de büyük bir ilgi gördü. CİMER, vatandaşların dilekçe ve bilgi edinme haklarını kullanmalarına olanak sağlamanın yanı sıra, devletin yürütülen politikalarla ilgili görüş ve önerilerin iletilmesine olanak tanıyor.
Toplumda hak arama bilincini artırarak demokratik kültürün gelişmesine katkı sağlayan CİMER, aynı zamanda düşünce ve ifade özgürlüğünü güçlendiren önemli bir platform oldu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın koordinasyonunda, kamu kurumlarıyla vatandaşların talep ve şikayetlerini çözüme kavuşturdu. 2024 yılı boyunca 7 farklı türde toplam 4 milyon 590 bin başvuru alındı ve bu başvurulara 7 milyon 360 bin cevap gönderildi.
Başvurular arasında "nüfus işlemleri" ilk sırada yer alırken, başvuru süreçlerinin hızlandırılması amacıyla oluşturulan "İnceleme ve Denetim Koordinatörlüğü" birimi sayesinde başvuruların ortalama işlem süresi 12 güne düştü. CİMER, aynı zamanda 3 bin 914 kurumun işlem süreçlerini inceleyerek hizmet kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar yaptı.
2024 yılında CİMER'e yapılan başvuruların çoğu, Malatya, Ankara ve İzmir gibi illerden geldi. Ayrıca, CİMER'den çözüme kavuşturulan taleplerin derlendiği "CİMER ile Çözüme Kavuşanlar" adlı kitaplar da yayınlandı. Bunun yanı sıra, "Sıfır Atık Projesi" ve "21. Yüzyılın Vatandaş Odaklı Yönetim Modeli CİMER" adlı kitaplar da yayımlandı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, CİMER'in halkla ilişkilerdeki önemli rolüne dikkat çekerek, platformun vatandaşların güvenine dayandığını vurguladı. CİMER'e gelen şikayetler sayesinde birçok suç örgütünün çökertildiğini belirten Altun, 2025 yılında CİMER'in yapay zeka dönüşümü ve mobil uygulama ile daha nitelikli hizmet vereceğini açıkladı.