Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
12 Temmuz 2010 Pazartesi - 06:34

10 bin yıllık tarih

Japon Prensi Mikasa ile Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Japon Hükümeti tarafından Kültürel Mirası Koruma Programı çerçevesinde verilen hibeyle yapımı tamamlanan Kalehöyük Arkeoloji Müzesi için bir araya geldi.

10 bin yıllık tarih

Japon Prensi Tomohita Mikasa, Kırşehir’in Kaman ilçesine bağlı Çağırkan Beldesinde Japon Hükümeti’nin, Kültürel Mirası Koruma Programı çerçevesinde verdiği hibeyle yapımı tamamlanan Kalehöyük Arkeoloji Müzesi için “Dünyada böyle bir merkez yok” nitelemesi yaptı. Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, Japon Prensi Tomohito Mikasa ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından törenle hizmete açıldı.

Müzenin açılış töreninde konuşan Japon Prensi Tomohita Mikasa, Türkiye’de bulunmaktan ve müzeyi açmaktan onur duyduğunu belirtti. Kazı çalışmalarının 1986 yılında başladığını ve kazıdan çıkarılan eserlerin müzede sergileneceğini hatırlatan Prens Mikasa şöyle konuştu:

Dünyaya katkı

“Burada 10 bin yıllık bir tarih sergilenecek. Demir çağının bilinenden daha eskiye dayandığı burada anlaşıldı. Bu beni çok heyecanlandırdı. En çok ilk ve ortaokul öğrencilerinin bu müzeyi gezmelerini istiyoruz. 10 bin yıllık bir kültür, Kalehöyük’te katman katman gün yüzüne çıkartılmaktadır. 10 bin yıllık bir kültür hazinesi, araştırma merkezi, ören yeri hepsi bir arada oldu. Dünyada böyle bir merkez yok. Burası dünya arkeolojisine büyük katkı sağlayacak.”

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, Japonya ile diplomatik ilişkilerin 120. yılının kutlandığını ve bu yılın “Türkiye’de Japon Yılı” ilan edildiğini ifade ederek “Bu müze Türk-Japon dostluğunun bir simgesi olacak” dedi.

Bakan Günay, Japon Hükümeti tarafından 10 ayda yaptırılan müzenin iç teşrifatının ve düzenlemesinin bakanlığı tarafından yapıldığını ifade ederek, “1989 yılında Prof. Dr. Tahsin Özgüç ve eşi Prof.Dr. Nimet Özgüç’ün yüzey araştırmalarından sonra burada arkeolojik kazılara başlandı. Bu kazılarda çıkacak eserlerin yine burada kurulan müzede sergilenecek olması çok önemli. Bu müze iki ülke arasında var olan dostluğu daha da güçlendirecektir” diye konuştu.

Japonca teşekkür

Konuşmasının son bölümünde Japonca olarak konukları selamlayan Bakan Günay, Japon misafirler tarafından uzun süre alkışlandı. Japon Prensi Tomohito Mikasa, bölgede ilk kazı çalışmalarını başlatan Prof. Dr. Nimet Özgüç’e teşekkür plaketi verdi.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın konserinden sonra Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, Japon Prensi Tomohito Mikasa ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından hizmete açıldı.

Uluslararası ekip

KIRŞEHİR’in Kaman ilçesine bağlı Çağırkan beldesinde, 1986 yılında Japon Dr. Sachihiro Omura’nın başkanlığında Japon bilim adamlarınca başlatılan kazı çalışmaları ekibinde, Japonya ve Türkiye başta olmak üzere ABD, Avustralya, İngiltere, Kore, Malezya gibi birçok ülkeden gelen araştırmacılar ve öğrenciler bulunuyor.

Eserlere dokunmak serbest

TÜRKİYE’de klasik müzelerden farklı olarak höyük şeklinde yapılan, üzeri çimlerle kaplanan Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen eserlerin bir bölümüne elle dokunulmasına izin veriliyor.

Tunç Çağı’ndan Osmanlı’ya

KALEHÖYÜK’te bugüne kadar sürdürülen kazılarda Osmanlı döneminden eski Tunç Çağı’na kadar aralarında mühürler, silahlar, mutfak eşyaları, süs eşyaları ve tabletlerin de olduğu pek çok eser ortaya çıkarıldı.

 
Koridor’da flamenko resitali
 
Akaryakıt’ta büyük vurgun
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Abla ağabey kardeş projesi Ankara'da
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan ve büyük başarıya ulaşan ...
TOKİ evleri huzur veriyor mu?
TOKİ konutları ile ilgili şikayetleri araştırmak için Komisyon kuruldu. ...
...Ve isyan bayrağını çektiler!
Medula Eczane Provizyon sistemi, sürekli kesintiye uğrayarak eczacıları ...
 
Kayısı tanıtım toplantısı
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Malatya’da don olayından zarar gören ...
KPSS karşıtı eylem
Sakarya Caddesi’nde toplanan Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu ...
Avrupalı gençler Başkent'e hayran
Avrupa Birliği Gençlik Değişim Projesi kapsamında Etimesgut’ta 1 haftalık ...
 
Ankara Emniyeti’nin acılı günü
Görevi başında iken bir aracın çarpması sonucu şehit olan 43 yaşındaki ...
THK'da yenilikçi yaklaşım
Yönetimi yeni oluşturulan Türk Hava Kurumu (THK) Sincan Şubesi, kurum ...
Hamileler bu haber sizler için
Ankara Üniversitesi (AÜ) Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri