Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
8 Eylül 2009 Salı - 09:22

'Yandaş Yargı' yorumu

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, Yargıtay Başkanı Gerçeker'in sözlerini değerlendirdi.

 Yandaş Yargı  yorumu

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Gerçeker'in "Yandaş Yargı" sözlerini değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç TBMM'nin bahçesinde düzenlenen adli yılın açılış resepsiyonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.. Kılıç Anayasa Mahkemesi'nin yapısal değişikliğinin nasıl yapılacağı konusunda herhangi bir soruyla karşılaşmadıklarını belirterek, “İlerleyen günlerde bu konuda belki böyle bir ihtiyaç duyarsa sayın Bakan, bakanlık, bize gelirse o zaman arkadaşlarımızla oturur düşünürüz” dedi.

GERÇEKER DÜZEYLİ ELEŞTİRDİ

Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in “Yargı bağımsız olacaksa, yandaş yargı olmaması gerekir” şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Kılıç, spesifik olarak bir şey söylemek istemediğini belirterek, “Sayın Başkanın düşüncelerine büyük bir saygıyla bakıyorum. Sayın Başkan, gerçekten çok düzeyli, germeden, herhangi bir ithamda bulunmadan, vatana ihanetle ya da bölünmekle, parçalanmakla bir takım ağır şeylerle ifadeler kullanmadan, son derece düzeyli ifadelerle katılmadığı yerleri belirtti” dedi.

GERÇEKER'E KATILMADIĞIM YERLER VAR

Gerçeker'in konuşmasına katılmadığı yerler olduğunu ifade eden Kılıç, “Ama düşüncelerini, eleştiriye açık olarak değerlendiriyorum. Bir tarafta Adalet Bakanı'nın bir projesi var. O projeye karşılık kendi düşüncelerini ifade ediyor. Bu ifadeleri de tartışmaya açık ifadelerdir. O ifadeleri de karşılıklı görüşülebilir, konuşulabilir. Üslup açısından son derece güzeldi” diye konuştu.

YARGITAY - Anayasa Mahkemesi YETKİ TARTIŞMASI

Yargıtay Başkanı Gerçeker'in “Anayasa Mahkemesi yetkisinde bulunan Yüce Divan yetkisinin Yargıtay'a verilmesi” yönündeki görüşlerinin hatırlatılmasına karşılık Kılıç, yıllardır Yargıtay Başkanlarının Yüce Divan yetkisinin Yargıtay'a verilmesini ifade ettiklerini hatırlattı. Kılıç, “Bunun karşısında da niye oraya verilmediğine dair argümanlar var. Bunu Anayasa'nın ilk yapılış sürecine bakacak olursanız, bu yetkinin Anayasa Mahkemesi'ne neden verildiği açık şekilde görülüyor” dedi. Anayasa Mahkemesi üyeleri aynı zamanda Yüce Divan üyesi.

YARGI REFORMU STRATEJİ TASLAĞI

Yargı Reformu Strateji Taslağı'nın ardından Adalet Bakanlığınca hazırlanan Strateji Eylem Planı'nda, Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesine yönelik çalışma yapılacağının belirtildiğinin hatırlatılması ve “Anayasa Mahkemesi'nden görüş istendi mi?” sorusuna karşılık Kılıç, “Adalet Bakanlığı reform taslağını bize yolladı. Onunla ilgili herhangi bir düşünce belirtmedik, eletmedik. Sadece raportörümüzü görevlendirdik. Kızılcahamam'daki toplantıya katıldı. Bununla ilgili Anayasa Mahkemesinin yapısal olarak nasıl olacağına ilişkin de herhangi bir somut öneri yok. Bu somut öneri bir çıksın, ondan sonra biz de yanlış olan yerleri söyleriz” yanıtını verdi.

“Konuyla ilgili Bakanlığa siz öneri mi götüreceksiniz, yoksa kendileri mi hazırlayacak?” sorusuna karşılık Kılıç, “Bizden herhangi bir şey sorulmadı. Anayasa Mahkemesi'nin yapısal değişikliğiyle ilgili 'nasıl olmalıdır' şeklinde herhangi bir soruyla karşılaşmadık. İlerleyen günlerde bu konuda belki böyle bir ihtiyaç duyarsa sayın Bakan, bakanlık, bize gelirse o zaman arkadaşlarımızla oturur düşünürüz. Cevap verip vermeyeceğimizi, bizim önerimizin olup olmayacağını, kuruldaki arkadaşlarımızla beraber bir sonuca bağlarız” dedi.

DTP'NİN KAPATILMA DAVASI

Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin gündemindeki DTP hakkındaki kapatma davası, askere sivil yargı yolu açan düzenlemenin iptali gibi konuların ne zaman ele alınacağının sorulması üzerine, şu anda adli yargı süresince inceleyemedikleri dava dosyalarının ilk incelemelerini yapacaklarını söyledi. Haşim Kılıç, biriken 20'ye yakın raporun taslaklarının okumasını yapacaklarını, ondan sonraki hafta da gündemdeki konuları sırayla, süratle ele alacaklarını bildirdi. DTP hakkındaki kapatma davasının ne zaman sonuçlanacağının sorulması üzerine Kılıç, “DTP ile ilgili bazı eksik bilgi ve belge konusu hala devam ediyor ama 3 raportör arkadaşımız bu konudaki raporunu hazırlamayı sürdürüyor” dedi.

YARGI REFORMU TASLAĞI YADIRGANACAK MODEL DEĞİL

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de gazetecilerin sorusu üzerine, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in adli yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada, Yargı Reformu Strateji Taslağı'na yönelik eleştirilerini değerlendirdi.

Taslakta yer alan genel yapıya bakılmasını isteyen Ergin, “Genel yapıya bakarsanız mukayeseli hukuk açısından bizim getirdiğimiz model, çok yadırganacak bir model değil” diye konuştu. Yargıtay Başkanı Gerçeker'in “Yargı bağımsız olacaksa, yandaş yargı olmaması gerekir” şeklindeki sözlerinin hatırlatılması ve “Siz hangi taraf yargıdansınız?” sorusu üzerine Ergin, Anayasa'da öngörülen bağımsız ve tarafsız yargıdan yana olduğunu söyledi. Bu değerlendirmelerin hepsini bir arada ele alacaklarını belirten Ergin, tüm değerlendirmeleri gördükten sonra yaptıkları çalışmayı yeniden gözden geçireceklerini söyledi. Ergin, “Daha sonra muhalefet partilerimize, Parlamento'ya giderken geniş değerlendirme ürünü bir metinle gitmeyi arzu ediyoruz” diye konuştu. “Siz o eleştirilerin muhatabı mısınız?” sorusuna Ergin, “Eleştiri demokrasilerin vazgeçilmez ögesidir. Herkes eleştirecek, değerlendirmesini yapacak. Biz de o değerlendirmelerden istifade edeceğiz” yanıtını verdi.

 
'Önce parti içi demokrasi'
 
Ergenekon'a Yargıtay uyarıları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Önce parti içi demokrasi'
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, HSYK hakkında konuştu.
Diyarbakır'da silahlı saldırı
İki kardeşe saldırdıkları iddia edilen kişilerin evlerine yapılan saldırıda 1 kişi öldü.
Hayalet gemiden MOSSAD çıktı
Arctic Sea gemisinin Rusya’dan çalınan füzeleri İran’a taşıdığı ortaya çıktı.
 
İmamlar öğretmen oluyor
Diyanet'ten diğer kurumlara geçiş yapan personel öğretmenliği tercih ediyor.
Yalancı muhbir açıklanacak
BEDK, ‘yalancı muhbir’lerin kimliklerini, mağdur olan kişiye başvurusu halinde bildiriyor.
Kan davalıları barıştırdı
Kars'ta kan davalı iki aile, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in girişimleri sonucu barıştı.
 
İşte liglerde toplu sonuçlar
Bank Asya 1. Lig, TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig'e yapılan haftanın maçlarıyla devam edildi.
350 bin liralık makam aracı!
Bir bankanın belediyeye verdiği 350 bin TL değerindeki makam aracı tartışma konusu oldu.
'Süper Savcı'ya yüzüğü fırlattı
‘Otele gel’ mesajını gören Avukat Pınar Melli, eski süper savcı Murat Gök’ü terk etti.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri