Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
4 Aralık 2009 Cuma - 09:55

'Erdoğan'ın otokratik dürtüleri var'

Economist'e göre Türk-Amerikan ilişkilerinde asıl test İran olacak

 Erdoğan ın otokratik dürtüleri var

The Economist dergisi, Türkiye’nin Batı’dan uzaklaştığı savlarının “abartılı” gibi göründüğünü belirttiği analizinde Başbakan Erdoğan’ın Afganistan’a muharip asker gönderme talebini reddedeceğini kaydederken “Sayın Erdoğan için Sayın Obama’ya İran’a yeni yaptırımları destekleme isteksizliğini izah etmek daha zor bir iş olabilir. İran, Amerika ile gelecekteki ilişkiler için kritik olacak” diye yazdı.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin geleceği açısından İran’ın kritik olacağı öne sürüldü. The Economist dergisi, Türkiye’nin Batı’dan uzaklaştığı savlarının “abartılı” gibi göründüğünü belirttiği analizinde, Türkiye’nin Afganistan’a muharip asker göndermek istemediğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’nin bu yöndeki talebini reddedeceğini kaydetti. Buna karşın dergi, “Sayın Erdoğan için Sayın Obama’ya İran’a yeni yaptırımları destekleme isteksizliğini izah etmek daha zor bir iş olabilir. (…) İran, Amerika ile gelecekteki ilişkiler için kritik olacak” yorumunu yaptı.

İngiliz The Economist dergisi, son sayısında Türkiye ile Batı arasındaki ilişkileri değerlendirirken “Türkiye’nin Batı’dan uzaklaştığı iddiaları abartılı gibi görünüyor” görüşünü dile getirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek hafta ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı görüşmede Türkiye’nin “Batılı sicili” nde israr edeceği belirtildiği analizde, Erdoğan’ın Afganistan’daki isyanla mücadeleyi destek amacıyla daha çok asker talebi ile karşılaşacağı da kaydedildi.

Ancak AKP’nin, Amerika’nın, Türkiye’nin Afganistan’da Müslümanlar ile savaşması çağrılarından hoşlanmadığını kaydeden dergi, Erdoğan’ın muharip asker talebini reddedeceğini belirtti. Bu reddin, Erdoğan’ı eleştirilen Batılılar tarafından Türkiye’nin AKP döneminde Batı’dan uzaklaştığı savının bir teyidi olarak görülebileceğini de yazdı.

-AFGANİSTAN’A MUHARİP ASKER GÖNDERİLİRSE -

The Economist, Erdoğan’ın İran ve Sudan ile yakınlığı ve İsrail’e yönelik eleştirilerinin Erdoğan’ın “İslamcı” olduğu yorumlarına malzeme sağladığını, buna karşın cihatçıların Erdoğan’ı sert dile eleştirdiklerini kaydederken 2003 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen kanlı terör olaylarını anımsatarak “Eğer Türk askerleri, Müslümanlara ateş etmeye başlarsa Türkiye’deki İslamcı radikallerin sayısı artar” yorumunu da yaptı.

ABD’nin ise Irak’taki operasyonları için önemli ölçüde İncirliğe dayandığına işaret edildiği analizde “Aslında Sayın Erdoğan için Sayın Obama’ya İran’a yeni yaptırımları destekleme isteksizliğini izah etmek daha zor bir iş olabilir. Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nde daimi olmayan üyeliğini sürdürüyor. Batılı bir diplomat ‘Yaptırımlar konusunda bir oylama yapılırsa o zaman Türkiye’nin yanımızda mı, yoksa karşı tarafta mı olduğunu öğreneceğiz. İran, Amerika ile gelecekteki ilişkiler için kritik olacak.”

-“ERDOĞAN’IN OTOKRATİK DÜRTÜLERİ VAR”-

Erdoğan’ı eleştirenlerin AKP’nin ordunun yetkilerini azaltmak için attığı adımların AB hedefinden değil, dini bir iktidarı kurma arzusundan kaynaklandığını Ergenekon davasını bu planının bir parçası olarak gördüklerini belirten The Economist, eleştirenlerin savlarının, Doğan grubuna getirilen vergi cezasını da kınayan bazı batılı gazetelerinde de yankı bulduğuna dikkat çektikten sonra şu görüşleri dile getirdi:
“Kuşkusuz ki Sayın Erdoğan’ın otokratik dürtüleri var. Gazetecileri, karikatüristleri bile mahkemeye verdi. İnsanlığa karşı suçlarla itham edilen Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir’i kucaklaması, ayıp oldu. Ve kamu alanında İslam’a daha büyük bir rol verilmesinden yana. Ancak Türkiye’nin AB sürecine ve, AB umutları suya düşe bile, Türkiye’de liberal reformları sürdürmeye bağlı gibi görünüyor. Türkiye’nin Kürtleri ile olan sorunları çözmek istiyor. Ve Ermenistan ile barışma yönünde ilerliyor. Bunlar, pek de Batı’dan uzaklaşma sinyalleri gibi değil.”

-“VE MUHALEFETE NE DEMELİ?”-

The Economist, analizine son verirken muhalefetin tutumuna dikkat çekerek “Ve Erdoğan’ın muhaliflerine ne demeli? Cumhuriyet Halk Partisi lideri Deniz Baykal, zamanının çoğunu Türkiye’nin AB üyelik hedefine katkıda bulunabilecek yasaları saldırarak geçiriyor. En büyük milliyetçi partinin lideri Devlet Bahçeli ise, 200 kadar Türkü öldürmesine karşın ‘domuz gribi yok’ diyor. Orduya gelince de, bir soruşturma sırasında ele geçirilen belgeler, bir grubun, Sayın Erdoğan’ı, başka eylemlerin yanısıra Hristiyanları öldürerek ve suçu AK Parti’nin üzerine atarak devirmeyi umduğunu gösteriyor. Onlar neden Afganistan’a gönderilmesin?” diye yazdı.

 
Başsavcı için 26 yıl istendi
 
İş dünyasından katsayı tepkisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başsavcı için 26 yıl istendi
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında görevi kötüye kullanmak, ...
Altın 5 bin doları görecek
Altın 5 bin doları görecek Uzmanlar, Barack Obama'nın Beyaz Saray'daki ...
‘Herkes konuşuyor, yazarlar niye sussun?’
Yargıtay Onursal Başsavcısı Sami Selçuk, Danıştay’ın katsayı kararına ...
 
Sarkozy’den İsviçre'ye destek!
‘İsviçreliler minare istemiyor Fransızlar da çarşaflı kadın!’
ABD Osmanlı'nın parçalanmasına ağlıyor
'Barışı bitirecek son barış'
Türkiye'nin tepkisini çeken saldırı
Türkiye, Somali'deki bombalı saldırıyı şiddetle kınadı
 
NATO'da Afganistan sıkıntısı
Bugün Brüksel'de biraraya gelen NATO Dışişleri Bakanları da Afganistan'a ...
Eczacılar bugün kepenk kapatıyor
SGK olmaz diyor ancak eczaneler bugün eylem yapmakta kararlı. Kepenkler ...
Ehliyet almak zorlaşıyor
Motorlu Taşıt Sürücüleri Kurs Yönetmeliği'nde değişiklik yapılacağı yönündeki ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri